KARABÜK’ÜN EN BÜYÜK HES’İ 2 YIL SONRA ELEKTİRİK ÜRETECEK

20130105AW000567_01Karabük’te inşaat çalışmaları devam eden Suçatı HES’te çalışmalar sorunsuz bir şekilde devam ederken, Karabük Enerji Elektrik A.Ş. Proje Müdürü Hasan Ulusoy düzenlediği basın toplantısında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Karabük merkeze bağlı Bolkuş Köyü yakınında Filyos Çayı üzerinde inşa edilen Suçatı HES’te çalışmalar sorunsuz bir şekilde devam ettiği bildirildi. Projenin uygulandığı alandaki şantiye de basın toplantısı düzenleyen Karabük Enerji Elektrik A.Ş. Proje Müdürü Hasan Ulusoy, projenin inşaat çalışmaları devam ederken bazı sıkıntıların yaşandığını, ancak bunun basına yansıdığı gibi olmadığını söyledi.

Suçatı HES projesi kapsamında iki ayrı proje olduğunu ifade eden Ulusoy, “ Karabük’e fayfalı olacak bir proje. Buradaki HES iki kademeli olacak. Bunlardan biri 33 megavat, diğeri ise 10 megavat’lık. Yaklaşık 2 senedir inşaat çalışmalarımız devam ediyor. 1.5 yada 2 yıl daha devam edecek olan inşaat çalışmaları sonrası enerji üretmeye çalışacağız” dedi.

Suçatı HES Projesi ile ilgili daha önce basına yansıyan, projenin DDY tünellerinde tehlike oluşturduğu yönündeki haberlere ilişkin soruları da yanıtlayan Ulusoy, “Biz Devletin 11 kurumu ile çalışıyoruz. Devletin 11 kurumu çalışmalarımızı takip ediyor. Bunlar arasında DSİ var, Karayolları var, Devlet Demir yolları gibi kurumlar var. İşin sürecinde bazı sıkıntılar yaşandı ama, bu basına yansıdığı gibi olmadı. Bizim burada iki projemiz var. Birinci kademe regülatör DDY’nin yanında. Dere yatağı DDY geçtiği alanlarda çalışmalarımız var. Ama bu çalışmaları gerekli izinleri alarak yapıyoruz. DDY güvenlik durumu önemli.Kendilerini tabii ki güvende hissetmeleri gerekiyor ve buda çok doğal. Birinci regülatör başladığında DDY çalışmamız oldu. Kendileri bize kazıların zarar vereceği yönünde bildirimde bulundular. Bizde teknik kurallar çerçevesinde onlara açıkça zarar gelmeyeceğini belirttik. Bu süreçte bunlar bazı yerelere farklı bir şekilde yansıdır. Bizim DDY ile protokolümüz var ve valilikte buna müdahil oldu. Herhangi bir sıkıntı ve tehlike yok” açıklamasında bulundu.

Karabük Suçatı HES Projesinin Batı Karadeniz Bölgesinin en büyük HES projesi olduğunu da anlatan Hasan Ulusoy, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Buradaki HES 43 MGW gücünde, diğer HES’ler bu rakama ulaşamıyor. 120 metreküp saniye debi ile çalışıyoruz. Bunun altına düştüğü zaman üretim yapabilmek güç oluyor. HES iki koldan, Araç ve Soğanlı Çayı ve diğer dere yakınlarından gelen suyla besleniyor. Havuzlarımızda 15 metre yükseklikte su tutuyoruz, biriktirerek bu debiye ulaşıyor ve üretim yapıyoruz. Yıllık burada 105 cigavat elektrik üretimi gerçekleştireceğiz. HES olarak doğaya zarar vermiyoruz. Çalıştığımız alanlar genellikle sarp kayalık alanları olduğunda ormanlık alanlara zarar vermiyoruz. HES inşaatında dışarıda fazla yapımız olmadığı için dışarıda hiçbir işimiz yok dağın içinde çalışıyoruz. Dereye çeşitliliği koruyacak kadar su bırakılıyor ve bu su devamlı akıyor. Doğaya hiçbir zararımız olmuyor.”

 

Editör: Haber Merkezi