ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KARABÜK İL MÜDÜRÜ COŞKUN GÜVEN “KARABÜK’TE AYDA 300 KİŞİ DÜZENLİ OLARAK İŞSİZLİK SİGORTASINDAN FAYDALANIYOR”

 

Çalışma ve İş Kurumu Karabük İl Müdürü Coşkun Güven, Karabük’te 300 kişinin İşsizlik Sigorta Fonu’ndan yararlandığını söyledi.

Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Coşkun Güven, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, pasif iş gücü kapsamında; şuanda sistem içerisinde çalışmayan, işsiz kalanların belli bir süre desteklenmesi, mesleki beceri kazandırılmasına yönelik ya da yeni bir iş buluncaya kadar ki o arada ihtiyaçların karşılanabilmesi ile ilgili belli dönem işsizlik ödeneği ödendiğini kaydetti.

Coşkun Güven, “Türkiye İş Kurumu 1946 yılında İş ve İşçi Bulma Kurumu adı altında kurulan bir kurum. O yıllarda daha çok yurt dışına işçi götürme ile ilgili politikalar belirleniyordu. Yıllar geçtikten sonra Türkiye’deki istihdamın ve işsizliği baş göstermesi nedeniyle, işsizliğin azaltılması, istihdamın artırılmasına yönelik politikalar belirlenme ihtiyacı duyuldu. Bu alanda da Türkiye İş Kurumu’na bu görev yüklendi. Çalışma Bakanlığı’nın taşra çalışma teşkilatı olan Bölge Çalışma Müdürlükleri 2011 yılında kapatıldı, Türkiye İş Kurumu’nun bünyesine bu görevler verildi. 1.5 yıldır bu alanda hizmet veriyoruz. Bir ayağımız işsizliğin azaltılması, istihdamın artırılmasına yönelik politikalar üretilmesi, bir ayağımızda mevcut sistem içerisinde çalışanlarımızın iş ilişkilerinden, işverenle arasındaki sorunların çözümü, sendikalar kanunu ve toplu sözleşme ilişkileri ile ilgili yükümlülükleri taşrada kurumumuz yerine getiriyor. Bize verilen grevi en iyi şekilde yapmanın mücadelesi içerisindeyiz” dedi.

İşsizlik Sigorta Fonu’nun 2000 yılında kurulduğunu belirten Güven, “Şuanda işverenlerimizden ve çalışan işçilerimizden belli bir yüzdelik pay olarak İşsizlik Sigortası Fonu’na para birikiyor. Burada biriken paranın genel bütçede kullanma şansı yok, yine işsizlikle mücadele projelerinde kullanmak zorundayız. Son yıllarda artma nedeni budur, İşsizlik Sigortası Fonu’nda kullanılacak paranın, işsizlik ile mücadele kapsamında kullanılmaya yönelik, projelerin desteklenmesine yönelik projeler çıkarıldığı için son yıllarda kurumumuz biraz daha ön planda. Türkiye İş Kurumu istihdamın korunmasına, gelişmesine, yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesine faaliyetlerine yardımcı olarak görevlerini yürütüyor. Son yıllarda İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanmak isteyen, yani, belli bir süre işsiz kaldıktan sonra belli bir süre İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanmak isteyenlerinde sayısı arttı” diye konuştu.

300 KİŞİ FONDAN YARARLANIYOR
20130302AW000125_01Karabük’te 300 kişinin İşsizlik Sigorta Fonu’ndan yararlandığını kaydeden Güven, şunları söyledi:

“İş Kurumu olarak görev alanlarımızın içerisinde aktif iş gücü hizmetleri ve pasif iş gücü hizmetleri var. Pasif iş gücü dediğimiz; şuanda sistem içerisinde çalışmayan, işsiz kalanların belli bir süre desteklenmesi, onlara mesleki beceri kazandırılmasına yönelik ya da yeni bir iş buluncaya kadar ki o arada ihtiyaçların karşılanabilmesi ile ilgili belli dönem işsizlik ödeneği ödeniyor. İşsizlik ödeneği ödememiz için belli kriterlerimiz var. Son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödemiş olması gerekiyor. İşsiz kalma aşamasında kendi isteği, istifa gerekçesi ile değil, işveren tarafından işine son verilmesi gerekiyor. Karabük’te ayda 300 kişi düzenli olarak işsizlik sigortasından faydalanıyor. Tabi ki bundan faydalanma süresi 6 ile 10 ay arasında olduğu için bazılarının bitiyor, sisteme yeni bir arkadaşımız kayıt olduğu için ortalama sayımız 300’dür. Bunlara yaklaşık en düşük 400 TL para ödüyoruz, bu da 12 bin TL gibi bir rakama ulaşılıyor.”
Kuruma başvuranların meslek danışmanlarına yönlendirildiğini belirten Coşkun Güven, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bu arkadaşlarımız elektronik ortamda ya da şahsen başvuru yaptıkları zaman bunlar hemen iş ve meslek danışmanlarımızla irtibat kurduruyoruz ve danışmanlarımız da, ‘Bundan sonra ne yapılabilecek ya da bunları en kısa zamanda tekrar iş hayatına nasıl döndürebiliriz’ mücadelesi içerisinde oluyorlar. Bu arkadaşlarımızın kendi şartlarına, daha önceki çalışma şartlarına uygun iş bulduğumuz zaman kendilerini davet ediyoruz ve yönlendiriyoruz, eğer bizim davetimize icabet etmezlerse de işsizlik ödeneğini kesiyoruz. Bu 10 aylık alma hakkının tamamını alacak diye bir şey yok. Biz bunlara uygun şartlarda iş bulabilirsek, o işi kabul etmek zorunda. Amacımız İşsizlik Sigortası Fonu’ndan her işsiz kalanı süresini sonuna kadar kullandırmaktan ziyade, en kısa süre içerisinde onları tekrar iş hayatının içine alabilmek.”

Editör: Haber Merkezi