- KARDEMİR A.Ş YÖNETİM KURULU BAŞKANVEKİLİ KAMİL GÜLEÇ:


- “ DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YILDIZI PARLAYAN BİR ŞİRKET OLARAK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”


- “ DÜNYADA RAY VE TEKERİ AYNI ANDA ÜRETEN TEK DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ OLACAĞIZ”


- “ GEÇMİŞİ UNUTMADAN GELECEĞİ ONA GÖRE PLANLIYORUZ”
- KARDEMİR A.Ş GENEL MÜDÜRÜ FADIL DEMİREL:


- “ AĞUSTOS AYINDAN İTİBAREN 3 MİLYON TON SEVİYESİNDE ÜRETİME GEÇİYORUZ”


- “ YENİ BÜYÜK PROJELER İÇİN ULUSLARARASI BANKALAR BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTİYOR”


 

20140619AW122366_01Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş Yönetim Kurulu Başkanvekili Kamil Güleç, KARDEMİR’in sadece Türkiye’de değil dünya ölçeğinde de yıldızı parlayan bir şirket olarak yoluna devam edeceğini söyledi.

Kuruluşundan itibaren çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajını gerçekleştirerek Türkiye’de “Fabrikalar Yapan Fabrika” olarak bilinen KARDEMİR A.Ş özelleşme sonrası hızla kendisini yenileyerek modern teknolojisi ile kapasitesini, verimlilik ve karlılığını artırarak yoluna emin adımlarla devam ediyor. 2007 yılında devreye alınan Ray ve Profil Haddehanesi ile ürün gamını genişleten KARDEMİR, ray ve ağır profil üretiminde Türkiye ve bölge ülkeler arasında tek kuruluş haline geldi. 2011 yılından itibaren yeni bir vizyonla kapasite artırım yatırımlarına giden şirket bu kapsamda; Yeni Sinter Fabrikası, Kok Fabrikası, Enerji Santrali, Kireç Fabrikası, 3. Hava Ayrıştırma Tesisi ve Sürekli Döküm Tesisleri gibi yatırımları tamamlayarak işletmeye aldı. Yılın ikinci yarısında tamamlanacak olan 5 nolu yüksek fırın ve oksijen konverteri yatırımları ile birlikte ham çelik üretim kapasitesini 3,4 Milyon tona ulaştıracak.

"RAY VE TEKER ÜRETİMİNİ AYNI ANDA YAPAN DÜNYADA TEK FABRİKAYIZ"

Kamil Güleç, ‘Demir Yolu Teker Fabrikası’ ve ‘Çubuk ve Kangal Haddehanesi’ yatırımı için Alman, KFW IPEX Bankasından kullanılan 138.8 milyon avroluk kredi ile dünyada bir ilki gerçekleştirerek Ray ve Demir Yolu Tekerini aynı anda üreten tek demir çelik sektörü olacaklarını belirtti.

Güleç, dünyada ekonominin geldiği bu noktada Türkiye’ye ve KARDEMİR’e yapılan itibarın büyük olmasının kendilerini çok sevindirdiğini ifade ederek, “ Alman KFW IPEX Bankası ile garantör SACE ve HERMES’in üçlü bir koordinasyonla KARDEMİR’e çok büyük bir kredi vermeleri ve bize güven duymaları bizler mutlu ediyor. Bu kredi ile temellerini attığımız demiryolları teker fabrikası kuruyoruz. Aynı zamanda tekerlek fabrikası ile rayı aynı anda yapan dünyada tek fabrika KARDEMİR oluyor ve bu çok önemli. Bazı fabrikalar bunu ayrı ayrı yapıyor. Biz Devlet Demir Yollarına büyük yatırım yaparak dünyada bu ikisini aynı anda yapan tek demir çelik fabrikası konumunda olacağız. Diğer yandan çubuk ve kangal haddehanesi ile gelecekte KARDEMİR’de, Karabük’te ve ülkemizde yan sanayinin daha çok gelişmesini otomotiv’e, makine imalat ve endüstriye kaliteli ürün vererek yedek parça üretiminde katkı sağlayacağız. 2015 yılının ortalarında bu haddehane faaliyete geçtikten sonra ardından Demiryolu Teker fabrikası faaliyete geçecek. Bu iki tesis için kredi rakamı 138.8 milyon avrodur. Bir firmaya tek başına verilen büyük bir kredidir. Yaklaşık 500 milyon liralık bir yatırımdır. KARDEMİR bunun üstesinden gelecek. Bu kredi 10 yılda realize edilecek. Tesis işletmeye alındıktan sonra ödemeler başlayacak 6 ayda bir. Böyle büyük bir yatırımı Karabük’e getirmek ve krediyi elde etmek ülkemiz adına bize gurur veriyor. Ülkemize, şehrimize sektörümüze bu yatırımın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“DÜNYADA YILDIZI PARLAYARAK DEVAM EDECEK”

Bir dönem kömür ve cevher alamayacak konumda iken bugün gerçekleştirdiği yatırım ve modernizasyonlarla adeta kulvarında tek olan KARDEMİR’in geçmişini asla hafızalarından silmediklerini ve buna göre geleceğe dair iyi planlamalar yaptıklarını da analtan Güleç, şunları söyledi;

