Karabük’te Bin 678 Sivil Mimari Yapı, 81 Camii, 39 Köprü, 153 Çeşme, 109 Arkeolojik Sit Alanı, 9 Kentsel Sit Alanı var.

Vali Fuat Gürel, kurum denetimleri kapsamında Vali Yardımcısı Muhammed Akın, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz ve İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci ile birlikte  Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünü ziyaret ederek çalışmalar hakkında Bölge Kurulu Müdürü Mustafa Sucu’dan brifing aldı.

Bölge Kurulu Müdürü Mustafa Sucu, kuruluş ve görevleri hakkında bilgiler vererek başladığı sunumda, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü üyeleri, tek yapı ölçeğindeki korunması gerekli taşınmazlar, bölge müdürlüğü çalışma alanında bulunan sit alanları, taşınmaz kültür varlıklarına yardım sağlanmasına dair yönetmelik kapsamında yıllar itibariyle yapılan proje uygulama yardım tutarları, personel, araç ve bina bilgileri hakkında bilgi verdi.

Bin 678 sivil mimari örneği yapı mevcut

2021 yılında yürütülen faaliyetler ve yapılan işlemler ile projeleri onaylanan tescilli taşınmaz kültür varlıkları hakkında Vali Gürel’i bilgilendiren Sucu, Karabük ilinde bin 678 sivil mimari örneği yapı, 81 camii, 39 köprü, 153 çeşme, 109 arkeolojik sit alanı, 9 adet kentsel sit alanı olduğunu ifade etti.

Bölge Müdürü Sucu, 2021 yılında 45 toplantı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantılarda 734 karar alındığını, kararların 412 adedinin Karabük iline, 149’unun Bartın iline ve 149’unun ise Zonguldak iline ait kararlar olduğunu belirtti.

Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik kapsamında 2021 yılında Proje Uygulama Yardım Tutarının 1 Milyon 597 Bin TL olduğunu ifade eden Sucu, yine aynı yönetmelik kapsamında 2021 yılında 16 projeye ise 457 bin 510 TL destek sağlandığını kaydetti.

Sucu, bölge müdürlüğü olarak 82 adet restorasyon projesinin onaylandığını, 77 taşınmazın tescil edildiğini, restorasyonu tamamlanmış 14 adet taşınmazın projeye uygun olarak bitirildiğine Koruma Kurulunca karar verildiğini kaydetti.

Tarihi bir kentte yaşadığımızı ifade eden Vali Fuat GürelDeğerlerimizi gelecek nesillere aktarmak en önemli görevlerimiz arasında yer alıyor bunun için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" diyerek Bölge Müdürü Mustafa Sucu, kurul üyeleri ve Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü personeline teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

Editör: Haber Merkezi