morhan-krdm-baca-gulsuyu

 

 

KARABÜK HADDECİLER DERNEĞİ ESKİ BAŞKANI MURAT ORHAN, KARDEMİR’İN ÇEVREYE KARŞI OLAN SORUMLULUĞUNU HATIRLATTI


 

MURAT ORHAN, KARDEMİR’İN OLUŞTURDUĞU ÇEVRE KİRLİLİĞİNE DİKKATLERİ ÇEKEREK, VALİ VE ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜNE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU


 

 



 

Karabük Özel Sektör Haddeciler Derneği Eski Başkanı Murat Orhan, KARDEMİR A.Ş’nin çevre yatırımlarına dikkati çekerek, önemli açıklamalarda bulundu.

Orhan, “Kardemir’in bacalarından gül suyu fışkırmıyor” diyerek, hava ve çevre kirliliğine etkisini dile getirdi.

Karabük Valiliği ile İl Çevre Müdürlüğüne de suç duyurusunda bulunan Murat Orhan “Kardemir özelleşeli kaç sene 20 sene oldu maalesef 20 senedir farkındaysanız yeni gelen genel müdürü çevre yatırımlarından bahsediyor. 20 senedir bu çevre yatırımları nerede? Geçmişte de söyledim, Kardemir’in bacalarından gülsuyu fışkırmıyor. Sayın valimizi ve Sayın Çevre Müdürümüzü yaklaşık bir sene önce göreve çağırdığımızı belirtmiştim. Ne yapıldığını gördük hiçbir şey…

O yolun kenarına ağaçlar dikildi, gidin bakın o yolun kenarındaki ağaçlarda kurudu. O yamaçta ağaç dahi yok. Geçen gün bakanlığın açıkladığı hava kirliliğinde Karabük yine ilk sıraları almış. Doğalgaz dedik, nereler yapıyordu bu hava kirliliğini, konutlar yapıyordu. Konutlarımızın yüzde doksana kadarı döndü mü doğalgaza, döndü, evet haddeciler yapıyordu. Çevre Müdürü arkadaşım, haddecilerin en ufak bir atığında tepesine binmesini ceza kesmesini biliyorsun. Kardemir’in kapısından giremiyor musun? Ben buradan açıkça söylüyorum, bu konunun peşini bırakmayacağım, bu konuyla ilgilide Sayın Valimize ve Sayın Çevre Müdürümüze son kez sesleniyorum, Çevre Bakanlığına altında imzam olarak müracaatı ben yapacağım.” Dedi.

Murat Orhan “Kardemir filtrelerini taksın, sağına soluna çimen ekerek bu işler olmaz. Toz toplama ünitelerini yapsın.  İyide kömürün ve cevherin olduğu bölge, yeni daha betonla kaplanıyor, senelerdir o bölge açıkta duruyordu. Kusura bakmayın Karabük Belediyesinin zabıtaları gelip bir inşaat döktüysen ceza keser, Kardemir’in senelerdir açıkta duruyor. Tamam, Kardemir bizim her şeyimiz, işçimiz, emeğimiz orası ama kusura bakmayın milyon dolarlar kar açıklıyorsunuz, çevre yatırımıyla ilgili 20 sene geçmiş daha hala çevre yatırımlarını halen konuşuyoruz. İcraat var mı, kusura bakmayın yok. Ben olsam çevre müdürlüğünü Asit köprünün oraya taşırım, bakalım arkadaşlar orada oturabilecek mi?” diye konuştu.

Murat Orhan açıklamalarını şu sözler ile tamamladı;

“Karabük’te bizim şuanda faaliyetlerimiz yok, fakat biz burada bir haksızlığa uğradığımızı ve de Kardemir tarafından ve yöneticileri tarafından haksızlığımızı dile getirdik. Mahkeme sürecinde de bunları yaşıyoruz. Rusya’dan ham madde getireceğim, 10 dolar, 20 dolar fark ödeyeceğim,  arkadaşalar 2 dolara kendi haddelerine ham maddelerini indirecek, ben burada çalışma alanı bulamıyorum. Benim Karabük’teki haddeci arkadaşlarımız çalışıyor, çalışma sebepleri onların tonajıyla benim ki bir değil. Ben burada yılda 300 yüz bin tona yakın iç piyasa 250-300 bin tona yakın dış piyasaya ihracat yapıyordum ve bunun ham maddesi olarak düşünürseniz 600 bin ton kütük demektir.

Biz yine bu çevrede yatırımlar düşünmüyor değiliz, şuanda yakınımızda olan Filyos projesi orda da enerji yatırımı, termik santral yatırımı düşünüyoruz. Saltık ovada bir yerimiz var, orada bir yatırım projemiz var, bunlarda Karabük’te olmasa da, Karabük’e yakın yerlerdir. Bu bölgeye bizim hizmetimiz vardır, geçmişte olduğu gibi yine hizmetlerimiz devam etmektedir ve edecektir de.”

Editör: Haber Merkezi