“Geçmişi hiç unutmamak lazım. Geleceği iyi planlayabilmek için geçmişi hatırlamak lazım. Çok acı günler yaşadık. Çok özveri ve ciddi bir şekilde KARDEMİR’e sahip çıkarak o sıkıntılı günleri aştık. Bundan sonraki önümüzdeki süreç, KARDEMİR’in sadece Türkiye’de değil dünya ölçeğinde de yıldızı parlayan bir şirket olarak yolumuza devam edeceğiz. O günkü yönetim kurulunun başında bizler vardık ve çok büyük özveride bulunduk. Bunu hiçbir zaman unutmayarak geleceği de buna göre planlıyoruz. Daima temkinli, tedbirli ve dünyadaki gelişime değişime ayak uydurarak hayatiyetini ona göre devam ettiren bir şirket olmaya gayret edeceğiz”

"KARDEMİR ARTIK TÜRKİYE’DE KALİTELİ VE FAKLI ÇELİK KALİTELERİ ÜRETİMİ YAPAR HALE GELDİ"

20140619AW122366_02KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel ise, yapılan kredi anlaşması ile hem KARDEMİR, hem Karabük hemde ülke için önemli bir iş yaptıklarını düşündüklerini söyledi.

Alman KFW IPEX Bank ile 138.8 milyon avroluk bir kredi anlaşması yaptıklarını hatırlatan Demirel, “ 200 bin adetlik Vagon ve hızlı trenlerin tekerlerinin yapımı ile 700 bin tonluk çubuk ve kangal haddehanesi için kredi aldık. Yüklü bir para ve bunun yerli kısmıda var. Onunla beraber yatırım haci olarak toplam 500 milyon TL’nin üzerinde iki fabrika kuracağız. Bunun doğuracağı neticeler çok önemli. İki yatırımda Türkiye’de şuana kadar olmayan ürünleri üretecek. Bir tanesi demir yolu tekeri ve yurtdışından tedarik ediliyor. Ciddi paralarla tüm demiryolarının da kullanılan vagon ve lokomotiflerin tekerleri. Bunu KARDEMİR’in yapabileceği ve yapması gereken ürünler. Ülkemiz için ilk olacak. Yine Çubuk ve Kangal Haddehanesinde 5.5 mm ile 100 mm arasındaki yuvarlaklar üretecek olan özellikle düşük ve yüksek karbonlu çelikler, öngermeli beton çelikleri, yüksek alaşımlı çelikler, rulman çelikleri, takım çelikleri, otomat çelikleri, yay çelikleri, kaynak telleri, otomotiv çelikleri ve özel çubuk çeliklerin üretilecek. Çok geniş bir seken ve bunlarda Türkiye’ye ithal edilen ürünler. Türkiye’ye 8 milyar dolar’a yakın çelik ihraç ediyor. Özellikle burada kalite nedenleri ile KARDEMİR’in yapması gereken imalatlar. Bunları gerçekleştireceğiz. KARDEMİR artık Türkiye’de kaliteli ve faklı çelik kaliteleri üretimi yapar hale geldi. Ağustos ayında 5. Yüksek fırın bitiyor. Bazı kısımlarında test çalışmaları başladı. Üçüncü konverter bitiyor ve 90 tondan 120 tona çıkıyor. Çelikhanenin kapasitesi senelik 3.4 milyon ton’a çıkmış oluyor. Üçüncü Sinter fabrikası bitiyor. Bunlarla birlikte yıllık 3 milyonluk tempoya Ağustos ayında başlamış olacağız” dedi.

“ULUSLAR ARASI BANKALAR BİZLE ÇALIŞMAK İSTİYOR”

Uluslararaı Bankalardan kredi almanın çok zor olduğunu da anlatan Demirel, “ Özellikle bu bankalar uluslarası alınan krediler siz istediğiniz için krediyi vermiyor. Krediyi vermeden önce uluslararası bir görücüye çıkıyorsunuz. Sizi beğeniyorlar ve beğenirken de bütün finansal dengeleriniz, bütün yapınızı A’dan Z’ye sektörü, ülkeyi bütün parametrelerinizle masaya yatırırarak her tafınızı karıştırıyorlar ve ondan sonra kredi vermeye layık mı? değil mi? noktasına getiriyor. Bunu yaparken de böyle hacimli borcu nasıl yöneteceksiniz ona da bakıyorlar. Ben yaptım ederim noktasında değil kendileri yapar mı edebilir mi noktasını iredliyorlar. Bu bizim için gurur vesilesi oldu.

8 ülkenin bağlı KFW IPEX Bankasının en tepe noktasında kişi ile konuşurken, yurtdışında 3 banka daha bu konsorsiyuma destek vermek istediklerini ve daha büyük projelerle KARDEMİR’le birlikte Türkiye’de çelik sektöründe yürümek istediklerini söylediler. Sizin için bir mahsuru var mı diye sordular. Bizde daha büyük projelerin içinde olmak istediğimizi ve sizinle birlikte yürümek istiyoruz dedik. Bu işin teknisyeni olarak böyle bir projelerin altına imza atmak bizim için sevindirici. Ülkem, yöre ve fabrika adına çok mutluyum. Böyle bir projelerde rol almak çok onur ve gurur verici durum. Hep beraber Karabük’te bunları realize etmekten onur ve gurur duymak lazım” dedi.

Editör: Haber Merkezi