Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) Yazar, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Ökten’in katılımı ile "Şehir ve Medeniyet Tasavvuru" söyleşisi düzenlendi.


 

20151119AW581378_02İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki söyleşiye Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Garnizon Komutanı Jandarma Albay Cihan Ulukaya, İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever , İl Genel Meclis Başkanı Hasan Yıldırım, Yenice Kaymakamı Oğuz Cem Murat ile kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Şehir ve Medeniyet konusunu kuramsal olarak ele alan Prof. Dr. Sadettin Ökten, öncelikli olarak şehirlerin gözlemlenmesi gerektiğini belirterek, şehirlerin dış görünüş olarak fiziksel ve maddi yapılar olduğunu söyledi.

Şehirlerin siluet, doku ve üslubu olduğunu belirten Ökten, "Şehir 3 şeyden meydana gelir. Hiyerarşik yapı, merkeze bağlı itaatkar başka merkezler ve kautik yapısı. Şehirlerin yapısı durağandır.

Şehir hayatına devam eder ve insanlar üzerinde yaşamını tamamlayarak geçip gider ama şehirler her zaman hayatta kalır. Bu durağan yapı her zaman onu inşa edenin mesajlarını taşır. Eğer şehirli olmazsa şehirlerde olmaz.

Şehir yapaydır,doğada hazır değildi. Bağdat, New York baştan inşa edilmiş şehirdir. İstanbul Bizans kültüründen Osmanlı Kültürüne dönüşmüş bir şehirdir örnek olarak. Medeniyet tasavvuru diğer bir hususta sistemdir. Hem değerler sistemi hem yasaklar sistemi hem de ahlak ve hukuk kurallarını bünyesinde barındıran bir sistem.

İnsan medeniyet tasavvurunu anlamalı ve onun önermesini idrak etmelidir. Medeniyet tasavvuru inanılırsa hayata geçer. Burada da dikkat etmemiz gereken önermelerin birbiriyle çelişmemesidir." dedi.

Söyleşi sonrası KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat günün anısına Prof. Dr. Sadettin Ökten’e hediye takdim etti.

Editör: Haber Merkezi