Karabük Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından Çanakkale Deniz Zaferinin 102. yılı dolayısıyla "Şehidim, Bu Gece Nöbet Bizde" etkinliği düzenlendi.


 

Etkinlik kapsamında, kampüs içinde bulunan Türk bayrağı alanında toplanan öğrenciler, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle Sosyal Tesisler Meydanı'na kadar yürüdü. Gruba, motosikletli öğrenciler de eşlik etti.

Katılımcılara, Çanakkale'de Mehmetçiğin öğünlerinden olan üzüm hoşafının ikram edildiği etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ve Kuran'ı Kerim tilaveti ile başladı.

Ardından, 46 ülkeden ve 81 ilden gelen öğrenciler, tek tek alana çağrılarak sabah namazına kadar tutulacak nöbete davet edildi. Alana ellerinde maketten yapılan tüfeklerle gelen öğrenciler, "Şehidim, Bu Gece Nöbet Bizde" diye slogan atarak, nöbete başladı.

Etkinlikte konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Çanakkale’nin İstanbul’a açılan bir kapı olduğunu söyleyerek, “O zaman dedelerimiz o kapıya omuz vermeselerdi belki o kapı açılarak İstanbul’a kast edilecektir. Bu anlamda Çanakkale bir yer olmaktan çıkıp ruhun adı oldu” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 18 Mart 1915 tarihinin, Türkiye için çok anlamlı olduğunu belirterek, " Bunları kelimelerle izah etmek mümkün değil. Hepimiz biliyoruz ki; o dönemde 7 düvele karşı dedelerimiz atalarımız savaştı. En son kale olan Çanakkale geçilmez ruhunu orada şahlandırdılar.

Eğer Çanakkale geçilebilseydi, Osmanlının son kalesini de Anadolu’yu bile vatan olarak savunmakta zorlanacaktık. Atalarımız, dedelerimiz, Atatürk'ün önderliğindeki silah arkadaşları ile Çanakkale’yi geçirtmedik.

Anadolu toprağının vatan olmasında Çanakkale meydan muharebesinin çok önemli bir yeri var” ifadesinde bulundu.

Karabük Valisi Mehmet Aktaş ise konuşmasında bugün bu topraklarda özgürce aldığımız her nefes, Çanakkale’de verilmiş olan son nefesinde sayesinde olduğunu söyleyerek, 15 Temmuz darbe girişiminde de bu ülke milletinin vatanı söz konusu olduğunda neler yapabileceğini tüm dünyaya şanlı bir direniş gecesi olarak gösterdiğini kaydetti.

Etkinlik, konuşmaların ardından, "Çanakkale Oratoryosu" ve gerçek Çanakkale hikayelerinin anlatılmasıyla devam etti.

Editör: Haber Merkezi