-              ÇELİK-İŞ SENDİKASI İSDEMİR’DE GREVE ÇIKMADA KARARLI


 

-              ÇELİK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI CENGİZ GÜL:


 

-              “HİÇ KİMSE ÇELİK İŞ SENDİKASI'NA VE İSDEMİR İŞÇİSİNE ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEYECEK”


 

-              “ÜCRET VE DİĞER KONULARDA UZLAŞMA SAĞLANMAZSA GREVE GİDECEĞİZ”


 

 

isdemirde-grev


 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları’nda (İSDEMİR) görüşmelerin zor olacağını, grev kararının kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

Genel Başkan Cengiz Gül, hiç kimsenin Çelik -İş Sendikasına ve İSDEMİR işçisine aba altından sopa göstermeyeceğini belirterek, “İSDEMİR’de Çelik - İş Sendikası'nın TİS’de öne koyduğu şartlar önemlidir. Bunlar kabul edilmediği zaman İSDEMİR’de grev olur. İSDEMİR işçisi ve Şubemiz ile Genel Merkezimiz greve hazırdır” dedi.

Gül, geçen ay Karabük’te KARDEMİR’de 2011-2012 dönemini kapsayan ve yüzde 42’lik zamla sonuçlanan TİS’in güzel ve mutluluk verici olduğunu kaydederek şöyle konuştu;

“KARDEMİR’de ve şehirde yüzler gülüyor. Sosyal barış sağlanmış bir şekilde. Karabük’ü ilk ziyaretimde insanlar üzgün kırgın ve mutsuz olarak görmüştüm ve bunu kırmamız gerekiyordu. Toplu sözleşmeyi imzaladığımızda bunu aştığımızı ve yüzde 42 gibi büyük bir iyileştirmenin getirisi kentte bayram havası getirdi. Bunu görmekten mutluluk duyduk. Bunda katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Herkes maaş bordrosunu aldığında olayı fark etti. Çünkü onun üzerine birçok spekülasyonlar yapıldı. Toplu sözleşme yapıldığında 42 değil diye. Bir cümle söylendikten sonra herkes takip ediyor. Eğer yüzde 42 olmasa insanlar güven kaybederdi. Biz öyle bir noktaya getirdik ki, yüzde 42 ile birlikte maaş bordrosunda 14.52 lira aldığını gördü işçimiz."

İşçilerin artık espri yaparak, "bankada param kaldı, tek seferde maaşı çekemiyoruz" demeye başladığını anlatan Gül, şunları söyledi;

"Bu espride olsa bu mutluluğa karınca kadar katkım olmuşsa kendimi mutlu hissediyorum. Çelik - İş Sendikası Genel Merkezi ve Şubesi ile işçiyle birlikte büyük bir mücadele verdi. Biz böyle giderek 2013-2014 sözleşmesini de güzel bir şekilde bitireceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız var ama hukuki süreç tamamlanmadı. Daha başvuruyu yapmadık ve hukuki süreci bekliyoruz. Muhteşem bir sözleşme oldu. Çalışanlarımız esprisiyle, düzenledikleri piknikleriyle, işçide ve kentte büyük bir mutluluk var. Artık Karabük'ün 1 yıl önceki durumlara dönmeyeceğini düşünüyorum. 2013 -2014 dönemini kapsayan zamda kendiliğinden iyi olur."

KARDEMİR’i de düşünmek zorunda olduklarını belirten Gül, "Dengeyi de kurarak önümüze bakacağız. KARDEMİR’de zorluğu açtık. Çünkü yüzde 42 zor ve büyük bir rakamdı. 42’yi çözdükten sonra bundan sonraki sözleşmelere zorluk içinde olmaz diye düşünüyorum” dedi.

