KARABÜK TSO BAŞKANI SEDAT NAMAL “KARDEMİR YÖNETİMİ’NİN FİLYOS LİMANINA FABRİKA YAPMAK İÇİN ÖMÜRLERİ YETER Mİ?”


 

“KARDEMİR İLE İDARİ NOKTADA SIKINTILARIMIZ VAR”


 

SEDAT NAMAL’IN BU AÇIKLAMALARI KARABÜK’TE ÇOK KONUŞULACAK


 

namal-gundem


Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal, heyet olarak gittikleri Amerika gezisinden sonra bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda gündemi işgal eden konulara açıklık getiren Namal, Karabük’te son zamanlarda bazı konularda ortaya atılan söylemlere “Karabük’te kim ne konuştuğunu biliyor, duyuyor, ama anlaşılmıyor” dedi.

Kardemir ile Karabük Belediyesi arasında yaşanan Kent Meydanı konusundaki gelişmelerle ilgili soruyu ise Namal “Müdahil olmamız doğru değil” diye yanıtlarken, Filyos limanı ile ilgili yaptığı açıklamada da “Projeyi yakından takip ediyoruz” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal düzenlendiği basın toplantısında Amerika Gezisi başta olmak üzere, Filyos Liman Projesi, TOBB tarafından OSB’ye yaptırılan Meslek Lisesi, Ticaret ve Sanayi Odası Binasının yapımı ile ilgili konulara değindi.

Güncel konulara ilişkin sorulara da yanıt veren Namal, konuşmasının bazı bölümlerinde ise Kardemir yönetimine göndermelerde bulundu.

Karabük TSO Başkanı Namal, Amerika Birleşik Devletleri gezisinin verimli ve ufku açan nitelikte bir gezi olduğunu, Dünyayı yöneten bir ülkenin, dünyayı nasıl yönettiğini yakından görmek ve tanımak fırsatı bulduklarını söyledi.

Türkiye'nin Fas’tan sonra en fazla Amerika Birleşik Devletlerine ithalat ve ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Namal “Türkiye ve dünyadaki 186 ülkede her gün gündem olan tek ülke Amerika. Ayrıca, Dünya’yı yöneten ülke Amerika. Diğer yandan Türkiye’nin Fas’tan sonra en fazla ithalat ve ihracat yaptığımız ülke de yine Amerika. Amerika ‘da Ticaret ve Sanayi odalarını, ataşeliklerini ziyaret ettik. İş görüşmelerinde bulunduk. Oradaki odaların yönetim şekilleri ile ilgili de bilgi sahibi olduk. Tabi bu ziyaret en çok Meclis üyesi olan iş adamlarımız adına çok olumlu oldu. Ticaretlerini nasıl daha çok geliştirebilirler konusunda bilgi edinmiş oldular.” dedi.

20140414AW061863_02


TSO BİNASI OSB’YE YAPILMASI PLANLANIYOR

Ticaret ve Sanayi Odasının Organize Sanayi Bölgesine yapılacağını kaydeden Namal “Göreve geldiğimizde dört ana hedefimiz vardı. Bunlar Filyos Liman Projesi, Meslek Lisesi, Ticaret ve Sanayi Odası binası ile Lojistik Köy merkeziydi. Meslek lisesinin Hafriyat çalışmaları bitti. Önümüzdeki günlerde TOBB Başkanımıza giderek, ihale sürecinin hızlanması için gerekli çalışmaları başlatacağız. Bildiğiniz gibi TSO binası ile ilgili biz göreve gelmeden önce Öğlebeli Mahallesinde yapılması konusunda anlaşma yapılmıştı. 49 yıllığına verilmişti, ama buna sıcak bakılmadı. Maliyetleri de çok yüksekti. Hazine arazisi olan yer için, Milli Emlak 2 Milyon 800 Bin TL gibi bir bedel talep etti bizden. OSB girişinde 10 dönümlük bir arazimiz var. 150 bin TL gibi bir bedel tutuyor. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğümüzde yok. İkisini de buraya yapalım diye düşündük. İlk gelen tepkiler yüzde 80 olumlu. Olumsuz fikirler ise her gün bizimle işi olan vatandaşların gelip gitme sorunu. Bu konuda da merkezde bir şube ve elaman bırakarak esnafımızın günlük işlerini buradan yapacağız. Önümüzdeki günlerde 24 kurul üyesi ile TOBB yönetimi gelecek, şimdiden nerde ağırlayacağım diye düşünüyorum. Böyle bir binaya ihtiyaç var. Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan’a da söyledim, TSO noktasında yardımcı olun diye, Bu bina önümüzdeki 50 yılın binası olması lazım” dedi

