KARDEMİR’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞME İMZALARI PROTOKOLÜN KATILIMIYLA ATILDI


 

ÇELİK İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI ALİ CENGİZ GÜL " KARDEMİR İŞÇİSİNE ORTALAMA %47.1 ZAM ALDIK"


 

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET ALİ ŞAHİN “ÇALIŞMA BARIŞINI MERAK EDENLER BURAYA GELSİN”


 

kardemir-iscisine-hayirli-olsun


Çelik-İş Sendikası ve Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) arasında uzun süren görüşmelerin ardından toplu sözleşme konusunda anlaşma yapılırken, imzalar AK Parti Genel Başkanı Mehmet Ali Şahin ve protokolün katılımıyla atıldı.

Çelik-İş Sendikası ve KARDEMİR arasında uzun zamandır süren ve Çelik-İş Sendikası’nın grev kararı almasının ardından taraflar Ankara’da bir araya gelerek anlaşma sağlarken, imzalar KARDEMİR’de atıldı. İmza törenine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Karabük Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Kardemir D.Ç. Karabükspor Kulüp Başkanı Nevzat Şahin, CHP Karabük İl Başkanı Bayram Karadağ, MHP Karabük İl Başkanı Metin Demirel, KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, sendika genel merkez yöneticileri, çok sayıda KARDEMİR işçisi ve işçi aileleri katıldı.

20130517AW001046_01İmza töreninde konuşan Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, “Zor bir süreç yaşadık, zor süreçten mutlu bir sona mutlu bir tablo ile karşınıza çıkmaktan mutluyum. Ülkemizde kısa bir süre önce benim de doğum yerim olan Reyhanlı ilçesinde bir terör olayı yaşandı ve bu terör olayında 50 yurttaşımız, kardeşimiz şehit oldu, onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye’ye böyle acı yaşatan emperyalist güçlere lanet olsun diyorum. Suriye’deki eli kanlı yönetim kendi halkına yaşattığı zulmü Türkiye’ye de taşımak istemektedir. Ama Hatay’dan yüzlerce kilometre uzakta olan Karabüklülere diyorum ki, Hatay halkı bunlara asla pabuç bırakmaz. Türkiye’ye terörle diz çöktürmek isteyenler yanılacaktır” dedi.

Yüzde 47.1’e imzaların atıldığını belirten Gül, şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi son sözleşmemizde çok büyük iddialarla çıktık, şair diyor ya, ‘Sen mutluluğun resmini çizebilir misin?’ Mutluluk herkes için farklıdır, Karabük’ün istediği mutluluk buydu, bunu getirdik. Bu mutlulukta sevgili büyüğümüz eski Meclis Başkanımız Mehmet Ali Şahin, Belediye Başkanımız Osman Kahveci Bey burada, Mutullah Yolbulan burada, Kamil Güleç Bey burada, KARDEMİR Genel Müdürü burada, mülkü amirimiz valimiz burada, sizler buradasınız, eşleriniz burada ve bu süreçte bana büyük destek veren inandığım, inançlara katkı veren yönetim kurulum sizler buradasınız. Büyük başka yok, büyük işçiler var, direnen yiğitçe işçiler var. Son mitingde 4 bin kişi yürüdüğü zaman bu sözleşme bitti zaten. O gün sözleşmeyi siz bitirdiniz zaten. Bu sezimize kulak veren, bu süreci çok iyi takip eden Belediye Başkanımız Rafet Vergili ve Valimizle toplantı yaptık. Ankara’da Mehmet Ali Şahin Bey’in misafiri olduk. Bizim hiçbir konuda kompleksimiz olmadı, hiçbir zamanda olmayacaktır. Biz emeğimizle geçinen insanlarız, çağırılan yerlere yeri zamanı önemli değildir. Onun için o gece Mehmet Ali Şahin Bey’in makamında buluşarak, toplu sözleşmeyi ilke olarak bitirdik. Size benim, sizin de bana sözünüz yüzde 42’ydi. Bundan geri dönüşümüz mümkün değildi. Sendikal yaşamamı KARDEMİR uğruna, KARDEMİR işçisi uğruna bitirmekte kararlıydı, bu imkan olmasaydı asla imzalamayacaktım. Biz sendikacılığı meslek olarak görmüyoruz, sendikacılık meslek değil, gururla taşınacak emek, alın teri savunucu bir unvandır, unvan olarak görüyoruz. Uzun bir yetkisizlik sürecinden sonra Yargıtay’ın verdiği karar sonrası Çelik-İş Sendikası sözleşme yetkisi aldı. Bu süreçte yüzde 42, 2011-2012’yi kapsamaktadır, ama bu süreci geçtikten sonra 2013-2014 sözleşmesi kolay olacaktır. Elbette bazı ilkeler konuşuldu, zoru başarmak vardı. Bunu başardıktan sonra kolayı KARDEMİR işçisine bırakacağım, onlar yapar. Kırmızı çizgi dediğimiz yüzde 42 bizim taban çizgimiz oldu, ağırlıklı ortalama zam 47.1’dir, yüzde 47.1 bizim ortalama ağırlıklı zam oranımız.”


