KARDEMİR GENEL KURULUNDA ETEKLERDEKİ TAŞLAR DÖKÜLDÜ



MURAT ORHAN, KARDEMİR YÖNETİMİNİ GENEL KURULDA YERDEN YERE VURDU


 

krdm-gnl-krl


 

Kardemir A.Ş yeni yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunundaki bazı maddelerin şirkete uyarlanması ile ilgili olağanüstü mali genel kurulunu gerçekleştirdi.

Kardemir yönetiminin eksiksiz bir şekilde katıldığı genel kurulda Başkanvekili Kamil Güleç’in açılış konuşmasının hemen ardından gündem maddeleri oylamaya sunuldu.

Yaklaşık A, B ve D Grubundan 335 Milyon lotun katılımı ile gerçekleşen oylamada bağımsız denetçi şirketin belirlenip görevlendirilmesi ile yönetim kurulu üyelerinin ticaret müsaadesi maddeleri önemle yer aldı.

MURAT ORHAN KARDEMİR YÖNETİMİNİ YERDEN YERE VURDU

Türk Ticaret Kanunun ilgili maddelerine göre Kardemir Yönetim Kurulu Üyelerinin, şirketle ticaret yapma izni maddesi sırasında sert tartışmalar yaşandı.

Kaptan D.Ç Grubunun Müdürü Murat Orhan, yaptığı konuşma ile Kardemir yönetimini adeta yerden yere vurdu. Murat Orhan yaptığı konuşmada Kardemir yönetiminin 2011 ve 2012 yılında üretimin %80’lere varan kısmını kendi şirketlerine aktararak, büyük karlar ettiğini ve bu karların Kardemir’in zararına neden olduğunu vurguladı.

Kardemir yönetiminin haksız rekabet yaptığını Sermaye Piyasası Kurulu raporlarında da belirtildiğini ifade eden Murat Orhan “Kardemir yönetimini oluşturan Yolbulan, Güleç ve Çelsantaş grupları eminiz ki bu genel kuruldan da istedikleri maddeleri oylatarak çıkacaklardır. Ama şunu bilmelidirler ki, Karabüklü sanayicileri bitiriyorlar, haddecileri bitiriyorlar, demir tüccarları bitti sayılır, kamyoncu esnafına yaşama hakkı vermediler. Karabük’ün kaderi ile oynayarak nereye kadar vicdanınız rahat yaşayacaksınız.” Diye konuştu.

MUSTAFA YOLBULAN CEVAP VERDİ

Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Mutullah Yolbulan’ın oğlu Mustafa Yolbulan ise Murat Orhan’ın konuşmasına cevaben bir konuşma yaptı ama hiçbir iddiaya cevap vermedi.

Bir hayli moralleri bozuk olarak konuşma yapan Mustafa Yolbulan konuşmasında, Kardemir için yapılan çalışmalardan bahsetti.

KARABÜK TSO BAŞKANI PEHLİVAN YİNE BAYLAN’LIĞINI GÖSTERDİ

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan, Kardemir Genel Kurulunda söz alarak Karabük TSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak konuşma yaptığını ifade ederek, Kardemir yönetiminin büyük başarılarından bahsetti. Adeta Kardemir Yönetiminin, şirketi kurtaran kişiler olarak lanse eden konuşmasında, Mutullah Yolbulan’a yaptığı methiyeler dikkatlerden kaçmadı.

Pehlivan Baylan’ın Kardemir yönetimine yönelik methiyeli konuşması sırasında, Genel Kurul salonunda daha önce ki yıllarda yaptığı konuşmaları da akıllara geldi.

2010 Mayıs Ayında Ahmet Nur Çebi, Gökalp Büyükbektaş’ın da yanında bulunduğu, Yenice Yolundaki kendi benzinliğinde bir konuşma yapan Pehlivan Baylan “Ben ANAP İl Başkanıyken, Kardemir’in zor günler yaşadığı zamanlar, dönemin ANAP, DSP, DYP koalisyon hükümetinden Kardemir’e çok büyük mali destekler almıştım. O dönemin hükümetinin verdiği bu destekler sayesinde Kardemir ayakta kalmayı başardı. Ben tüm bu çalışmaları Yolbulan, Güleç ve Yücel aileleri burayı yesin diye yapmadım. Kardemir’i bu üç grup yesin diye kurtarmadım.” Demişti.

Daha üç yıl önce bu konuşmayı yapan Pehlivan Baylan, şimdi acaba ne yüzle tam tersine bir konuşa yapıyor soruları da genel kurulda hazır bulunan birçok hissedarın aklına geldi.

Kendi çıkar ve ikili ilişkilerini sağlam tutmak için Karabük TSO Başkanı kimliği ile yaptığı bu konuşma, Karabük’te daha çok konuşulacağa ve tepkilere neden olacağı şimdiden söylenmeye başlandı.

KARDEMİR YÖNETİMİ TİCARET MÜSADESİ ALDI

Olağanüstü Genel Kurulun 7. Maddesi olan şirket yönetiminin, Kardemir ile ticaret yapma müsaadesi, SPK tarafından atanan 2 yönetim kurulu haricinde tek tek oylanarak alındı.

