KARDEMİR A.Ş’DE 2010 YILINDA YAŞANAN SENDİKAL YETKİ MÜCADELESİ SIRASINDA, İŞVERENİN BİN YÜZ İŞÇİYE SENDİKAL AYRIMCILIK YAPMASINDAN DOLAYI TAZMİNAT ÖDEYECEK


 

YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ, KARDEMİR İŞÇİSİ ARASINDA “350’LER DAVASI” OLARAK BİLİNEN DAVAYI SONUÇLANDIRDI


 

YARGITAY, KARDEMİR’İN BİN 100 İŞÇİYE SENDİKAL AYRIMCILIK YAPTIĞINA KARAR VERDİ VE EN AZ BİR YILLIK BRÜT MAAŞ TUTARINDA TAZMİNAT ÖDEMEYE MAHKÛM ETTİ


 

 

kardemir-tazminat


2010 Yılında KARDEMİR A.Ş’de mevcut yetkili sendika olan Çelik İş ile Türk Metal Sendikası arasında yaşanan yetki mücadelesi süreci içinde çalışanlar arasında sendikal ayrımcılık yapıldığı iddiası ile bazı davalar açılmıştı.

Bu davalardan birisi de, KARDEMİR’in o tarihte çalışanlarına 6 ay boyunca 350’şer TL ek ödeme yaptığı, fakat Türk Metal’e üye olan yaklaşık Bin 100’kişiye ilk ay bu ödemeyi yapmadığından dolayı dava açılmıştı.

Emsal bir dava olması niteliğinde 6 KARDEMİR çalışanı, Kardemir ile Çelik İş Sendikası arasında protokol yapılarak, Çelik İş Sendikası üyelerine 15.07.2010 tarihinden itibaren, 15.12.2010 tarihine kadar her ay 350 TL ödeneceğinin kararlaştırıldığını, fakat Türk Metal Sendikasına üye olan 1.100 işçiye ödemenin yapılmadığını, bu nedenle dava açıldığını, dava açıldığını öğrenen işverenin parayı ödediğini, KARDEMİR Yönetiminin çalışanlar arasında ayrımcılık yaptığını, bu ödemeyi ilk etapta alamayanların sendikal tazminatı hak kazandığını belirterek, Karabük İş Mahkemesine dava açmıştı.

Karabük İş Mahkemesi ise açılan bu davayı ret etmiş ve yerel mahkemenin kararı Yargıtay’a gitmişti.

YARGITAY, KARDEMİR İŞÇİLERİNİ HAKLI BULDU

Davaya bakan Yargıtay 7. Hukuk Mahkemesi ise yerel mahkemenin kararını bozarak şöyle bir karar verdi;
“İşverenin 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31. Maddesinin üçüncü ve beşinci fıkrasına aykırı davranması halinde işçinin bir yıllık brüt maaşından az olmamak üzere sendikal tazminata hak kazanacağı hususu da yasada ifadesini bulmuştur.

2821 Sayılı sendikalar kanununun 31. maddesinde 4773 sayılı yasa ile yapılan değişiklik sonrasında, işçinin iş sözleşmesinin sendika üyeliği ya da sendikal faaliyetleri sebebiyle feshedilmesi halinde, doğrudan sendikal tazminat talep hakkının olmadığı açıklanmış, 4857 Sayılı İş Kanununun iş güvencesine dair hükümlerin uygulanacağı kuralı getirilmiştir.

yargitay_logo-001Fesih dışında kalan sendikal nedene dayanan ayrımcılık hallerinde ise işçinin doğrudan sendikal tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.

4773 Sayılı yasa ile sözü edilen maddeye eklenen 7. fıkrada ise iş güvencesi hükümlerinin uygulaması dışında kalan hallerde ve feshe bağlı tazminat istekleriyle sınırlı olmak üzere ispat yükünün işverene ait olduğu görülmüştür. Bu durumda sendikal nedenle fesih iddiasıyla açılan feshin geçersizliğin tespiti ile işe iade davasında ispat yükü, önceden olduğu gibi işçi üzerindedir. Ancak iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayan bir işçinin açmış olduğu sendikal tazminat isteklerini içeren bir davada, aksinin ispatı işverene aittir.