FİLYOS LİMAN PROJESİNİ TAKİP EDİYORUZ

Filyos liman Projesini yakından takip ettiklerini, son olarak Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile görüşme yaptıklarını belirten Namal, Filyos Liman Projesi Alt Yapı Genel Müdür Yardımcısının Eskipazarlı bir hemşerimiz olduğunu ve bunun da bir avantaj olduğunu söyledi.

Filyos Liman Projesinin 2017 yılından önce faaliyete geçmesinin mümkün olmadığını, 140-150 milyon ödeneği bulunduğunu, yap-işlet-devret modeli ile yapılacağını ve burada Kardemir faktörünün de olacağını belirtirken “İdari noktada Kardemir ile sıcak ilişkimiz” yok diyerek de, Kardemir’e gönderme yaptı.

Kardemir’in Karabük’e can veren bir işletme olduğunu da belirten Namal “Gerekirse arkasında dururuz” dedi.

Liman işletmeciliği konusunda Kardemir’in gerekli hazırlığı yapması gerektiğini ve Kardemir’in alması noktasında da gerekenin yapılacağını söyledi.

KARDEMİR YÖNETİMİN ÖMRÜ YETER Mİ?

“Kardemir’in Filyos’a yapacağı Fabrikanın Karabük’e negatif yansıması olur mu?” Şeklindeki soruya, Namal “Karabük’te yap, gel yer verelim desek, yer yok. Negatif hiçbir yansıması olmaz. Kardemir’in böyle bir fabrika kurmasına yöneticilerinin görev süresi içinde gerçekleşip, gerçekleşmeyeceğine bakmak lazım” diye yanıtladı.

Sedat Namal’ın “Kardemir Yönetiminin Filyos Liman bölgesine fabrikayı yapması için ömrü yeter mi?” şeklindeki açıklamasının da önümüzdeki günlerde Karabük’te bir hayli fazla konuşulacağı gözlemlenirken, Namal’ın böyle bir açıklama yapmasının altında neler olduğu da merak konusu haline geldi.

Haddehanelerin şehir dışına taşınması ile ilgili de Namal “İhtisas Sanayi Bölgesi oluşturulması yönünde daha önce bir talep olmuş. Ama Valiliğe gelen bir yazı ile bunun mümkün olmayacağı belirtilmiş. Bayır mahalledeki üç haddehane taşınıyor. TOKİ ile görüşme oldu. Ben katılamadım. İstişareler devam ediyor” dedi

HASTANENİN KAPANMASI

Bayır mahallede bulunan Karabük Devlet hastanesinin kapanmasına ilişkin soruyu ise Namal “Karabük’te kim ne konuştuğunu biliyor, duyuyor ama anlaşılmıyor. Şu andaki hastanenin fiziki şartları ne? Ne kadar elverişli? Yıkılsın mı? Yoksa bakım onarım mı yapılsın? Şimdiye kadar bu hastane binasına birçok kez bakım onarım yapıldı. Boyayı kazısan kaç kat boya çıkar altından. Bu bir milli servet. Artık siyaset bitmiştir. Hizmet zamanıdır. Siyasi yaygara yapmamak lazım” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi