KARABÜK KENT KONSEYİ BAŞKANI ÖZCAN BÜYÜKGENÇ  “SIĞINMACILARI HAZIRCILIĞA ALIŞTIRMAYALIM”


 

Karabük’te 15 ülkeden 500 sığınmacı bulunurken, yetkililer sığınmacılara nakdi yardım yapılmadığını söylediler.

Karabük Kent Konseyi Özcan Büyükgenç Başkanlığında yapılan sığınmacılar değerlendirme toplantısının ardından bilgilendirme yapıldı. Toplantıda sığınmacılar hakkında bilgiler veren Karabük İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Ferudun Karataş, Karabük’te 15 ülkeden 500 sığınmacı olduğunu söyledi.

Sığınmacıların uluslararası anlaşmalar kapsamında Türkiye’ye geldiğini kaydeden Karataş, “Öncelikle Kent Konseyimize kamuoyunun gündemini tuttuğu için teşekkür ediyorum. İlimiz genelinde yaklaşık 500 sığınmacı var. Bunlar uluslararası anlaşmalar kapsamında ülkemize ve ilimize geliyorlar. Sadece bizim ilimize değil, bizimle beraber 73 ilimizde bulunmaktalar. Şu anda ilimize 15 farklı ülkeden gelmiş sığınmacı var. Bunlar değişik sebeplerle ülkelerinden ayrılmış insanlar. Biz Karabük Valiliği olarak bunlara nakdi yardım yapmadık. Ancak sosyal yardımlaşma vakfımız imkanları doğrultusunda bir takım ihtiyaçlarına destek olmaktayız. Halkımız ve STK’larımız da bunlara destek olmaktalar. Ben Kent Konseyi üyelerinden de bu konuda destek olmalarını istemekteyim. Gelen sığınmacıların içinde bulunan çocukların ve gençlerin eğitimle ilgili tanılamaları İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce yapılmakta. Hali hazırda 42 sığınmacının tanılaması yapılarak okullara alındı. Halk Eğitim Müdürlüğü bunlar için Türkçe Kursu açtı ve yakında eğitime başlayacak. İlimize ilk geldiklerinde İl Emniyet Müdürlüğümüze gelmekteler ve burada mülakata tabi tutuluyorlar. Sonrasında 6 aylık geçici ikamet izinleri veriliyor. Tabi bunlar uzun bir süreç istiyor” dedi.

Karabük Kent Konseyi Başkanı Özcan Büyükgenç de, “Kent Konseyimiz kentimizi ilgilendiren konuları görüşüp konuşarak kamuoyunun ve yetkililerin dikkatini çekiyor. Görüşülen konuları ve alınan kararları da her zaman kamuoyu ile paylaşıyoruz. Kamuoyunu aynı zamanda bilgilendirmiş oluyoruz. Bu ilimizde bulunan veya gelen sığınmacılar ile ilgilide şehir efsaneleri oluşmuş durumda” diye konuştu.

Kent Konseyi Başkanı Özcan Büyükgenç, sığınmacılar arasında yetişmiş üniversite mezunu olanlar olduğunu ve bunlardan yararlanılması gerektiğini kaydederek, şunları söyledi;

“Biz büyük ve güçlü bir devletiz. Onun için bizden yardım isteyene arkamızı dönemeyiz. Bu bizim kültürümüze de, inancımıza da ters. Düşmez kalkmaz bir Allah’tır. Biz kanadı kırılmış bir kuşa bile nasıl yardım ediyorsak, bu kanadı kırılmış insanlara da yardım etmeliyiz. Ayrıca geçmişte atalarımızın yaptığı gibi aman isteyene ve bunun için kapımızı çalana kapımızı kapayamayız. Biz bu sığınmacılarla beraber yaşayacağımıza göre bunlara yardımcı olmalı ve Karabük halkı olarak ilimizde bulunan bu sığınmacılara gereken desteği ve katkıyı mutlak surette yapmalıyız. Yapmayalım da ne olsun? Şu soğuk kış günlerinin yaklaştığı bir dönümde açlıktan veya soğuktan biri ölse bunun vicdani hesabını nasıl vereceğiz? Veremeyiz. Onun içinde elimizden geleni yapalım derim. Ancak bunları hazırcılığa da alıştırmayalım. Bunlar çok zorlu şartlardan geldiler. Zor işlerde bile gönül rahatlığı ile çalışabilirler. Yeter ki iş bulsunlar. İnşaat işlerinde ve temizlik işlerinde elaman bulma konusunda ilimizde de sıkıntı var. Ayrıca bunların içinde yetişmiş, üniversite mezunu insanlarda var. Bunlardan da uzmanlık alanlarında yararlanabiliriz. Almanya ve Amerika gibi devletler bunların bilgi ve donanımı yüksek olanlarından hep istifade etmiştir. Bizde ilimizde bunu yapabiliriz. Bunlar için yakın bir zamanda Türkçe öğrenme kursunun açılacağını öğrendik. 41 öğrencinin denklik işlemlerinin yapılarak okullara başladığını öğrendik. Valiliğimiz ve ilgili birimler gerekeni yapıyor anlaşılan ve valiliğimiz bünyesinde bu konularla ve bu sığınmacılarla ilgilenmek üzere Göç Müdürlüğü de kurulmuş durumda. Biz ilimizde ve ülkemizde sorun istemiyoruz. Ancak çok sıcak bir bölgedeyiz. Umarım bunların sayıları artmaz. Allah kimseyi vatansız koymasın.”

Kent Konseyi üyeleri de, görüş ve düşüncelerini toplantıda dile getirdi ve son olarak Karabük’te bulunan sığınmacıların üçüncü ülkelere gidinceye kadar misafir olarak kalacağı anlaşıldığından, kış tam olarak gelmeden fazla olan kıyafet veya diğer ev malzemelerinin ilgili müdürlüğe iletilmesi konusunda çalışma yapılması ile ilgili görüş bildirdiler.

Toplantıda ayrıca İl Sağlık Müdürü Ali Burak Yücel, sığınmacıların sağlık hizmetlerinden nasıl yararlandığı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kadir Öztürk ise, sığınmacıların eğitim hizmetlerinden nasıl yararlandıkları konusunda kent konseyini bilgilendirdi.