KARDEMİR GENEL MÜDÜRÜ FADIL DEMİREL “BİZ, KÖKLÜ, MALİ, ÜRETİM VE ÜRÜN YELPAZESİYLE DÜNE GÖRE DAHA GÜÇLÜ BİR ŞİRKET KONUMUNDAYIZ. DÜNYANIN 4. BÜYÜK HADDEHANESİNİ 36 DÖNÜM ARAZİYE İNŞA EDECEĞİZ”


20130617AW000808_01Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, fabrikanın köklü, mali, üretim ve ürün yelpazesi ile düne göre daha güçlü bir şirket konumunda olduğunu söyledi.

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, fabrika olarak çok iyi bir noktaya geldiklerini, eski ve daha önceki KARDEMİR’den fazla eser kalmadığını belirtti.

Fabrikanın 1 milyon tondan 3 milyon tona ulaşmasında büyük oranda tesislerini tamamladıklarını anlatan Demirel, şöyle konuştu;

“Bunun getirdiği bütün değişimler her türlü alanda görülecektir. Önümüzdeki dönemde tek başına bizim KARDEMİR’in idaresi değil aynı zamanda Türkiye’deki ticaretinde ve çelik sektöründeki durumların hepsinin bir etkisi olacaktır. Biz yatırımlarımızı yüzde 90 oranında tamamladık, 3 milyon tona çıkarken, çok az kısmı kaldı. Bu sene birkaç yatırımımızı daha devreye alacağız. Bununla ilgili detayları oluştu. Toplu sözleşmelerimizi yaptık ve onun doğurduğu neticeler ile ülkemiz de ve etrafında bir takım değişiklikler var ve bunun ileriye dönük etkileri var. KARDEMİR bütün bu parametreleri en iyi şekilde yöneterek ileriye dönük yoluna devam edecektir. Biz şu an köklü, mali, üretim ve ürün yelpazesi ile düne göre ayakları yerde daha hacimli ve rotası olan daha güçlü bir şirket konumundayız. Piyasa her zaman çok dalgalı riskli her an dikkatli gitmek lazım. Biz şu an daha güçlüyüz diye düşünüyorum”

Genel Müdür Fadıl Demirel, 3 milyon tonu 3 bin işçi ile hedeflediklerini de belirterek, bu açıklamanın şehirde farklı algılandığını ve kitlesel olarak işçi çıkaracağı yönünde söylemlerin yanlış olduğunu söyledi.

Bir takım verimlerle ilgili her şirketin kendine özgü hedefleri olduğunu anlatan Demirel, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Bizimde verimli çalışabilmek ve çalışan başına çelik üretiminde dünya standarlarında iyi bir noktaya gelmek için bir takım kendimize göre bazı hedeflerimiz var. Bizim sektörümüzde hemen hemen bütün kuruluşun belli hedefleri var. İyi oldukları kötü oldukları bünyesel olarak konular var. Bunlardan bir tanesi işçiliktir. Bizim hedefimiz 3 milyon tonu 3 bin işçi ile yapmak. Bu da kişi başına bin ton çelik yapacağız demektir. Bu önemli bir hedeftir. Dünyada iyi olan şirketler bunu 600-700 ton olarak yapıyor. Kötü olanlar bunu 300-400 ton arasında yapıyor."

Hedefe çok yakın olduklarını anlatan Demirel, açıklamalarını şöyle devam etti;

"Bizim 3 bin 500 civarında çalışanımız var. Biraz daha dikkatli gittiğimizde 3 milyon tona çıktığımızda üretimde bu noktaya geleceğiz. Verdiğimiz ücret azdır çoktur bunlar ayrıdır. İyi eğitimli alt yapısı sağlam verimli o zaman sizin verdiğiniz ücretten ziyade önemli olan bu yapının kurulmasıdır. Bu yapı kurulduğu zaman insan idaresi ve personel olarak ayakları yere daha sağlam basmış olur. Yoksa buraya verimsiz insanları doldurup düşük ücret vermiş olmanız sizi kurtarmaz. Hele birde verimsiz insanları buraya doldurup yüksek ücret veriyorsanız bu da sizin batmanız anlamına geliyor. Sağlanması gereken burada eğitimli, verimli ve sayısı da dünya literatöründe mukayese edilebilir kişi sayısına ulaştırmaktır. Bizim bu anlamda hedefimiz var. Bunu yaparken kitle olarak insan çıkarmayacağız. Bu sayıyı belli emeklilerle bu hedefe gideceğiz. Bunu zamana yayacağız. Kitle çıkarımı yapmayacağız. Biz tabiî ki verimsiz olan ve şuan performans yönetim sistemini burada uyguluyoruz. Performansa uymayanları çıkarabiliriz. Kitle olarak çıkarma yapmıyoruz. TİS yaptık ve ciddi anlamda yükümüz arttı personelimizin maliyeti ciddi şekilde yükselmiştir. Bunun üzerine verimsiz personeli tutmayız. Adam çıkartmayacak anlamına gelmesin ama bir anda kitle olarak 50-100 kişi olarak işten çıkarma yapılmayacak. Emekliliği gelenleri ve performansı buraya uymayanlar aldığı paranın hakkını vermeyenler burada yer almayacak. Popülist davranmanın bir anlamı yok. Herkes doğru anlasın. Burası pozitif bir şirkettir. Performansı uymuyorsa ve emekliliği gelenlerle sayımızı 3 bine çekeceğiz. Kitle çıkarımı olmayacak.”

DÜNYANIN 4. BÜYÜK HADDEHANESİ
Dünyanın 4. büyük haddehanesini kurmak için yeni bir yatırım yapacaklarını da anlatan Demirel, sözlerini şöyle tamamladı;

"18 ay sonra burada 700 bin ton kapasiteli 120 milyon doların üzerinde 36 dönümlük arazi üzerine bir haddehane kuruyoruz. Bu dünyanın dördüncü büyük ve ekipman olarak modern bir haddehaneyi Karabük’e kazandıracağız. Böyle bir haddehane verimli insanların üstünde olabilir. Buraya bir artısı varsa o tarafa dönüşecektir. Bizim için çalışan eleman kafasını işine veren adam bizim için bulunmaz nimettir. Kendisini el üstünde tutarız. Herkes kendini ona göre ayarlar ve burada ona göre yoluna devam eder”