20140814AW168637_02TÜBİTAK’ın bu yıl 10.’sunu düzenlediği Alternatif Enerjili Araç yarışlarında Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Güneş enerjili araçlar yarışı kategorisine Kuzgun V2 isimli araçla ve Elektromobil elektrikli araç yarışı kategorisine Nar isimli araç ile katılacak.

Karabük Üniversitesi Elektrikli Araç Takımı (KBÜELAR), alternatif enerjili araç yarışları ve araçlar hakkında bilgi veren Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı KBÜELAR Akademik Danışmanı Doç. Dr. Raif Bayır, “ Takımımız, Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali UYSAL , Arş. Gör. Batıkan Erdem DEMİR, Arş. Gör. Tuncay SOYLU, Arş. Gör. Hasan DEMİR ve Arş. Gör. Atıl Emre COŞGUN olarak 6 akademik personel ve üniversitemizin farklı bölümlerinden 22 öğrenciden oluşmaktadır. Her bir yarış kategorisinde 1 takım kaptanı, 1 araç sürücüsü bulunmaktadır. Araçların tasarım ve imalatları üniversitemizin Teknoloji Fakültesi laboratuvarlarında ve Mekatronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Araçlarımızda üzerinde GPS ile uzaktan, veri alış-verişini sağlayabildiğimiz telemetri sistemi geliştirilmiştir. Telemetri sistemi ile aracın konumu, hızı, bir turu tamamlama zamanı, bataryadan çekilen akım ve batarya gerilimi bilgileri alınarak internet üzerinden izlenebilmektedir. Elektrikli aracımızın üzerinde ki elektronik diferansiyel sistemi ve araç yönetim sistemi takımımız tarafından geliştirilmiştir. Tekerlek içi elektrik motorlarını sürmek için gerekli olan sürücü devresi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Aracımızın kasa ve kabuk tasarımı, ön ve arka süspansiyon ve fren sistemi takımız tarafından geliştirilmiştir. Bu çalışmaların gerçekleştirilmesinde başta Rektörümüz olmak üzere, Teknoloji Fakültesi Dekanımıza, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığına, TÜBİTAK ve bizi destekleyen firmalara teşekkür ederiz” dedi.

15-17 Ağustos tarihlerinde iki kategoride Kuzgun V2 ve Nar adlı araçlarıyla yarışacak olan takım üyeleri ve Akademik Danışmanlara başarılar dileyen Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, “TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve en ufak parçasından aracı oluşturan tüm aksanlara kadar öğrencilerin emeği ve yeteneğinin süzgecinden geçen ve öğrencilerimizin kendilerini test etme imkânı bulduğunu ulusal çapta düzenlenen bu yarışmaya katılmalarından dolayı çok mutluyum. Bu tür yarışmalar öğrencilerin yarışma duygusunu ve yeteneğini geliştirirken aynı zamanda tecrübede kazandırmakta. Teknoloji ve mühendislik uygulamalarının, teoriğin pratiğe dönüştüğü bu yarışma da öğrencilerimizin alacağı derece veya ödül ne olursa olsun kendilerinin oraya gitmeleri, Karabük Üniversitesi’ni Biz Karabük Üniversiteliler duygusuyla temsil etmeleri ve her şeyden önemlisi bu beyin takımının yeteneğini ve bilgi birikimini izleyicilerle birlikte görücüye çıkarması çok önemli. Karabük Üniversitesi bir bilim yuvasıdır ve bilimin öncülüğünde teorisini bu tür ulusal etkinliklerle pratiğe döktüğü yarışmalar mikro anlamda Karabük Üniversitesini kalkındırırken makro anlamda Ülkemizin kalkınmasını sağlar. Bu kalkınmanın da bu tür projelerden geçtiğine can-ı gönülden inanıyor. Karabük Üniversitesi Elektrikli Araç Takımımız başta olmak üzere yarışmaya katılan tüm takımlara başarılar dilerim” dedi.