GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE MURAT ORHAN’IN “KARDEMİR’DE PARALEL YAPILANMA” İDDİALARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI ÜLKE GÜNDEMİNE YERLEŞTİ


 

ŞİMDİ TÜM GÖZLER KARDEMİR YÖNETİMİNİ OLUŞTURAN YOLBULAN, YÜCEL VE GÜLEÇ AİLELERİNE ÇEVRİLDİ


 

krdm-ulke-gndm

 

Karabük Özel Sektör Haddeciler Derneği eski başkanı Murat Orhan, geçtiğimiz günlerde İhlas Haber Ajansı (İHA) Ankara Bürosuna verdiği demeçte, KARDEMİR A.Ş’deki Paralel Hükümet yapılanmasına dikkatleri çekmişti.

Orhan, KARDEMİR yönetiminin 2005’deki yatırım kredisini Bank Asya’dan kullanılması için Karabük’teki sanayicilere dayatma yapması ve bu kredi karşılığı öncelikli mal alımı için yine Bank Asya’ya KARDEMİR hisselerinin bloke edilme şartı konduğunu hatırlatmıştı.

morhan-haber-1Şu an 750 Milyon Dolar gibi bir borç yükü altına giren KARDEMİR A.Ş’de, yönetimi oluşturan üç ailenin ellerinde bulundurdukları %10.8 hisse ile üretimin %76.4’ünü yıllarca 15-20 Dolar gibi bir avantaj ile kendi şirketlerine aktardıklarını, bu şekilde KARDEMİR’in içinde bulunduğu 750 Milyon Dolar gibi bir parayı kendi şirketlerine kazandırdıklarını belirten Murat Orhan’ın bu açıklamaları Türkiye gündemine oturdu.

Ülke genelinde yüzün üzerinde internet haber sitelerinde, Milliyet ve Akit gibi gazetelerin yine internet sitelerinde, ayrıca TGRT Haber ve Kanal 24 gibi ulusal TV haber kanallarında yer alan Murat Orhan’ın açıklamaları, KARDEMİR A.Ş’de olası bir paralel yapılanmayı gündeme getirdi.

2000’Lİ YILLARDA 20 MİLYON DOLAR BORÇ ZOR YAPILANDIRILMIŞTI

2000’li yıllarda KARDEMİR A.Ş’nin devlet kurumlarına olan 20 Milyon Dolar borcunu DSP, ANAP, DYP Koalisyon hükümeti döneminde, yine dönemin ANAP Karabük İl Başkanı Pehlivan Baylan taksitlenme yapılandırması için Ankara’da kapı önlerinden ayrılmamıştı ve yapılandırılan borç 2002 tarihinden sonra AK Parti hükümeti döneminde de silinmişti.

morhan-haber-2Hatta o yıllarda KARDEMİR A.Ş Genel kurulunda bir konuşma yapan Pehlivan Baylan “Ben KARDEMİR A.Ş’yi bu üç aile yesin diye kurtarmadım” şeklinde bir konuşma yapmış ve günlerce konuşulmuştu.

Şimdi 750 Milyon Dolar kredi borcu olan KARDEMİR A.Ş, Dünya Demir Çelik sektöründe yeniden baş gösteren global krizin içine girdi.

Geçtiğimiz yıllarda 630 Dolar’a satışı yapılan kütük fiyatı, şu an 270 Dolar’a düşmüş durumda ve KARDEMİR A.Ş kütük satışını açamıyor.

Şu an demir çelik fiyatlarının dip yaptığı süreçte yılbaşından sonra başlayacak olan 750 Milyon Dolar kredi geri ödemesinin de nasıl yapılacağı merakla beklenirken, 2002’li yıllarda 20 Milyon dolar borcu zor silinen KARDEMİR A.Ş’nin şimdi 750 Milyon Dolar kredi borcunda göreve gelecek olan hükümet destek verecek mi?

Kısacası o zaman 20 MİLYON DOLAR'A ZIPLAYANLAR ŞİMDİ 750 MİLYON DOLAR BORÇ ALTINDA OLAN KARDEMİR A.Ş YÖNETİMİNE ACABA NE DİYECEK..?

morhan-haberHAKSIZ REKABET DAVASI SONUÇ AŞAMASINDA

Öte yandan şimdi tüm gözler KARDEMİR A.Ş Yönetiminin Karabük Mahkemelerinde 2 senedir görülen haksız rekabet davasında.

KARDEMİR A.Ş Yönetimindeki Yolbulan, Yücel ve Güleç aileleri ile ilgili SPK daha önceki yıllarda “haksız rekabet yapmışlardır” raporunun ardından, mahkeme sürecinde iki ayrı bilirkişi heyeti de “haksız rekabet yapılmıştır” raporu vermesine rağmen, jet hızıyla gelen üçüncü bilirkişi raporunda “haksız rekabet yoktur” denildi ve mahkemeye sunuldu. “Haksız rekabet yoktur” denilen son raporda, “KARDEMİR Yönetiminin kendi şirketlerine örtülü kazanç yaptığı incelenmelidir” denilmekte.

morhan-tgrtİstanbul ve Ankara’da belirlenen bilirkişilerden gelen raporlarda “Eski ve yeni Türk Ticaret Kanunlarına göre yargılanmaları gerekmektedir” şeklinde görüşlere yer verilmiştir.

Ayrıca hukuk mahkemelerinde adliye içinde 15 günde gelmeyen bilir kişi raporu, Haksız Rekabet mahkemesindeki üçüncü bilir kişi raporunun Ankara'dan 10 gün gibi kısa bir sürede gelmesi de ayrı bir düşündürücü nokta olarak görülüyor.

Murat Orhan ise ilerleyen günlerde KARDEMİR A.Ş'nin 4-5 Milyon TL aktardığı hukuk bürolarını da açıklayacağını belirtiyor.

Tüm bu gelişmelerin ardından, karar aşamasına gelen Haksız Rekabet davasının ise sonucu, gerek yurt genelinde, gerekse Demir Çelik sektöründe merakla beklenmekte.

Editör: Haber Merkezi