İSDEMİR’DE GREV KAÇINILMAZ

Örgütlü oldukları İskenderun Demir ve Çelik’te sakal bırakma eylemine başladıklarını anlatan Genel Başkan Cengiz Gül, sözlerine şöyle devam etti;

“Orada grev kararı aldık. Zor bir sözleşme olacak. Bunlar KARDEMİR, İSDEMİR, ERDEMİR topraktan çelik üreten fabrikalar. Bunlar Türkiye’nin gözbebeği, yıldızları. Hem fabrikalarımızı düşüneceğiz hem de burada emek veren ter döken, bu karlılıktan pay isteyen arkadaşlarımızı dengede tutmak gerekiyor. İSDEMİR’de yavaş yavaş şubemiz yemekhanelerde ve işyerlerinde işçi arkadaşlarımıza bilgi veriyor. Biz de bu yürüyüşlerden, bilgilendirmelerin sonunda benimde katılacağım son mitinge kadar uzlaşma olmazsa grev tarihi açıklayacağımız büyük bir miting yapacağız. İSDEMİR TİS’i zor bir sözleşme. İSDEMİR’de grev olabilir, çünkü orada sıkıntılı bir dönem yaşandı. İSDEMİR’de sağlık nedenleri ile farklı nedenlerle teşvik gibi sorunlar gündeme geldi TİS öncesi. Bunların TİS sonrasına ötelendiğini duyduk. Bunlar bizim için bu TİS’de önemli değerler." Ücret ve tüm bunlar uzlaşma ile sağlanmazsa İSDEMİR’de grevin kaçınılmaz olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu: "Çelik-İş Sendikası, hiç kimse kolaycılığa düşmesin. Biz İSDEMİR’de ücretler iyi onun için burada işçi ücretlerin farkında diye greve gitmez anlayışı doğru değil, yanlış bir anlayış. İskenderun Demir Çeliğin etrafındaki fabrikalardaki işçi ücretleri kıyaslanamaz. Burası entegre tesisi, ark ocağı ile çalışan bir yer değil. Topraktan çelik yapan bir tesistir. Yanındaki fabrikalarla kıyaslanarak ücret politikası oluşturursa İSDEMİR yönetimi, sukutuhayale uğrarlar. İSDEMİR’de çok kararlıyız, TİS’den sonra olabilecek tüm hadiseleri de TİS’e katarak ve ücret konusunda çok karalıyız. Bunlar sağlanmaz, Çelik işçinin duruşu çok nettir. Başında ben olmam kaydıyla İSDEMİR’de grevi başlatırız, hiç kimseden çekinmeyiz. Çelik - İş Sendikasının İskenderun Demir Çelik fabrikalarında yalpalaması bile mümkün değildir. İSDEMİR işçisi grev istemez diyenlere, biz oraya sandığı da koyarız. Yüzde 90’ın altında olursa bu işi bırakırız. İSDEMİR işçisi yüzde yüz katılımla greve katılır ve destek verir. THY ve ÇAYKUR grevlerini öne sürerek, İSDEMİR’de ücretler yüksek greve çıkmaz diyerek birilerinin işçiyi yanlış yönlendirme ve gayretleri kendilerini aldatır. Onun için İSDEMİR’de Çelik- İş Sendikasının TİS’de öne koyduğu şartlar önemlidir. Bunlar kabul edilmediği zaman İSDEMİR’de grev olur. İSDEMİR işçisi ve şubemiz, Genel Merkezimiz greve hazır. Hiç kimse Çelik İş Sendikası ve İSDEMİR işçisine aba altından sopa göstermeyecek. Bunu asla kabullenmemiz mümkün değil”

KARDEMİR İŞÇİSİNDEN, İSDEMİR İŞÇİSİNE MESAJ

KARDEMİR’de ilk sınavını başarıyla veren Ali Cengiz Gül, KARDEMİR’de toplu sözleşmeye oturduğunda %42 zam demişti ve işçi bile bu yüksek zamma inanmamıştı. Gül’ün dik duruşu ve geri adım atmayışı ile %42 zam alması KARDEMİR çalışanlarının yeni liderlerine olan güvenini oluşturdu.

KARDEMİR’de yaşanan zorlu TİS sürecinde başarıya ulaşan Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül’e güven duyan KARDEMİR işçisi şimdi İSDEMİR’de çalışan işçi kardeşlerine Karabük’ten mesaj gönderiyorlar.