20130517AW001046_03İşçilerden üretim rekoru kırılmasını isteyen Gül, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Biz yüzde 47.1 imzaladık, KARDEMİR ilk üç aylık karını açıkladı. KARDEMİR’in 2013 yılının ilk çeyreğinde açıkladığı kar 47.1 trilyon. Yani zam oranımız kadar KARDEMİR triyon kar açıkladı. Keşke bilseydim yüce rabbim bizi takip ediyor 48 yapardım, 49 yapardım. Allah verdikçe veriyor. Sendikal bir devrim yaptığımızı biliyoruz, farkındayız. Yıllar sonra KARDEMİR’de güzel bir toplu sözleşme yaptık. Büyük mücadele verdik, bu mücadelenin sonunda böyle bir mutluluğu hak ettiğimizi düşünüyoruz. İş arkadaşlarımızın eşleri, çocukları burada, demek ki evlerde bir mutluluk var, Karabük’te bir mutluluk var. Artık yeni bir dönem başlıyor. KARDEMİR’de üretim rekorları kırdınız ve biraz önce açıkladığım gibi kar açıklattırdınız. Sendika başkanınız olarak bu süreçten sonra KARDEMİR’deki üretimi en yüksek noktalara çıkarmanızı istiyorum. Bu süreçte KARDEMİR işçisi aldığının hakkını verecek kadar yürekli, aldığının hakkını bugüne kadar nasıl verdiyse bundan sonrada vereceklerine inanıyorum.”

“ÇALIŞMA BARIŞI NASIL OLUR BURAYA GELİP GÖRSÜNLER”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de, çalışma barışının nasıl olacağını merak edenlerin Karabük’e gelip yaşanan tabloyu görmesini istedi.

Şahin, “Çalışma barışı üzerine kitaplar yazarlar, kanunlar çıkar, yönetmelikler yayınlanır, nutuklar atılır, çalışma barışı nedir nasıl sağlanır, nasıl uygulanır merak edenler şuanda Karabük’e gelmeliler şu tabloyu seyretmeliler. Eğer bir toplu iş sözleşmesi töreninde o iş yerinde çalışan emekçi kardeşlerimiz sendika başkanını alkışladığı kadar işverenini alkışlayabiliyorsa orada çalışma barışı olmuş demektir. Bunu ancak siz gerçekleştirebilirdiniz, bunu siz Karabüklü kardeşlerim gerçekleştirebilirdiniz, sizleri tebrik ediyorum, sizden biri olduğum için gurur duyuyorum. Sadece bir toplu iş sözleşmesi imzalanmıyor, aynı zamanda burada emeğe, üretime de sahip çıkılıyor. Sadece işçilerimizin hak ettiği ücreti almaları ile ilgili sözleşme yapılmıyor. Aynı zamanda bir cumhuriyet kurumu olan KARDEMİR’e de sahip çıkılıyor. KARDEMİR’e sahip çıkmak cumhuriyete sahip çıkmaktır. Bundan 94 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs’ta Samsun’a ayakbastı ve milli kurtuluş savaşını başlattı. Bu savaşta ecdadımız ülkemizi işgal için gelenleri kovdu ve cumhuriyetimizi ilan etti ve bu fabrika o cumhuriyetin eseridir. Cumhuriyete lafla, söylemle sahip çıkılmaz, üretimle sahip çıkılır. Cumhuriyetimiz artık daha güçlüdür, yarın daha da güçlü olacaktır. Toplu sözleşme sizin için, Kardemir için hayırlı olsun” dedi.

