Karabük Üniversitesi (KBÜ) Kadın ve Demokrasi (KADEM) Gençlik Kulübü tarafından “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu konferans düzenlendi.


 

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta Avukat Derya Yanık, Cumhurbaşkanlığı Sistemi konulu konuşmasında ‘demokrasi, istikrar, kalkınma ve denetim” konuları kapsamında yeni anayasa maddelerinin neler getireceğini anlattı.

Konferansa Karabük Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Aynacı, Eskipazar Belediye Başkanı Yardımcısı İdris Örenbaşı, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Mustafa Cünük, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Özcan Büyükgenç, Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Özkan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Karabük Temsilcisi Hatice İpek, KADEM Gençlik Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Neşe Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan KADEM Gençlik Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Neşe Yıldız, ülkemizin gündeminde olan Cumhurbaşkanlığı Sistemi konusunun gençlere anlatılarak, gençlerin bilinçlendirilmesi ve onlara doğru bilgilerin aktarılması gerektiğini söyledi.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Avukat Derya Yanık, Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve anayasa değişikliği paketinde yer alan maddeler konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi.

Avukat Yanık, Türkiye’nin ilk anayasasının 1876 yılında ilan edilen Kanun-i Esasi ile başladığını belirterek 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarına değindi.

Yanık, 1960 darbesinden sonra 1961 anayasasıyla başlayan ve 1980 ihtilalinden sonra gerçekleşen 1982 Anayasası’nın günümüze kadar millet iradesini daralttığını ve vesayet sistemini devam ettirdiğini ifade etti.

 Mevcut sistemin, sıkıntıları çözmediğini ve sıkıntılar ürettiğini söyleyen Avukat Yanık, bu sistemsel sorunun bir önce değişmesi gerektiğini vurguladı.

Yeni Anayasa paketinde sunulan maddeleri değerlendiren ve açıklayan Avukat Yanık, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde yasama, yürütme ve yargı organlarının ilişkisinin nasıl olacağını, seçilme yaşının 18’e indirilmesi ve milletvekili sayısı konularında da bilgiler aktardı.

Cumhurbaşkanı’nın mevcut sistemdeki yetkilerinin fazlalığına dikkat çeken Yanık, yeni sistemle Cumhurbaşkanı’nın sorumlulukları olan bir konuma geleceğinden söz etti.

Editör: Haber Merkezi