KARDEMİR A.Ş’NİN HAKSIZ REKABET YAPTIĞI YÖNÜNDE İLANLAR VEREN MURAT ORHAN’A GENEL MÜDÜR DOYURUCU BİR CEVAP BİLE VEREMEDİ


 

KARDEMİR GENEL MÜDÜRÜ ASIL CEVAP BEKLEYEN SORULARIN HİÇ BİRİNİ CEVAPLAYAMIYOR


 

haber-foto-1


KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel bir basın toplantısı düzenleyerek, bazı açıklamalarda bulundu.

Genel Müdür Demirel, geçtiğimiz günlerde Karabük Özel Sektör Haddeciler Derneği Eski Başkanı Murat Orhan’ın verdiği ilan ile ilgili basın mensuplarının sorduğu sorulara tatmin edici bir cevap veremedi.

KARDEMİR hakkında 10’a yakın dava olduğunu belirten Fadıl Demirel, buna rağmen KARDEMİR’de çok ciddi değişimler olduğunu belirterek şunları söyledi;

“Açıklama yapmak niyetinde değildim. Bu pehlivan tefrikasına dönmüş bir olay. Ben geldiğimden beri bu kavga devam ediyor, ondan önce de hemen hemen 10 senedir devam ediyor. Açılmış olan 10’a yakın dava var, şuanda sürüyor ama KARDEMİR o denilen durumda değil. Hem Türkiye’de ciddi değişim var, hem KARDEMİR’de değişim var. KARDEMİR nereden nereye gelmiş durumda. KARDEMİR’de 2003-2005-2008 yıllarında piyasaya 300 bin ton kütük veriyordu, şuan ki kütük sayısı 900 bin ton civarında. Ne kütüğün yokluğundan, ne de kimsenin mağdur edildiğinden bahsedilebilir. KARDEMİR Türkiye’deki çelik piyasası içerisinde bu kapasitesiyle toplam yüzde 4 civarında bir paya sahiptir. Piyasayı tekel gibi tek başına tutması mümkün değildir. Kimin kütük ihtiyacı varsa gelsin istediği kadar kütüğü vereyim. Liste üzerinden satıyoruz. Hiçbir kuruluş bunu yapmaz. Bizim listelerimiz internet sitemizde yayınlanmıştır. Onun dışında hiç kimseye tek kuruşluk mal verilmez. Haksız rekabet KARDEMİR’e yapılmakta, KARDEMİR mağdur edilmekte. Ana gaye de budur. İnsanlar gelip geçicidir."

KARDEMİR'in bütün bunlara rağmen pazarlamasını başarmış bir kuruluş olduğunu anlatan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Geçen Genel Kurul da 62 binin üzerinde ortağımız var. Bunda hakim ortaklık var, en son Genel Kurulu elektronik ortamda yaptık. Elektronik ortamda oy kullanıldı. 4 tane bağımsız yönetim kurulu üyesi var, daha önce şirket denetçileri şahıslardı, şimdi Sermaye Piyasası Kurulu’ndan yetkilendirilmiş listesinde olan şirketlerden bir tanesi. Kapasite 1 milyonun altındaydı, şimdi 3 milyon tondan bahsediyoruz, tenkitlerin bu değişime uygun olması lazım. Ben sadece bunu adalete intikal etmiş olan konunun adaleti etkilemeye gayretten başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Biz de yasal şikâyetimizi yaptık. Bizim açımızdan herhangi bir şey yok. Benim konuştuklarım tüm yönetimim adınadır. Burada üç hakim ortak var, Yolbulan, Çağ Çelik, Yücel aileleri bunların genel kurulundan geçmiş satış prosedürünün şartları dışında ne böyle bir talebi vardır ne de bizim buna çanak tutmamız mümkündür. Bizim yaptıklarımız kanuna yönetmeliği uygun yapılmaktadır. ÇELSENTAŞ bu fabrikanın ortağı değildir. Bu şirketin bir sürü ortağı var, onlardan bir tanesinin hissesi var, sadece o kullanıyor. Burada esas mağdur olan KARDEMİR’dir.”

KARDEMİR’den kütük alınamadığı yönündeki eleştirilerle ilgili de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirel, şöyle konuştu;

“Zaman zaman burada kütük satışı kampanyası başlatıldığı zaman günlerdir açık kalıyor kimse gelip almıyor. Şuana kadar biz hiç kimseye bahsedilen imtiyaz, kayırma, ayırma gibi bir şey söz konusu değil. Fiyat avantajı kimseye sağlanmıyor. İsteyen istediği siparişi verir ama benim fiyatımdan verir, bunda kimseye avantaj sağlanmaz. Karabük gelişmiş bir piyasa değil, Karabük’te saysanız kütük alabileceklerin toplamı 10 kişiyi geçmez. 10 kişi de yıllardır birbirlerini tanıyan kişiler, kuruluşlar, ben kütük satışına çıktığımız zaman bunlar varsayın ki bir şekilde birbirlerini çok iyi tanıyan kuruluşlar, bir kuruş daha aşağı almak için her tüccar gibi bunlar da gayret gösteriyor. Koskoca KARDEMİR bir-iki kişi için basın toplantısı yapmaz, ciddi de bir olay değildir. Şuna veya buna bir cevap değildir. KARDEMİR ile sıkıntı olmaz."

