KESK Bölge toplantısı Karabük’te yapıldı


 

Karabük Öğretmenevinde yapılan toplantıya Bartın, Zonguldak, Çankırı ve Kastamonu’dan Sendika Başkanları, Yönetim kurulu üyeleri ve temsilcileri ile SES Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri İbrahim Kara ve KESK Eğitim, Örgütlenme ve Basın Yayın Sekreteri İlhan Yiğit katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KESK Eğitim, Örgütlenme ve Basın Yayın Sekreteri İlhan Yiğit, Kasım ayında yapılan bütçe görüşmelerini eleştirerek, bütçeyi kabul etmediklerini söyledi.

20141206AW263869_02Yiğit konuşmasında “Hepinizin takip ettiği gibi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2015 yılı bütçe kanun tasarısı kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edildi. 2015 Merkezi Yönetim Bütçesi daha öncekiler gibi, demokratik katılımcılığı esas almadan, toplumun en geniş kesimlerinin müzakere ve onayına başvurulmadan antidemokratik bir anlayışla hazırlanmıştır. Önümüze sunulan bu bütçe; Emekçi halkı yoksullaştıran, sermayeyi kayıran bütçedir. Bütçe Kanunu Tasarısı’na göre, 2015 yılında Türkiye’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 1,9 trilyon TL, yapılacak kamu harcaması 473 milyar TL ve toplanacak vergi gelirleri ise 427 milyar TL olacağı öngörülüyor. Devlet işçilerin, emekçilerin bir yılda ürettikleri değerin yaklaşık dörtte birine el koyacaktır. Bütçe dışı fonlar, örtülü ödenek gibi mekanizmalarla emekçilerden aktarılan kaynak gerçekte üçte biri bulmaktadır. Bu gasp yetmezmiş gibi çift haneye yaklaşmış enflasyon karşısında kamu emekçilerine, işçilere 2015 yılı için yüzde 3’lük zam dayatılmaktadır. Bugün brüt olarak 1,102 TL olan asgari ücretten işçilerin eline 868 TL kalmaktadır. Asgari ücretlinin öğün başına sadece 75 kuruş ayırabildiği ülkemizde devlet bu 75 kuruşun bile peşine düşmektedir. Dünyanın en adaletsiz vergi sistemiyle asgari ücretin yüzde 44’üne devlet vergi adı altında el koymakta, kalanını da dolaylı vergiler kanalıyla işçinin elinden almaktadır” dedi.