Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde Türkiye’de ilk defa gerçekleşen “Geleneksel Okçuluk Kış Ligi Finali” yapıldı.


 

20140427AW073465_02Karabük Üniversitesi Ay Yıldızlı Stadyumu’nda gerçekleştirilen ‘Geleneksel Okçuluk Kış Ligi Finali’ne, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Arslan, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, Geleneksel Okçuluk Kulübü Derneği Başkanı Kemal Cebecik, Kayseri Atlı Okçuluk Derneği Başkanı Sami Genel, Tokat Danişment Geleneksel Okçuluk Derneği Başkanı Dr. Yaşar Metin Aksoy, Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen yabancı misafirler ile öğrenciler katıldı.

İlk defa bir Üniversitenin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Kış Ligi Finali aynı zamanda ilk Gece Yarışması, İlk Çim Saha Yarışması ve İlk Defa Ön Elemeli bir Kış Ligi Finali olarak ilk kez gerçekleşti.

Kasım ayında başlayıp Mart ayında sona ererek, 5 aylık bir ön eleme sürecini kapsayan ve Yunanistan, Ukrayna, Belarus, Polonya ve Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu “Geleneksel Okçuluk Kış Ligi Finali” Dünyanın 5 Ülkesinden 400 okçunun mücadele etmesi sonucu gerçekleştiriliyor. Zorlu ve çekişmeli geçen ön elemeler sonucunda bugün 40 yerli 3 yabancı olmak üzere toplam 43 okçu oklarını KBÜ Ay Yıldızlı Stadyumu’nda attılar.

‘Geleneksel Okçuluk Kış Ligi Finali’nin açılış konuşmasını yapan Geleneksel Okçuluk Kulübü Derneği Başkanı Kemal Cebecik, “Dünyada ve Türkiye İlk defa gerçekleşen Geleneksel Okçuluk Kış Ligi Finali’ni gerçekleştirmenin heyecanı içerisindeyiz. Okçuluk insanlık tarihinde eski bir meslektir. Hem biyolojik kazılarda hem de dinimizde okçuluğun insanlıkla birlikte yaşlandığını görüyoruz. İlk çağlarda basit bir çubuğun eğilmesiyle yapılırken, günümüzde gelişen teknoloji ile bunun yerini ok ve yay almaktadır. Geleneksel okçuluk alanında tüm dünyada okçular bir Türk yayı edinmek isterler. Okçuluk alanında atalarımızın bizlere bıraktığı bu değerli mirasa sahip çıkmalıyız. Bizler geleneksel okçuluk değerlerimizden bir kopuş yaşadık ve bu kopuş 2005 yılına kadar sürdü. 2005 yılı itibariyle okçuluk sporuyla ilgilenen insanlarımızla güzel bir yola çıkarak bize miras olan Ata sporunu tekrardan canlandırdık. Gayretlerimiz sayesinde de toplumun her kesimine bu sporu hatırlatarak aşılamayı hedefliyoruz. İnşallah bugün gerçekleştireceğimiz bu ilkle bunu başaracağız. Bu finalde birçok ilki gerçekleştireceğiz bunu da İlklerin Üniversitesi Karabük Üniversitesi’nde gerçekleştirecek olmamız bizlere ayrı bir mutluluk veriyor. Bugün burada bu finali gerçekleştirmemize neden olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Karabük Üniversitesi olarak ata sporunu sadece gönüllerde yaşatmayarak hayata dahil etmenin gururunu yaşadıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, “Üniversitemizi yurt dışından gelen misafirlerimiz tanımlarken şu ifadeyi kullanıyorlar. “ Karabük Üniversitesi tarihi ile gurur duyan, yaptığı her işin içerisine eğitimi yerleştiren ve elindeki imkanları bir başkası ile paylaşma arzusu içerisinde olan bir Üniversitedir.” Geleneksel okçuluk Bizim Milli Değerlerimizden bir tanesidir. Onu gün ışığına çıkartmak ve gelecek kuşaklara aktarmak Karabük Üniversitesi’nin de görevleri arasındadır. Bugün Üniversitemizde 76 tane Öğrenci Kulübü ve Topluluğu bulunmaktadır. Bu topluluklardan bir tanesi de Geleneksel Okçuluk Topluluğu’dur. Geçmişten gelen gücümüzü hatırlayacak olursak, bugün daha büyük işler yapmak için kendimizde kuvvet bulacağız. Ben güzel bir organizasyon olmasını temenni ederek, geleneksel okçularımıza başarılar dilerim.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından seyircileri selamlayan 43 Okçu, Islık oku ve alev oku atışı gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın ilk atışı yapması ile final yarışları başladı.6’şarlı 3 seri halinde yapılan çekişmeli atışlar sonucunda erkeklerde Oleg Chasnichenko birinci, Deniz Ziborav ikinci, Hasan Koç ise üçüncü oldu. Bayanlarda Özlem Uçan birinci olurken, Saliha Aksoy ikinci, Bengü Tekçe üçüncü, gençlerde, birinciliği Janset Genet, ikinciliği Ayşegül Aksoy ve üçüncülüğü Emin Alp Cebecik elde etti. Kendi kategorilerinde dereceye girenlere madalyaları Prof. Dr. Burhanettin Uysal takdim etti.

Editör: Haber Merkezi