KARDEMİR A.Ş. GENEL MÜDÜRÜ FADIL DEMİREL “KARDEMİR KİMSEYE İHALEYE VERMİYOR, SADECE İHALE YAPIYOR”


 

 

genel-mudur-unutma


 

Son gülerde Kardemir içerisindeki işlerin özellikle Karadeniz Ereğlili firmalara verildiği yönünde çıkan haber ve yazıları da değerlendiren Kardemir A.Ş Genel Müdürü Demirel İHA Karabük Bürosuna bir açıklamada bulundu.

Özellikle, Karabük Net Haber'in ve İmtiyaz Sahibi Ergün Başkaya'nın ısrarla dile getirdiği konular ile ilgili Fadıl Demirel'in açıklamaları aynen şöyle;
 “Böyle bir iddiada bulunmak ve şuna buna ihale veriliyor demek Kardemir’in işleyişini bilmemekten kaynaklanan bir hadisedir. Kardemir kimseye ihaleye vermiyor, sadece ihale yapıyor. İhalesiz mal almıyor. Bizim repertuarımızda olan ve yeterli bulduğumuz firmalar, bu işleri yapabilecek, işin özelliliğine göre kritik işleri yapabilecek firmalar nezdinde ihalesini yapıyor ve kendi kuralları çerçevesi içinde hattı lamında görülen firmalar ihaleyi alıyorlar, biz vermiyoruz. Nasıl aldıkları konusunda ise kalitesi ile, fiyatı ile işi yapış biçimi ve süresi, iş gücü gibi birçok parametresi var. O kriterler çerçevesi içinde ihaleler neticeleniyor. Ayrıca bizim ihalelerde şuanda Türkiye’de çoğu şirkette, daha doğrusu yüzde 95 dolayında kullanılmayan bir alım usulü ile yapıyoruz. Pratis net diye bilgisayar programı üzerinden biz ihaleleri yapıyoruz. 3 binin üzerindeki firmalar belli bir teknikle bilgisayar ortamında ihaleye katılıyor. Çok adaletli, kayıtlı ve şeffaf bir şekilde yapılıyor.

Biz bir A.Ş. şirketiyiz ve ihale yasasına tabi değiliz. Biz takdirle de birisine iş yaptırabiliriz ama buna rağmen yaptırtmıyoruz. Bütün işleri ve alımların hepsini ihale yönetimi yaparak alıyoruz. Konuşulan konu burada, fabrikadaki müteahhitliklerle ilgili. Liste üzerinden birlikte baktığımız 48 müteahhit firmanın sadece 8 tanesi Karadeniz Ereğli’den. Fabrika içinde şuan 69 tane müteahhit var ve 21 firmanın da hangi illerden olduğunu çıkartıyoruz. Öyle denildiği gibi burada Ereğlili, Karabüklü, Ankaralı, İstanbullu diye ayrılmış, kategorize edilmiş yapı mümkün değil. Böyle yaklaşmakta çağdışıdır. Dünyanın neresinden olursa olsun biz işi yapacak firmaları başka kriterlerle seçeriz. Şuralı ya da buralı olması ile ilgili değildir bu.

Kardemir A.Ş. en ekonomik ve en kaliteliyi en ucuza alacak şekilde hareket etmek zorundadır. Bize düşen bu seçimi buna göre yaparız. Böyle firmalar Karadeniz Ereğli’de varsa, tabi oralarda var, çünkü orada da bir demir çelik var. Buradan daha kapasiteli bir demir çelik var. O demir çeliğin etrafında da demir çelik sektörüne iş yapan firmaların gelişmesi gayet doğal. Tabi ki böyle iddialı gelebilirler. Ama biz seçtiğimiz için ya da ayırdığımız kayırdığımız için değil. Bu çağda bu kafalar dünya şirketi olan Kardemir’i yönetemezler, şurası burası diye kategorize edersek. Benim için hiç önemli değil. Ben firmanın nereli olduğuna bile bakmam. Sadece bunlar konuşulduğu için listeleri çıkarttım. O yüzden onlar bizi hiç ilgilendirmiyor. Onlar kampanyaları yapanları ilgilendiriyor. Burada şuanda bu firmalarda yaklaşık olarak 2 bin 200 civarında müteahhit elemanı çalışıyor. Biz onların dahi nereli olduğuna dahi bakmıyoruz. Biz sadece fabrika içine aldığımız bu personelin eğitim durumuna, bir takım güvenlikle ilgili durumlarına ve diğer sağlıkla ilgili durumlarını irdeleriz.

