Karabük ve İlçeleri Kültür Varlıkları Araştırmaları kapsamında Karabük’ ün kültür mirası gün ışığına çıkarılıyor.


 

20151021AW555974_01Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfiye Göktaş Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Safranbolu Şehir Mezarlığı ve köylerinde yüzey araştırmaları yaptıklarını söyledi.

Göktaş, Safranbolu ilçesinin tüm köylerinde yapılan araştırmaların sonuna gelindiğini ve şuana kadar yapılan çalışmalar sonucunda Karabük'ün tescilli kültür varlığı sayısının iki katından fazlaya çıkarıldığını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına çalışmayı yürüttüklerini ve Safranbolu ilçesinde yüzey araştırması sonucu tespit edilen bin 200 mezar taşıyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Lütfiye Göktaş, “ Safranbolu'nun tüm köylerine gidilerek araştırmalarımızı tamamladık.

Önceki sezondan itibaren sürdürülmekte olan Safranbolu Merkez Mezarlığı'ndaki çalışmalarımız da sona erdi. Eylül ayında çalışma verilerini değerlendirerek raporumuzu hazırladık.

Safranbolu Merkez Mezarlığı’nda önceki sezonda yaptığımız araştırmada çalışılan 750 tane mezar taşı sayısı bu sene ilerletilen çalışmalarla bin 200 taneyi buldu.

2013 yılında ilk olarak 200 mezar taşını bir kitap halinde yayınlamıştık. Yeni çalışma sonuçlarını yayın haline getirme çalışmaları sürdürülüyor. En kısa zamanda ilk kitapta yer alan 200 mezar taşının dışındakiler de yayınlanacak” dedi.

Göktaş, ayrıca “Kültür mirasımızın gün ışığına çıkması kadar gün ışığında kalıcılığı da önemlidir. Bu kalıcılık ancak bilimsel araştırmalar ve eğitim ile mümkündür.

Değerli işadamı Cengiz Ünal ve firmasına ışığa giden yolumuzu kısaltması ve kültürümüze sahip çıkma bilinci açısından verdikleri destekten dolayı şahsım ve ekibim adına teşekkür ederim” dedi.

Editör: Haber Merkezi