KALKINMA BAKAN YARDIMCISI MEHMET CEYLAN “BATI KARADENİZ VE ORTA ANADOLU’YU İLGİLENDİREN FİLYOS LİMAN PROJESİNDE SON AŞAMAYA GELDİK. TÜRKİYE’NİN 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACATINI GERÇEKLEŞTİRECEK LİMANLARDAN BİR TANESİ OLACAK"

 

m.ceylan-filyos

Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Filyos’a yapılması planlanan 25 milyon ton yıl kapasiteli liman projesinde sona geldiğini ve ihaleye çıkılacağının müjdesini verdi.

22 ve 23. dönem Karabük Milletvekiliği yapan ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Filyos bölgesinin hükümet tarafından Endüstriyel bölge olarak ilan edildiğini ve çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğini söyledi.

Ceylan, Karabük’ün uzun yıllardır yapmayı planladığı Filyos limanın sadece bu kent için değil Batı Karadeniz ve Orta Anadolu’yu ilgilendiren projede son aşamaya geldiklerini belirterek, “ Çeşitli Bankalıklar nezdinde yaşanan sıkıntılar giderildi ve ihale aşamasına geldi. Projesi hazır. Büyük bir liman olacak. Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde 500 milyar dolarlık ihracatını gerçekleştirecek Limalardan bir tanesi olacak. Sadece Karabük değil Batı Karadeniz ve Orta Anadolu’ya hitap edecek. KARDEMİR’in 3 milyon tona ulaşan kapasitesi ve diğer sanayi tesisleri için filyos limanı önemli bir yer haline gelecek. Büyük maliyetler olduğundan Devlet olarak Avrupa Birliği’ne müracaat edilmiş durumda. 300 milyon avroluk hibe yardımı için AB’ye müracaat edildi. Bu hafta ilgili Bakanlıklardan arkadaşlarımız Brüksel’de sadece bu proje için temaslarda bulunuyorlar. Dönüşte müjdeli haberlerini bekliyoruz. Geçtiğimiz 6 ay boyunca Rum kesimi başkanlık ediyor AB’ye. Onların çekinceleri vardı bu proje olarak. Türkiye olarak bunu aşmaya gayret ediyoruz. En kötü ihtimal olsa bile AB hibesinde sıkıntı çıkarsa kendi bütçe imkanı ve yap işlet ile bu yıl içinde ihale ederiz. Buranın alt yapısını devlet yapacak ama üst yapısını ise özel sektör yapacak. Buda şimdiden hem Karabük ve hem de sanayicilerimiz birlik olup bu ihaleye hazır olsunlar” dedi.

DEMİRYOLU SİNYALİZASYONU
Ceylan, Devlet Demir Yolu tarafından yapılan Ankara - Çankırı - Karabük - Zonguldak arasında demir yolu sinyalizasyon rehabilitasyonun da devam ettiğini söyleyerek, “Buda çok büyük proje ve Avrupa Birliği kaynaklarının destekleriyle yürüyor. Merkezi bütçeden de destek veriyoruz. 300 milyon avro’yu bulacak büyük bir proje. Ödenek olarak 185 - 200 milyon TL olarak ödenek ayırdık bu projeye. İlk olarak Karabük - Zonguldak arasındaki demir yolu hattı yenilecek. Sinyalizasyonu yenilecek ve bu sayede bu hatta çalışan trenlerin hızları ve sayıları artacak. Bölgede Filyos merkez olacak. Hükümetimiz tarafından Filyos Endüstriyel bölge ilan edildi, çalışmaları devam ediyor. Bu limana ulaşacak ulaşım ağları örmeye çalışıyoruz. Demir yolu ve karayolu ile” ifadesinde bulundu.

Geçmişte Karabük’te sanayicinin enerji sıkıntısı yaşadığını ancak artık bunun bölgede unutulduğunu ifade eden Mehmet Ceylan, “Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinden Karabük’e kadar sanayi elektriği geldi. Yeni HES ve barajlarla bölgemiz bir enerji üssüne kavuşmakta. Karabük için önemli olan bir diğer büyük projeden biri olan Andıraz barajını da bu yıl yatırma aldık. Soğanlı çayı üzerinde Filyos projesi kapsamında bölgemizde iki tane büyük baraj yapılacak. Bunun bir tanesi olan Andıraz barajı Karabük ile Araç arasında kurulacak büyük bir baraj olacak. Şuan ÇED raporu devam ediyor ve Haziran ayında rapor tamamlanarak ihale edilecek. Bunun da alt yapısını devlet üst yapısını özel sektör yapacak. Yap işlet modeli olacak. Büyük bir baraj ve 36 megawatt gücünde olacak. Gelecek yılda Aktaş barajı da gündeme gelecek. Onu da ihaleye etmeye çalışacağız. Bunlar büyük yatırımlar” dedi.

KBÜ BÖLGESİNDE HIZLA BÜYÜYOR
Karabük Üniversitesinin büyümesine de dikkat çeken Mehmet Ceylan şunları söyledi:

“Kalkınma Bakanlığı olarak üniversiteleri çok önemsiyoruz. Çünkü Üniversiteleri biz Bakanlık olarak eğitim öğretim yuvaları olarak görmeyip aynı zamanda o şehrin birer kalkınma kurumu olarak görmekteyiz O açıdan Karabük Üniversitesine elimizden gelen her türlü gayreti ve çabayı veriyoruz. Bu yıl sadece Karabük Üniversitesinin yatırım ödeneği 29 milyon TL’dir. Bu sadece 2013 yılının yatırım ödeneğidir. Yıl içinde aktaracağımız diğer ek kaynak ve ödeneklerle bu rakam 35 milyon TL’yi bulacaktır. Karabük Üniversitesi bölgesinde hızla büyüyen bir üniversite. 10’dan fazla Fakülte ve Yüksek Okulu var. Şimdi Yüksek okulları ilçelere yaymaya çalışıyor. Safranbolu ve Eskipazar ilçesinden sonra bu yıl Yenice ve Eflani ilçesine yüksek okul kararları çıktı. Yüksekokul yapımlarını yatırım programlarına dahil ettik. Eflani’de YİBO binaları üniversiteye devredilirken, Yenice ilçesinde ise yeni inşaat yapılıyor. Bunu da devletin imkanları ile yapacağız. Şuan KBÜ’de 23 bin civarında öğrenci var. Yeni bölümlerle bu sayımız giderek artacak.”

Editör: Haber Merkezi