Bir firma eğer burada bir iş aldıysa ve bu işi en sıhhatli ve en rantabl şekilde yapacağı elemanları kendileri seçerler. Bunlar Kardemir gibi Karabük ölçeğinde değil, hatta Türkiye ölçeğinde de değil, dünya ölçeğinde olan bir firmanın bu tür argümanlarla iş yatırması ve olaya böyle bakması, ciddi şekilde bakması yanlıştır. Biz olaya öyle bakmıyoruz ve buna göre de işlerimizi yürütüyoruz. Kardemir’in son yıllarda yaptığı ataklarla devasa üniteleri, kok, sinter, yüksek fırını ve çelikhaneyi çok kısa zamanda yaptırıyorsa demek ki çalışma ve iş biçimi doğru mu diye bakmak lazım”

KARABÜK NET HABER'İN ANALİZİ

Karabük Net Haber olarak, biz tarafız. Karabük'ün tarafındayız. Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel'e bu açıklamayı yaptığı için kamuoyu adına ayrıca teşekkür ederiz.

Çünkü Kardemir A.Ş. Yetkilileri kamuoyu ile paylaşılan birçok konuda sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Ne denilirse denilsin, konuların içeriği ne olursa olsun, en güzel bildikleri şey sadece susmak. Güya muhatap almıyorlar. Aslında kamuoyunu muhatap almamak gibi bir tavır içine girdiklerinin farkında değiller. İyi, kötü birçok konuyla ilgili gerek Kardemir Yönetim Kurulu üyelerinin olsun, gerekse Genel Müdürün olsun söyleyecek sözleri, konuşacak yüzleri olmadığını hepimiz bilmekteyiz. Aciz insanlar gibi yalnızca kafalarını önüne eğerek susmayacaklar da, ne yapacaklar?

Daha dün Kaptan D.Ç Genel Satış Müdürü Murat Orhan’ın çok önemli açıklamaları karşısında sadece sustuklarını gördük ve daha da hep birlikte göreceğiz.

Sayın Genel Müdür Fadıl Demirel'in bu açıklamalarına kısmen katılsak da, unutulmamalıdır ki Karabük Demir Çelik Fabrikaları Karabük'ündür. 8 Kasım 1994 tarihinde kapatılma kararı alınan bu fabrikayı tek vücut olan Karabüklüler kapatılmaktan kurtardı. Geçmiş tarihini unutan, gelecekte başarısızlığa mahkûmdur.

Karabük içinde yapılacak birçok iş, Karabük'ün firmaları tarafından kolaylıkla yapılabilir. Nasıl Kardemir Yönetimi yıllarca imtiyazlı mal alıp, Milyon Dolar'lar kazandılarsa, Kardemir'de bir iş ihale yapılacaksa, Karabük firmaları da imtiyazlı olmalıdır.

Ayrıca Kardemir'in her ay aldığı binlerce çeşit kalem maldan hangi biri Karabüklü esnaf ve tüccardan temin ediliyor? Bu da ayrı bir tartışma konusu. Ayakkabıdan, iş elbisesine, kuru gıdadan, yoğurduna, yaş sebze meyvesinden, inşaat malzemelerine kadar daha sayabileceğimiz binlerce kalem malın ufak da olsa bir kısmı acaba neden Karabük içinden temin edilmiyor?

Sayın Fadıl Demirel, şu an 20-30 Bin TL maaş alıyorsan, unutma ki, 8 Kasım 1994 tarihinde Kardemir işçisinin ve Karabüklülerin fabrikasına sahip çıkmaları sayesinde alıyorsun.

Aynı şekilde, Yolbulan, Yücel ve Güleç Grupları da Kardemir Yönetim Kurulu Üyeliğinden Milyon Dolarlarına, Milyon Dolarlar katıyorsa, yine fabrikasına sahip çıkanlar sayesindedir.

Tabi sizler profesyonellersiniz ya, böyle duygu ve düşünceler taşımazsınız. Sizin gibilere Karabüklüler ne derler biliyor musunuz?

 “Nankör, utanmazlar…”

 

Editör: Haber Merkezi