Kardemir Yönetim Kurulunu oluşturan Mutullah Yolbulan, Kamil Güleç, Ahmet Zeki Yolbulan, Mustafa Yolbulan, Burak Yolbulan ve Hüseyin Çağrı Güleç için yapılan tek tek oylamalarda, Kardemir ile ticaret yapma izni genel kurul tarafından verildi.

ÇAĞRI GÜLEÇ İLE MURAT ORHAN TARTIŞMASI

Genel Kurul başlamasına yakın Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Kamil Güleç’in oğlu Çağrı Güleç ile Kaptan D.Ç Müdürü Murat Orhan’ın salon önünde yaklaşık 30 dakika bir hayli hararetli konuşması da objektiflerden kaçmadı.

Murat Orhan ile konuşan Çağrı Güleç’in resmi korumasının daha yakın bir pozisyon alarak, bir dakika yanından ayrılmadığı gözlemlenirken yüksek sesle yaptıkları tartışmaların bir kısmına Karabük Net Haber olarak şahit olduk;

orhan-gulecGüleç ve Orhan arasında geçen konuşma diyalogları aynen şöyle;

Çağrı Güleç         - Kaptan D.Ç olarak sizinde gücünüz var. Siz de 150-200 Milyon lot alın ve kütük-demir almayı hak kazanın.

Murat Orhan     - Sizin keseriniz kendinize doğru yontarken, gel bu keserin ucundan siz de mi tutun demek istiyorsun. Karabük’teki haddecilere yaşama hakkı vermiyorsunuz ve yıllardır yaptığınız bu suçlarınıza bizi şimdi ortak mı yapmaya çalışıyorsunuz?

Çağrı Güleç         - Hakkımızda senin sayende açılan mahkemelerden bak göreceksin beraat edeceğiz. O zaman ne diyeceksin? Çıkıp özür dileyecek misin bizden?

Murat Orhan     - Yalnızca adaletin vereceği karardan nasıl bu kadar emin olarak konuşabiliyorsun ki? Senin mahkemeler üzerinde bu kadar emin konuşman doğru mu? Kaldı ki tüm davalardan beraat ederseniz, yargının verdiği karara saygı duyarız.

Murat Orhan ile Çağrı Güleç arasında geçen ve bizim duyabildiğimiz konuşmaların bir kısmı bunlar. Güleç ile konuşması biten Murat Orhan’a yaklaşan bir hissedar ise, Orhan’a “Murat bey ben sizi yakinen takip ediyor ve tanıyorum. Bakın Çağrı beyle konuşurken koruması neredeyse üzerinize atlayacaktı ama sizin yanınızda bırakın korumanızı, şoförünüz bile yoktu. Kaldı ki, siz Karabük caddelerinde rahat rahat dolaşıyorsunuz. Geçenlerde istasyon caddesinde bir kahvenin önünde sizi tek başınıza çay içerken gördüm. Kendi aracınızı kendiniz kullanıyor ve Karabük-Safranbolu’da geziyorsunuz. Peki Kardemir yönetimini oluşturanların ve çocuklarının böyle bir lüksleri var mı, onları hiç Karabük cadde-sokaklarında görebiliyor musunuz? Evlerinin önünde araçlarından inerlerken bile korumaları önden iniyor. Demek ki sizler doğru yoldasınız.” Şeklinde konuşması basınında dikkatini çekti.

GENEL KURULDA YAŞANAN TARTIŞMALARIN VİDEO GÖRÜNTÜLERİ

Genel Kurulda yaşanan tartışmalar ve konuşmaları, bir katılımcının cep telefonu ile çektiği video görüntüleri aracılığı ile sizlere ulaştırıyoruz.

Genel Kurul açılış konuşması yapıldıktan sonra tüm basın mensupları salon dışına çıkarıldığından, bu görüntüler yalnızca Karabük Net Haber’de yer alıyor.

HABERİN VİDEOLARI


Murat Orhan Yaptığı Konuşma genel kurul salonunda bir sessizliğe neden oldu. Hem salonda bulunan, hem de özel yayın aracılığı ile genel kurulu canlı izleyen Sermaye Piyasası Kurulu ile Bakanlık yetkilileri de Orhan'ın konuşmasını kayıt altına aldılar.


 

 

Mustafa Yolbulan konuşmasında, Kardemir Yönetimine karşılık yapılan suçlamalara cevap vermedi ve yalnızca Kardemir'de yapılan çalışmalara değindi.




 

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan, Genel Kurul Salonunda yaptığı konuşmanın içeriğinde Kardemir yönetimine methiyeler düzüyordu. 2010 Yılında "ben Kardemir'i bu üç aile yesin diye kurtarmadım" diyen aynı Pehlivan'ın şimdi ise "Kardemir Yönetimi, başta Mutullah Yolbulan olmak üzere şirketin kurtarıcıları sayılır." şeklinde konuşması katılımcıların kafalarında soru işaretine neden oldu.




Görüntüler cep telefonundan, gizli bir şekilde çekilmiştir.