Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından "Avrupa Birliği Sertifika Programı" düzenlendi.


 

20151215AW605033_03Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonunda düzenlenen programda konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nail Alkan, Avrupa kelimesinin ilk kez M.Ö. 7. yüzyılda Yunanlılar tarafından kullanıldığını söyledi.

Avrupalı ülkelerin 18. yüzyılda savaşlarla bir yere varılamayacağını anladığını belirten Alkan, “19. yüzyılda gerçekleşen iki ayrı birleşme Avrupa Birleşme süreci içinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

2. Dünya Savaşı'nda ABD Almanya'yı tekrar Avrupa ekonomisine entegre edebilmek için çalışmıştır. 1986 yılından itibaren 9 Mayıs Avrupa Günü olarak kutlanmaktadır. Avrupa'da barışın kurulabilmesi için Fransız-Alman dostluğunun şart olduğunu ve bu çekirdek etrafında Avrupa'nın bütünleşmesi gerektiği görüşünü esas almaktadır" dedi.

Alkan, daha sonra, ‘Avrupa Birliği'nin Oluşumu, Genişleme Süreçleri’ ve ‘Türkiye ile İlişkileri’, ‘Avrupa Birliği'nin Genel Yapısı’, ‘Avrupa Birliği'nin Fikir Babaları’, ‘Montanunian nedir?’, ‘Avrupa Toplulukları’, ‘Avrupa Birliği'nin Politikaları’, ‘Ülkelerin Tam Üyeliğe Kabul Edilmeden Önce Karşılaştıkları Kriterler’ hakkında bilgiler verdi.

Avrupa Birliği Sertifika Programı eğitimlerinin 5 gün süreceği kaydedildi.