TÜRK TİCARET KANUNU’NA GÖRE TİCARİ FATURA VE BELGELERDE 01.01.2014’DEN İTİBAREN OLMASI GEREKENLER


 

Karabük Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasından yeni yıldan itibaren ticari faturalar ve belgelerde olması gerekenler ile ilgili bir duyuru yapıldı.

Oda Başkanı Hüseyin Eken imzası ile yapılan duyuruda şu bilgilere yer verildi;

smmmo-duyuruTacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde 01.01.2014 tarihinden itibaren bulunması gereken bilgiler ile internet sitesi kurmak zorunda olan işletmelerin internet sitelerinde ayrıca yayınlaması gereken bilgilerin fatura, irsaliye, yazar kasa ve pos cihazı fişleri, kağıt ortamındaki perakende fişler, gider pusulası, müstahsil makbuzu  bilet, dekont, tahsil ve tediye makbuzu, antetli kağıt, ticari mektuplar (Sözleşmeler, Teklif Mektupları, Sipariş Formları) ve ücret bordrosunda bulunması gerekmektedir.  Tacirlerin eskiden bastırılmış belgelerini 2014 yılında kullanılmaya devam edilecekse, istenilen bu bilgileri kapsayan bir kaşe yaptırarak, eski belgelere kaşe vurmak suretiyle, eski belgelerin bitinceye kadar kullanılması mümkündür. İstenilen bilgilerin adı geçen belgelerde gösterilmemesi halinde TTK'nun 51/2. maddesine göre (2014 yılı için) 2.240 TL idari para cezası uygulanacak.


6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun, 6335 sayılı Kanunun 6.maddesiyle değiştirilen 39/2 madesine göre;01.01.2014 tarihinden itibaren tacirlerin kullanacağı belgelerdeki çeşitli kuralları belirlemektedir. Kanunun 39’uncu maddesine göre;


(1) Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır. (6335 sayılı Kanunun 6’ıncı maddesiyle değişen fıkra)


(2) Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır. Bu sitede ayrıca, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır.


Yine 213 Sayılı VUKnun faturanın Şekli Başlıklı 230. madde ve faturanın nizamı başlıklı 231. maddesinde de benzer hükümler yer almaktadır.


Buna göre, 01.01.2014 tarihinden itibaren “Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde


TİCARİ BELGELERDE BULUNMASI GEREKEN BİLGİLER




  1. Şirketin/İşletmenin Ticaret sicil numarası (MERSİS numarası var ise MERSİS numarası)

  2. Şirketin/İşletmenin Ticaret unvanı,

  3. Şirketin /İşletmenin Vergi dairesi, vergi numarası

  4. Şirketin/İşletmenin Merkez adresi,


Bilgilerinin bulunması zorunlu olacaktır.


Öte yandan, eskiden basılmış belgelerini 2014 yılında da kullanmaya devam edecek olan tacirler, kanunda istenilen bilgileri bir kaşe aracılığıyla belgelere eklemeleri gerekmektedir.


Karabük Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Eken ayrıca düzenlenecek olan “E-Fatura” çözümü ile ilgili düzenlenecek olan seminer ile ilgili davette bulunarak, şu açıklama yapıldı.

Odamızca Karabük’te Kurulu tüm gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin muhasebe birimlerinde çalışanlarının, isteyen esnaf ve tüccarlar ile odamız üyelerinin eğitimlerine yönelik, LUCA Projesi kapsamındaki luca net ve luca koza ürünleri için hazırlanan  “E-Fatura” çözümü ile ilgili seminer düzenlenmiştir.


Seminer 12.12.2013 Perşembe günü, Luca Bölge Müdürü Serpil AKGÜN ile Eğitim Destek Uzmanı Alper ATAK  tarafından verilecek olup, 13:30 – 17:00 saatleri arasında Bayır mah. Gazi Paşa caddesi Ersim iş hanı No:1 Kat:4 KARABÜK adresinde bulunan Karabük SMMM   Odamız toplantı salonunda yapılacaktır.


Karabük’te kurulu tüm gerçek ve tüzel kişi işletmelerin muhasebe birimlerinde görev yapanlar, esnaflar, tüccarlar, oda üyelerimiz ve tüm basın mensupları seminerimize davetlidir.

Editör: Haber Merkezi