Uzun süredir Karabük’e bağlanmak isteyen Kastamonu’nun Araç ilçesi İğdir köyü sakinleri, yaklaşık 2,5 saat boyunca Karabük-Kastamonu karayolunu trafiğe kapattı. Köylüler, hiçbir aracın geçişine izin vermezken 700 araçlık konvoy oluştu.


 

Kastamonu Valisi, İğdirlileri sakinleştirmek için, İğdir'e geldi


 

igdir-karabuk


Kastamonu’nun Araç ilçesi İğdir köyü sakinleri, köy statüsünü kaybetmiş köylerinden PTT şubesinin kapatıldığı haberini alınca İğdir meydanında toplandı. Otomobillerle yolu kapatan köylüler, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş gelmediği takdirde yolun açılmayacağını söyledi. Yaklaşık 2,5 saat süren eylem sonucunda hiçbir vasıtanın geçmesine izin verilmedi. Araç Kaymakamı Halil İbrahim Çelik, olay yerine gelerek vatandaşları ikna etmeye ve yolu açmaya çalıştı. Ancak ikna olmayan vatandaşlar, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş’ı beklediler.

Olay yerine gelen Jandarma ekiplerinin ikazlarına rağmen halk yoldan çıkmadı. Araç İlçe Jandarma Komutanı Furkan Fahri Altıntaş’ın sözlü uyarılarına rağmen halk isyana devam etti. Belirli bir süre geçtikten sonra Araç Kaymakamı Halil İbrahim Çelik de, olay yerine gelerek vatandaşları yolun trafiğe açılması için ikna etmeye çalıştı. Ancak vatandaşlar, yetkililerin tüm ısrarlarına rağmen yolu açmadı ve eylemlerine devam etti.

KAYMAKAMIN GÖREVE BAŞLADIĞI İLK GÜNDE EYLEM
Araç Kaymakamı Halil İbrahim Çelik, “Sorunlarınızın takipçisi olacağım ve çözeceğim” dedi. Görevinin ilk gününde köylülerin eylemiyle karşılayan Araç Kaymakamı Halil İbrahim Çelik, vatandaşlara seslenerek, “Daha görevimin birinci günü. Böyle bir eylemle karşılaştım. Köylülerimizin hangi sorunu olursa elimden geldiği kadar çözüm üreteceğim, sorunların takipçisi olacağım” diye konuştu.
Köylüler, Kaymakam Çelik’in sözlerini dinleyemeyerek ikna olmadılar ve Vali Erdoğan Bektaş’ı istediler.

20130904AW000736_01CAMİİ MİNARESİNDEN ANONSLAR YAPILDI
Camii minaresine çıkan bir vatandaş, İğdir Köylülerinin meydanda toplanmasını ve eyleme destek vermelerini istedi. Anonsların ardından meydana köylüler geldi ve eylem daha da büyüdü.

JANDARMA İLE KÖYLÜLER ARASINDA ARBEDE
Güvenlik güçlerinin ikazlarına uymayan ve yolu trafiğe açmayan köylülerle güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Jandarma ekipleri tarafından köylülerden bazıları karga-tulumba gözaltına alındı. Köylüler, bu duruma da tepki gösterdi ve güvenlik güçleri ile köylüler arasında arbede çıktı. Olay yerine Kastamonu Alay Komutanlığından takviye ekip çağrıldı.

PTT BAŞMÜDÜRÜ OLAY YERİNE GELDİ
PTT Kastamonu Başmüdürü Servet Önder, olay yerine gelerek PTT şubesinin bu saatten sonra haftanın beş günü açık olacağını belirterek, kızgın köylüleri yatıştırmaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

20130904AW000736_03VALİ BEKTAŞ OLAY YERİNE GELDİ
“Ankara buraya, Vali buraya, Karabük-İğdir” sloganları atarak gösterilerine devam eden köylüler, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş’ın İğdir köyüne gelmesiyle birlikte yolu trafiğe açtı. Vali Bektaş, yol trafiğe açıldıktan sonra teker teker halkın sorunlarını dinledi. Vatandaşlar, Vali Bektaş’a yaşadıkları sorunları anlattılar.

Uzun süredir Karabük’e bağlanmak isteyen halkın İğdir’de bulunan PTT’nin aldığı karar gereği haftada 2 iş günü çalışacak olması köylülerin tepkisine neden oldu. Çoluk-çocuk, genç-yaşlı, erkek-bayan toplanarak köy meydanına gelen vatandaşlar, Vali Bektaş’a Kastamonu’dan gerekli yardımı alamadıklarını belirttiler. Köylüler, “İğdir ile birlikte 56 köy, Karabük’e bağlanmak istiyoruz. Kastamonu’dan bırakın yardımı ellerimizdeki hizmetlerde elimizden alınıyor. Hastanemiz yok, bankamız yok, postanemiz de elimizden alındı. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Bizim sorunlarımızı çözsünler” dediler.

İğdir halkı isteklerinin yerine getirilmesi için Vali Erdoğan Bektaş’a ricada bulundu. Ayrıca köylüler, sorunlarının çözülmediği ve hizmet alamadıkları takdirde eylemlerine ileriki günlerde de devam edeceklerini belirttiler.

Editör: Haber Merkezi