“ÇAM BALI ÜRETİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ” 


 

AK PARTİ KARABÜK MİLLETVEKİLİ OSMAN KAHVECİ:



“ DÜNYANIN ÇAM BALI ÜRETİMİNİN YÜZDE 95’İNİ TÜRKİYE ÜRETİYOR”


 

20150511AW409668_04Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce projesi hazırlanan ve yüzde 50 bedeli İl Özel İdaresi tarafından karşılanan polen tuzaklı 520 adet arı kovanı törenle dağıtıldı.

Cumapazarından düzenlenen programın açılışına Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Samit Tokmak, Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Yıldırım, AK Parti Karabük Milletvekili adayı Sedat Namal, Tarım Kredi Kooperatifi Sakarya Bölge Müdürü Ercümet Satıbeşe ile çiftçiler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan törenin açılışında konuşan Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Karabük’ün arıcılık açısından değerlendirildiğinde 85 bin Koloni arıya yeterli gelecek floraya sahip olduğunu belirterek, “Buna karşılık 900 arıcımız, 15 bin civarında arılı kovan mevcudumuz vardır” dedi.

“YILLIK 250 TON BAL ÜRETİMİ YAPIYORUZ”
Mevsim şartlarının arıcılık açısından uygun gittiği yıllarda Karabük’ün bal üretiminin 250 ton civarında olduğunu ifade eden Çataklı, “İlimizin coğrafi yapısı göz önünde alındığında kış mevsiminin nispeten ılıman geçmesi, baharın erken gelmesi, engebeli arazi yapısına sahip olması nedeniyle arıcılık yapmaya uygun konumdadır. İl Müdürlüğü olarak hemen her yıl uyguladığımız projelerle arıcılarımıza önemli oranlarda destek verilmektedir. Geçmiş yıllarda yüzde 50 bedelli arılı kovan dağıtımı, kovansız arı dağıtımı ve organik arıcılık gibi projeler gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında Arıcılar Birliği üyelerine 12 bin TL proje bedeli İl Özel İdaresi kaynaklı 345 adet Polen tuzaklı plastik dağıtımı yapılmıştır. 2014 yılında yine birlik üyelerimize 66 adet 4 bölmeli ana arı yetiştirme kovanı ve 66 adet damızlık vasıflı Saf Kafkas ırkı ana arı dağıtımı yapıldı. 2015 yılında arıcılarımızın talebi üzerine 100 dönüm alana yetecek miktarda 100 Kilogram arı otu tohumu getirilerek dağıtıldı.

2015 yılında hazırladığımız ve Mayıs ayı sonuna kadar bitirmeyi amaçladığımız Arıcılar Birliği üyesi 130 arı üreticimize yaklaşık 104 Bin TL bedelli polen tuzaklı 520 adet boş kovan dağıtımı yapıyoruz. Müdürlük olarak her yıl uyguladığımız bu projeler yüzde 50 İl Özel İdare desteği, yüzde 50 arıcılarımızın katkıları ile gerçekleşmektedir” dedi.

“DÜNYANIN ÇAM BALI ÜRETİMİNİN YÜZDE 95’İNİ TÜRKİYE ÜRETİYOR”

20150511AW409668_05Orman Genel Müdürlüğü döneminde Türkiye’de ilk kez bal ormanlarının kendi döneminde başladığını anlatan Milletvekili Osman Kahveci, “Bal değeri her geçen gün anlaşılır hale geldiği gibi insan sağlığına faydaları da önemli. İki çeşit bal üretimi var, bunlar da Çam balı ve çiçek bal üretimi. Türkiye Çam balı üretiminde dünya birincisi. Dünya çam balı üretiminin yüzde 95’i Türkiye’de üretiliyor. Toplam bal üretiminde ise dünya üçüncüsüyüz.

Son 10 yıl içinde bal üretime çok önem ve değer verdik. Karabük’te bile 250 ton bal üretiliyor. Burada hedefimizi bin tona çıkarmamız lazım. Yüzde 70’i ormanlarla kaplı bir il olarak hiç ilaç kullanılmayan tamamen organik bir bal üretimi var. Çiçek bal üretiminin en güzel potansiyellerinden bir iliz. Bal üreticilerimizden isteğimiz arıları da çoğaltmamız lazım. Bal’dan ziyade arıyı da çoğaltarak satmamız lazım.” dedi.

20150511AW409668_03Karabük Valisi Orhan Alioğlu da, “Bal için arı lazım, arıya çiçek lazım, bunlara biraz emek lazım. Bunu çekersek bal üretimini yaparız. Bal gıdanın yanında bir ilaçtır. Dünyada bu işleri iyi yapan devletler milletler tarımı ihmal etmiyor. Sanayisi ilerlemiş ülkeler bile Tarımı birlikte yürütüyor.

Biraz Tarım ve hayvancılığı ikinci sıraya bırakmıştık ama şimdi bunu ilk sırada yapamaya başladık. Tarımın ve Hayvancılığı ve her işin zorluğu var. Arının insanı sokma ihtimali olduğu gibi tedbirli olmamız lazım” ifadesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Arıcılık kursunu başarıyla bitirenlere sertifikaları ve arı kovanları protokol üyeleri tarafından verildi.

Editör: Haber Merkezi