KASİAD BAŞKANI AHMET RAMAZANOĞLU: “GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA ARTIK DÜNYA FİRMASI OLMAMIZ GEREKMEKTE”


 

20140702AW133401_02Karabük ve Safranbolu İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ahmet Ramazanoğlu, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından verilen doğrudan faaliyet desteği kapsamında hazırlamış oldukları “Karabük İli İhracatı Nasıl Gelişir” projesini tamamladıklarını açıkladı.

KASİAD merkezinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Ramazanoğlu, projenin ortaya çıkmasını sağlayan temel gerekçelerini anlatarak şunları söyledi; 

“2023 yılında 500 Milyar dolar ihracata ulaşarak ülkemizin dünya ticaretinde lider ülkeler arasında yer alması olarak belirlenen 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planının vizyonu , ve aynı belgenin eylem planında belirlenen hedeflerden ikincisi olan ihracatçı sayısının ve ihracat kapasitesinin arttırılması ve ihracatçıların küresel alanda rekabetçiliklerinin arttırılması" konuları ülkemizde faaliyet gösteren isletmelerin daha fazla ihracat yapmalarını gerektirmektedir. Ayrıca, genel amaçlarından biriside, İhracatta sürdürülebilir küresel rekabet gücü artısının temini olan 2013 - 2015 yıllarını kapsayan Girdi Tedarik Stratejisi ve Eylem Planı da ihracatın geliştirilmesi yönünde yapılacak çalışmaları destekler niteliktedir. Ülkemizin cari açık sorunu da bilinen bir durum olup ihracatın arttırılması sureti ile azaltılacağı da açıktır. İsletmelerimizin hedef pazarlarını sadece yurt içi olarak belirlemeleri ilerleyen yıllarda yeterli gelmeyecektir. Günümüz şartlarında artık Dünya firması olmamız gerekmekte, satış ve karlılıklarını arttırmaları için ihracat yapılması zorunlu olmaktadır. İhracat yapmaya başlamayan isletmelerimiz, rakiplerinin dış pazarda pay almak için neler yaptıklarını ve ne tür pazarlama stratejileri geliştirdiklerini öğrenemeyecektir. Bu durum zamanla isletmelerimizin rekabet güçlerinde azalmaya sebep olacaktır. Yurt içi pazarlar, her hangi bir ekonomik kriz durumunda sıkıntıya girmekte olup işletmelerimizin dış pazarlara açılarak pazarlama güçlerini arttırmaları ve iç pazara olan bağımlılıklarını azaltmaları şarttır”

İHRACAT RAKAMLARI HER YIL GERİYE GELMİŞ

20140702AW133401_01İç piyasadaki genel ve mevsimsel dalgalanmalardan ve değişen tüketici taleplerinin oluşturduğu baskıdan kurtulmak için işletmelerin dünya pazarlarına açılmasının da çok önemli olduğunu beliren Ramazanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; 