KARDEMİR'in bütün problemlere duyarlı olan bir şirket olduğunu anlatan Demirel "KARDEMİR prosedürleri, hukuku takip eden şirkettir. Her vicdan sahibi bu manzarayı gördüğünde KARDEMİR’in gücü oranıyla çevreyle ilgili yaptıklarını görecektir. Olabilir, yetkililer eksik görebilirler, ceza da kesiliyor onlarda ödeniyor, KARDEMİR küllerinden doğan bir şirket. Ağır sanayi işletiyoruz, ağır sanayi işletirken de ‘çevreyi hiç kirletmiyorum’ demek de doğru değildir.” Dedi.

PEKİ, SPK RAPORLARINDA NE DENİLİYORDU?

Kamuoyu sizden Murat Orhan’a cevap vermenizi değil, kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapmanızı bekliyor.

Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel’in yaptığı bu kaçamak açıklamalar karşısında Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) raporlarını bir kere daha paylaşıyor ve Sayın Fadıl Demirel’e soruyoruz;

SPK’nın 29.08.2012 tarihli KARDEMİR A.Ş Raporunda;

  • ·         Kardemir tarafından satışı yapılan kütüklerin çoğunluğunun, (%76,6 sının) (toplam hisse oranı %10,8 olan) ilişkili şirketler, YOLBULAN A.Ş., ÇAĞ ÇELİK A.Ş., ÇELSENTAŞ A.Ş. tarafından satın alındığı belirtilmedi mi?

  • ·         İlişkili şirketlerin yöneticilerinin aynı zamanda Kardemir yöneticileri olması nedeniyle, bu kişilerin Kardemir’in üretim ve satış bilgilerine sahip olduğu SPK raporunda ifade edilmedi mi?

  • ·         Kardemir’in üretim ve satışa bilgilerine sahip ilişkili şirketler tarafından Kardemir’e sunulan mal alım taleplerinin, Kardemir’in mal satışları ile tam olarak uyuştuğu için, ilişkili şirketlerin Kardemir’den kolaylıkla mal alabildiği açıklanmadı mı?

  • ·         İlişkili şirketler dışındaki firmaların Kardemir’in üretim bilgilerine sahip olmamaları nedeniyle, bu firmaların mal alım taleplerinin Kardemir’in mal satışları ile uyuşmadığı SPK tarafından açıklanmadı mı?

  • İlişkili şirketler dışındaki firmalar tarafından Kardemir’den mal alınsa bile,  Mal teslimatları gecikmeli yapılmak suretiyle yeni siparişlerin önüne geçilmeye çalışıldığı SPK tarafından tespit edilmedi mi?

  • ·         İlişkili şirketlerin sahip olduğu Kardemir’in üretim bilgilerinin, hukuka aykırı yollardan elde edilmediği, ancak hukuka aykırı bir amaç için diğer firmalara göre maliyet avantajı sağlamakta olduğu SPK tarafından saptanmadı mı?

  • ·         Türk Ceza Kanun 54 ve 55. Maddelerine göre Haksız Rekabet yaptığınız SPK tarafından saptanmadı mı?


Öte yandan Karabük Cumhuriyet Savcılığının soruşturma sonrası hazırladığı ve mahkeme tarafından kabul edilen iddianamesinde;

  • ·         Sayın Demirel, siz de dahil Kardemir Yönetiminde bulunan 14 kişi hakkında 2 Yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmanızı istemedi mi?

  • ·         Kardemir Yönetim Kurulu Üyelerinin, yönetim kurulu üyeliklerinin iptalini istemedi mi?

  • ·         KARDEMİR A.Ş. ve ilişkili şirketler Yolbulan A.Ş., Çağ Çelik A.Ş. ve Çelsentaş A.Ş. hakkında; her bir şirket için ayrı ayrı olmak üzere tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri uygulanmak suretiyle, bir kamu kurumunun verdiği izne dayalı olarak faaliyette bulunan bu şirketlerin izinlerinin iptalini istemedi mi?


KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, sen asıl bu sorulara cevap ver. Tabi cevap verebiliyorsan?

Her zaman SPK’ya uygun bir biçimde hareket ettiğinizi açıklamanıza rağmen SPK’nın bu raporları ve diğer deliller sonucu hakkınızda Karabük Adliyelerinde haksız rekabet iddiasıyla dava açılınca, neden Üniversitelerin Hukuk Fakültelerindeki Hukuk Profesörlerinden ücretini mukabil görüş alarak, Savcılık soruşturma dosyasına koyma ihtiyacı duydunuz?

Bu açıklamanızda ve daha önceki açıklamalarınızda Sürekli hukuka ve SPK’ya uygun hareket ettiğinizi söylüyor ama sıkışınca Hukuk Profesörlerinden görüş alıyorsunuz. KARDEMİR A.Ş’yi, SPK’mı yönetiyor, yoksa bu hukuk profesörleri mi yönetiyor?

Kaçamak ve doyurucu olmayan birkaç kelime ile kamuoyunu kandıracağınıza inanıyorsanız, çok ama çok yanılıyorsunuz.

Murat Orhan açıklama yapıyor, ama siz onu bahane ederek hiç bir açıklama yapamıyorsunuz.

Yukarda SPK’nın raporlarında tespit edilen tek bir maddeye cevap bile veremiyorsunuz. Kısacası kendi yaptığınız açıklamalara, daha sonra kendiniz bile gülüyorsunuz.