20130517AW001046_04Kardemir D.Ç. Karabükspor’un yarın akşam kendi sahasında oynayacağı Fenerbahçe maçı hakkında da açıklamada bulunan Şahin, şunları söyledi;

“Karabükspor bu durumlara düşmemeliydi, hatta çok yukarılarda bulunmalıydı. Hatta Türkiye’yi Avrupa’da temsil eden bir kulüp olmalıydı. Ama biz yarın akşam 19.00’da hep birlikte Necmettin Şeyhoğlu Stadı’ndayız. Fenerbahçe maçında Karabükspor’un bundan birkaç ay önce Saraçoğlu Stadı’nda olduğu gibi Fenerbahçe’yi yenerek süper ligde kalmasını istiyoruz. Karabükspor’un başta başkanı ve yöneticilerine, teknik kadro ve futbolcularına çağrıda bulunuyorum. Lütfen bu insanların umutlarını boşa çıkarmayın. Bu arkadaşlarımız KARDEMİR’i büyütmek için ter akıtıyor, sizde yarın 90 dakika aynı performansı göstereceksiniz.”


Konuşmaların ardından KARDEMİR ve Çelik-İş Sendikası arasında imzalar atılırken, sözleşmeye AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Belediye Başkanı Rafet Vergili, parti il başkanları imza attı.

 

2013-05-17-17.03.26


KARABÜK NET HABER'İN YORUMU
Kardemir kapısında yapılan bu günkü toplu iş sözleşme imza töreninde kamuoyu ile paylaşmak istediğimiz konular şunlardır;


Kardemir'in ana giriş kapısının dışında yapılan miting şunu açıkça göstermiştir; Tüm toplu iş sözleşmelerinin açıklandığı, işçi ile sendikasının toplantı yeri olan Haddehane Meydanı artık tarihin tozlu sayfalarında yerini almıştır.

Şölen havasında geçirilmek istenilen toplu iş sözleşme imza töreninde, tüm siyasiler hazır bulundular. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, yine Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ile AK Parti, CHP ve MHP İl Başkanları mitinge katıldılar. Sendikacılık tarihinde Karabük'te bir ilk yaşanmıştır. Bu konuya şu an olumsuz yaklaşmak istemiyoryuz ama önümüzdeki günlerde siyasilerin Kardemir ile Sendika arasındaki Toplu Sözleşme imzasında bulunmaları çok tartışılacaktır. Bu olaya şu yönü ile de bakabiliriz. Kardemir'de, Sendika, Kardemir Yönetimi, Siyasi otoriteler ve işçi birlik, bütünlük gösterisi yapmıştır. Bu da hepimizi mutlu eder. İnşallah olayın kısa, orta ve uzun vadede yansımaları böyle olacaktır.

Son olarak İşçi Lideri Cengiz Gül, ortalama" %47.1 zam aldık" diyor. Bu zammın içinde Kardemir yönetiminin 2011 ve 2012 tarihlerinde toplamda verdiği 14.5 zam var mı, yıllık iki ton olan ve mali karşılığı yaklaşık 1.300 TL olan kömür paraları bu zamma eklenmişmidir. Kısacası en önemlisi işçinin saat ücreti kaç lira olmuştur?

Zaten tüm bu sorular çok yakında cevap bulacaktır.

Yine diyoruz ki; İnşallah bu toplu iş sözleşmesi işçinin beklentileri ile örtüşüyordur. Kardemir'e, işçilere ve Karabük'e hayırlı uğurlu olsun.

Editör: Haber Merkezi