“Karabük ilinin 2011 yılı ihracat rakamı 197 milyon 499 bin dolar olup 2012 yılında bu rakam 180 milyon 728 bin dolara düşmüştür. 2013 yılı için Ekim sonu itibari ile bu rakam 157 milyon 950 bin dolar olup geçmiş yıllara benzer bir sonuçla yılın tamamlanacağı düşünülmektedir. Türkiye ihracatının sadece yüzde 0,13'ünün Karabük ilinden yapıldığı gerçeği de bu konuda çalışmalar yapılması gerçeğini ortaya koymaktadır. 2012 yılı verilerine göre Karabük ilinde 26 adet kayıtlı ihracat yapan firma bulunmaktadır. Ülke genelinde bu rakamın 54 bin 346 olduğu düşünüldüğünde yapılacak çalışmanın önemi daha net anlaşılacaktır. Ayrıca, bölgemizdeki işletmelerimizin yapmış oldukları yatırımlar sonrasında belirli bir üretim kapasitesine ulaşılmıştır. Bu kapasite ihracat yapılarak daha verimli ve etkin kullanılmalıdır. Bölgemizde yer alan işletmelerimizin acil bir şekilde ihracat yapmaya başlamaları veya yapıyorlarsa da daha doğru ve hedef pazarlara odaklanarak sürdürülebilir bir ivme kazanmaları tevsik edilmelidir. İhracat yapmaya başlamanın en önemli aşaması öncelikli olarak bir pazar araştırması çalışmasının yapılmasıdır. İsletmelerimizin ürünleri için bir pazar araştırması yapmadan sağlıklı bir şekilde ihracat yapmaları mümkün değildir. Dolayısı ile pazar araştırması yaparak sürece başlamaları şarttır. Dernek olarak; üyelerimizle yaptığımız görüşmeler ile düzenlemiş olduğumuz eğitim ve seminerler sırasında işletmelerimizin ihracat yapmak istedikleri, ancak ürünlerini yüzlerce ülke arasından hangilerine satmaları gerektiğini, hangi ülkelere ürün satarak ihracata başlayacaklarını ve en karlı ve doğru ülkenin hangisi olduğunu bilgi eksikliği tespit edilmiştir. Birçoğunda hedef ülkelerin belirlenmesi için yapılması gereken pazar araştırması çalışmasını yapabilecek nitelikte bir personel de bulunmamaktadır. Hedef pazarın belirli olmaması isletmelerimizi ihracattan uzak tutmaktadır. Karabük ilinde üretilen ve ihraç potansiyeli yüksek ürünlere yönelik yapılacak pazar araştırması raporu ile; bölgemizdeki ilgili tüm işletmelerin elde edilen sonuçlardan yararlanması ve KASİAD olarak her yıl TUSKON ile düzenlediğimiz onlarca yurt dışı iŞ gezilerinde daha hedefe yönelik ülkelerin seçilmesi sağlanacaktır”

Ahmet Ramazanoğlu projelerinde genel amaçlarında 2023 ihracat hedefleri vizyonuna hizmet etmek olduğunu belirterek şunları söyledi;

“ 2013-2015 yıllarını kapsayan girdi tedarik stratejisi ve eylem planına uyum sağlamak, dünya ihracatından daha fazla pay alan bir sanayi hedefine katkıda bulunmak, cari açığın azaltılmasına katkıda bulunmak ve bölgemizde yer alan rekabet gücü yüksek isletme sayısının artmasını sağlayarak TR81 Bölgesinin sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca bu yolla bölgenin sektörel çeşitliliğinin sağlanarak bağımlı istihdam yapısının azaltılmasına katkı sağlamaktır. Karabük’te üretilmekte olan ve ihraç potansiyeli yüksek stratejik ürünlerin belirlenmesi, bu ürünlere yönelik hedef pazarların tespit edilmesi ve isletmelerimizin ihracat yapmalarının önündeki engellerin tespit edilerek , çözüm stratejilerinin geliştirilmesi sureti ile Karabük’te ihracatçı firma sayısı ile yapılan ihracat miktarının arttırılması ve isletmelerimizin rekabet güçlerinin daha yukarılara taşınmasıdır. Raporumuzda GTİP koduna göre 7 adet ürün ele alınmış olup Karabük’lü iş adamlarımızın GTİP koduna göre talep edecekleri tüm ürünler hakkında 2 gün içersinde raporlamasını yaparak hizmet verebilecek durumdayız.”

Konuşmaların ardından proje koordinatörü Ahmet Yılmaz ise, Karabük’te üretilmekte olup ihraç potansiyeli olan ürünlere yönelik hedef pazar araştırması çalışmasını 5 aşamada yaptıklarını söyleyerek, “ İlk olarak Karabük’te üretilen ve ihracat potonsiyeli olan ürünleri belirledik, ardından hedef Pazar olma potansiyeli taşıyan 50 ülke belirlendi. Üçüncü aşamada ise hedef Pazar matrisi parametrelerinin belirlenmesi ve modelin oluşturulması, dördüncü aşamada uluslar arası internet sitelerin verilerini kullanılarak hedef Pazar matrisinin oluşturulması ve hedef Pazar ülkelerinin belirlenmesi olurken, son aşama ise raporun oluşturulması ile tamamlandı” dedi.

Editör: Haber Merkezi