Liderlerinin arkasında her şeye rağmen dik durmalarını ve Ali Cengiz Gül’e her şart altında tam destek vermelerini isteyen KARDEMİR çalışanları “İSDEMİR’deki kardeşlerimiz emeklerinin karşılığını almak istiyorlarsa, Genel Başkanımıza destek versinler. Bir sürü dedikodular çıkacaktır. Bir sürü yalan, yanlış, işçinin kafasını karıştıran sözler yayılacaktır. Biz ilk başlarda Genel Başkanımız Cengiz Gül yeni liderimiz olduğundan bazı hatalara düşer gibi olsak da, çoğunluğumuz tam desteği verdi ve başarıya ulaştık. İSDEMİR’deki kardeşlerimiz de her şeye rağmen liderimize destek versinler ve onun arkasında dimdik dursunlar. Bu sayede hedeflerine ulaşabileceklerdir. İşçi tek şeyden kaybeder. O da fitne ve fesatlığa kanarak kendi arasında bölünmeden kaybeder. Buna asla müsaade etmesinler. Gerekirse biz Karabük’ten İskenderun’a kadar geliriz ve İSDEMİR’de yaşanan TİS sürecine KARDEMİR işçisi olarak tam destek veriyoruz.” Şeklinde görüş beyan ediyorlar.
KARABÜK NET HABER’İN ANALİZİ

Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Sayın Ali Cengiz Gül göreve ilk geldiği zaman, en acımasız ve ağır eleştirileri biz yaptık.

Fakat Sayın Gül’ün içindeki sendikacılık ruhunu, idealist bir emekçi savunucusu olduğunu ve işçiye karşı samimi olduğunu gördüğümüz de eleştirilerimizi destek haberlerine ve yazılarına dönüştürdük.

Karabük’ten İSDEMİR İşçisine şu mesajları vermek istiyoruz;

Emeğin temsilcileri, ekmek kazancının terini akıtan değerli İSDEMİR Çalışanları;

Çelik İş Sendikası, Sayın Ali Cengiz Gül’ün Genel Başkanlığı öncesinde sendikacılık anlayışından uzaklaşmış, KARDEMİR ve İSDEMİR işçileri ile kopmuş, emekçinin yanında olacağına sermaye yaltakçısı olmuş bir anlayışın hâkimiyeti içindeydi.

Ali Cengiz Gül, Karabük’te, KARDEMİR’de ilk sınavını başarıyla vermiştir. Burada bizler Ali Cengiz Gül’ün işçiye karşı samimi olduğunu, iliklerine kadar sendikacı ruhu taşıdığını ve en önemlisi işçiye asla yalan söylemediğine şahit olduk.

Çelik İş Sendikası, artık eski Çelik İş asla değildir. Son 10 yıldır sendikanız hakkında hakim olduğunuz tüm düşüncelerinizi ve önyargılarınızı artık bir kenara bırakın.

Biz Karabük Net Haber olarak, Ali Cengiz Gül’ü sizi anlatacak değiliz. Çünkü Ali Cengiz Gül, sizin çocuğunuz ve sizin içinizden çıkan bir lider. Ayrıca KARDEMİR işçisinin de son Toplu İş Sözleşme sürecinden sonra tam anlamıyla bağrına bastığı bir lider.

Liderinize güvenin. Kendi aranızda ve Çelik İş Sendikasının çatısı altında birlik ve bütünlüğünüzü asla ama asla bozmayın. Sermaye her zaman emekçiyi bölüp, parçalayarak kazanmıştır. Buna siz müsaade etmeyin.

İçinde bulunduğunuz Toplu İş Sözleşme sürecinde çok zor, fırtınalı ve bir o kadar da hızlı günler yaşayacaksınız.

40-50 derece sıcağın altında ter, kan içinde kalacaksınız. Bağırmaktan, hakkınızı haykırmaktan ağzınız, dudağınız kuruyacak, sesiniz kısılacak. Hak alma mücadelesinde meşakkatli ve zor günler geçireceksiniz.

Sizleri bekleyen tüm bu zor günlerde tek bir şeyi aklınızdan çıkarmayın; Liderinizin etrafında tam bir kenetlenme sağlayamazsanız, liderinizin yanında dimdik durmazsanız, fitne, fesatlara ve yalanlara itibar ederek, bölünme içine girerseniz başaramazsınız ve çoluğunuzun, çocuğunuzun rızkı olan emeğinizin karşılığını alamazsınız.

Siz Lideriniz Cengiz Gül’e güvenin ve onun yanında dimdik durun. Merak etmeyin o gerisini halleder.

Allah, Yar ve Yardımcınız olsun…

Hak mücadelenizde yolunuz açık, yüreğiniz temiz ve emek terlerinizi GÜL kokusu gibi olsun.

Ergün BAŞKAYA / Karabük Net Haber Baş Editörü


Editör: Haber Merkezi