Karabük’ün Soğuksu Mahallesinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kamulaştırma süreci içinde, evlerine ve arsalarına yapılan değer tespitlerinin az olduğunu iddia eden mahalle sakinleri eylem yaptı.

soguksu-mahalle-eylemi-1

2011 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Soğuksu Mahallesi ve Yeşil Mahalle kentsel dönüşüm kapsamına alınırken, Soğuksu Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırma çalışmaları için hak sahipleri ile görüşmeler başladı.

20130210AW000308_04Geçen hafta başlayan görüşmeler vatandaş açısından olumsuz geçerken, mahalle sakinleri arsa ve konutlarına biçilen değerleri az buldu. Vatandaşın mağdur edildiğini, değer tespitlerinde haksızlık olduğunu iddia eden mahalle sakinleri, mahalle meydanında toplanarak belediyeyi protesto etti. “Soğuksu burada Başkan nerede?”, “Soğuksu burada muhtar nerede?” diye slogan atan mahalle sakinleri, şikayetlerini ve taleplerini dile getirdi.

Saliha Öztürk isimli yaşlı kadın, evde yedi nüfusa baktığını, üçünün sakat olduğunu, iki katlı evine bir ev parası biçildiğini, hatta bir daire fiyatını bile karşılamadığını söyledi. Yedi nüfusu olduğunu anlatan Saliha Öztürk, şöyle konuştu; "Emekli maaşımla yedi nüfusa bakıyorum. Üç tane sakatım var. Aldığım para onların bezine yetmiyor. Ankara’ya sesleniyorum. Ankara’da oturmakla, yatmakla oradan konuşmakla olmuyor sayın vekiller. Bizim halimiz ne olacak? Bize kim sahip çıkacak? Biz mağdur ediliyoruz."

20130210AW000308_03Mahallede yıllardır oturduklarını belirten esnaf Fatih Yalçın da şunları söyledi; “Biz burada doğduk, burada büyüdük. Hepimizin kurulu bir düzeni var. Şimdi bizim hem düzenimizi bozuyorlar hem de evlerimizden ediyorlar. Kiracılar aynı şekilde mağdur. Bu kadar insan nereye gidecek? Değer tespitlerini yerinde bulmuyoruz. Yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Hepimizi borçlandıracaklar. Burada oturan mahalle halkının çoğu emekli ve dar gelirli aileler. Ben burada aynı zamanda esnaflık yapıyorum. Bu dükkanlarda yıkılacak, esnafın durumu ne olacak? Biz kendimize muhatap bulamıyoruz, belediye bizi muhatap almıyor.”

Açıklamaların ardından mahalle halkı muhtarlık önüne kadar “Halk burada, muhtar nerede?”, “Halk burada vekiller nerede?” diye slogan atarak yürüdü. Bu arada çevik kuvvet çevrede güvenlik önlemi aldı.

Çevik kuvvet ekipleri ile görüşen ve taşkınlık yapmadan yürüyen mahalle sakinleri sessizce dağıldı.

Editör: Haber Merkezi