SULTAN ABDÜLHAMİD HANA ONURSAL DOKTORA VERİLMESİ İLE İLGİLİ TARTIŞMALARA KARABÜK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜNDEN AÇIKLAMA GELDİ


KARABÜK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. BURHANETTİN UYSAL “ ÖĞRENCİLERİMİZİ MOTİVE ETMEK VE ÇALIŞMA ALANLARINDA DAHA ÖNCE BU KONUDA BAŞARILI OLMUŞ DÜNYAYA MALOLMUŞ KİMLER VARSA BUNU ORTAYA ÇIKARMAK ADINA BU İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”


“TEK AMACIMIZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN DEDİĞİ GİBİ ‘TÜRK EVLADI ECDADINI TANIDIKÇA DAHA BÜYÜK İŞLER YAPMAK İÇİN KENDİNDE KUVVET BULACAKTIR”


 

20130524AW000418_02-1

 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir Sultana fahri doktora unvanı verilecek. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, bugün Londra Pekin arasında hızlı tren çalışmaları sürdürülürken, öğrencilere bir vizyon çizmek ve bizim öğrencilerimizin de bunu yapabileceğini hatırlatmak adına 2. Abdülhamid Han’a fahri doktora unvanı verdiklerini söyledi.

33 yıl Osmanlı İmparatorluğunda Padişahlık yaptıktan sonra tahttan indirilen ve 10 Şubat 1918’de hayatını kaydeden II. Abdülhamid’e Türkiye’de ilk defa Onursal Doktora unvanı hanedanın en yaşlı üyesi Harun Osmanoğlu’na yarın düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Rektör Uysal, Türkiye’nin ilk Raylı Sistemler Mühendisliği Karabük Üniversitesi’nde bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “ülkemizde raylı sistemlere yönelik olarak çok fazla yatırım devam etmektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek demir çelik enstitüsü de KBÜ’de bulunmaktadır. Bizim tarihimizde 100 yıl öncesinde İstanbul Hicaz demiryolunu gerçekleştirmiş olan 2. Abdülhamid hanı tekrar yad etmek ve o gün zor şartlarda yapılabilen yatırımları bugün daha fazla yapılabileceğini ortaya koymak adına böyle bir çalışma yaptık. Bugün Londra - Pekin arasında hızlı tren çalışmaları sürdürülürken, öğrencilerimize bir vizyon çizmek ve bizim öğrencilerimizin de bunu yapabileceğini hatırlatmak adına 2. Abdülhamid Han’a fahri doktora unvanı veriyoruz.”

20130524AW000418_01Konunun gündeme gelmesi ile farklı yorumlarında ortaya çıkması hatırlatılan Rektör Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bununla ilgili çok farklı yorumlar yapılabilir ama biz sadece öğrencilerimizi motive etmek ve çalışma alanlarında daha önce bu konuda başarılı olmuş dünyaya mal olmuş kimler varsa bunu ortaya çıkarmak adına bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Tek amacımız Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘ Türk evladı ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.’ Bugün mezarı buradaysa, burada yaşayıp bu ülkeyi yönettilerse elbette ki bunlar ülkemizin değerleridir. Değerlere de sahip çıkmak bizlerin asli görevidir.”

Türkiye’nin ilk raylı sistemler mühendisliğinin Karabük Üniversitesi’nde bulunması nedeniyle hem raylı sistemler mühendisliğine ilgi çekmek ve tarihle bir bağ kurmak adına uzun süren bir çalışma yaptıklarını hatırlatan Uysal, sözlerine şöyle devam etti;

“Uzun bir süreden sonra Hanedan üyeleri ile irtibata geçip hanedan üyeleri bunu kendi meclislerinde tartıştılar ve hanedanın en yaşlı üyesi Harun Efendi bu olayı kabul etti. İnşallah Cumartesi günü Abdülhamid Hanı anmak hem demir yolu ile ilgili yapılan çalışmaları gözden geçirmek ve bundan sonrası için ne yapılır öğrencilerimiz nasıl bir vizyonla yollarına devam etmesi gerekir, bunu gündeme getiriyoruz.”

Editör: Haber Merkezi