Davacının talebi yukarda belirtilen 2821 sayılı yasanın 31/3. Maddesine dayanmakta olup, davacı iş sözleşmesinin devamı sırasında sendikal ayrımcılığa maruz kaldığını, sırf sendikal faaliyetleri nedeni ile  Çelik İş Sendikası ile yapılan protokole göre bu sendika üyesi işçilere ödenen aylık 350 TL’nin diğerlerine ödenmediğini, dava açması üzerine ileri sürerek iş sözleşmesinin feshinden önceki süreçte yaşanan bu olay nedeni ile sendikal tazminat talep etmektedir.

Çalışanların iş sözleşmesinin devamı sırasında işverenin yaptığı bu uygulama nedeni ile sendikal ayrımcılığa maruz kaldığı, çalışanların açtığı ve dava sırasında yapılan ödeme nedeni ile konusuz kalan alacak davasında verilen mahkeme kararını onayan 9. Hukuk dairesinin kararı sabittir.

Hal böyle olunca davacının (işçinin) sendikal tazminatı talep hakkı oluştuğu ve alınan bilirkişi raporu bir değerlendirmeye tabi tutularak, talebin kabulü gerektiği halde yanılgılı değerlendirme ile davanın reddi hatalı olmuştur.

O halde çalışanın bu yöne ilişkin temyiz itirazı kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.

SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA karar verildi.

ŞİMDİ NE OLACAK

Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin bu kararı alması ile birlikte o dönem Türk Metal Sendikasına üye olan ve 350 TL ödemeyi ilk ay alamayan ortalama 1.100 işçinin bu Yargıtay kararı ile birlikte dava açması halinde en az bir yıllık brüt maaş üzerinden sendikal tazminat alabilecekler.

O dönem ki bir işçinin ortalama bir aylık brüt maaşı ise 1.700 TL civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ortalama 20 Bin TL gibi bir tazminatı KARDEMİR A.Ş’den alabilecekler.

Bu reel hesaplara göre, KARDEMİR A.Ş yaklaşık 1.100 işçinin dava açmaları halinde ortalama 22 Milyon TL gibi bir rakam ödeyecek.

Söz konusu bu sendikal tazminat davasını açmaya hak kazanan 1.100 işçinin 350’sinin iş akdi fesih edilmişti. 2010 tarihinden bu yana, 4 yıl içinde de yaklaşık 200 -300’nün de emekli olduğu ifade edilmekte.

KARDEMİR’de halen çalışanların bu davaları işverenle muhalefete düşmemek için şu an açamayacağı görüşü hakim olurken, KARDEMİR ile ilişiği kalmayan 500 -600 kişinin bu davaları açmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İşin enteresan yönü ise bu Yargıtay kararına göre, bu davayı açmaya hak kazananların, dava açmak için 10 yıllık bir süresi olduğu da hukukçular tarafından ifade ediliyor.

m.kocAv. MUSTAFA KOÇ “DAVA AÇMAYA HAK KAZANAN ÇALIŞANLARA BU KARAR HAYIRLI OLSUN”

O tarihlerde Türk Metal Sendikası’nın sözleşmeli Avukatı olan ve işe iade davalarında hukuk mücadelesi veren, Koç Hukuk Bürosu Yetkilisi Av. Mustafa KOÇ ise konuya ilişkin Karabük Net Haber’e yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“2010 Yılındaki sendikal mücadele sırasında KARDEMİR çalışanları ile tarihi bir hukuksal mücadele verdik. O günleri hatırlayan arkadaşlarımızın hala hafızlarında o anlar durur. Nasıl o günlerde bu işçi arkadaşlarımız için verdiğimiz bir hukuksal mücadele yaşadıysak, bu günde olur, yarında olur. Bu davayı açmaya hak kazanan herkese Yargıtay’ın bu kararının hayırlı olmasını dileriz.”

sahin-dtasTÜRK METAL SENDİKASI KARABÜK TEMSİLCİSİ ŞAHİN DİKİLİTAŞ “ADALET ER, GEÇ TECELLİ EDER”

Türk Metal Sendikası Karabük Temsilcisi Şahin Dikilitaş ise yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;

“Adaletin er veya geç tecelli edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Bu Yargıtay kararı işçi arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Dava açmaya hak kazanan ve hakkını almak isteyen herkesi tebrik ederim. KARDEMİR Yönetiminin de bundan sonra çalışanlarına karşı adil davranacaklarına inanıyorum”

 

Editör: Haber Merkezi