Karabük Demir Çelik Fabrikaları, 1990’lı yıllara kadar Karabük basınına son derece yüksek destek vermiştir, hem de devlet elindeyken.

Özelleştirildikten sonra Karabük basınına verdiği maddi destek, onda bir oranına ve hatta daha da aşağılara düştü.

KARDEMİR şimdi Yerel gazetelere senede beşer abone oluyor, yerel TV kanallarına yılda üç beş kuruş bayram, seyran mesajları veriyor.

Devlet elindeyken yerel gazetelere 100’er abone olan Karabük Demir Çelik Fabrikası, özelleştikten sonra hiçbir desteği olmamaya başladı.

Yerel gazeteler, TV Kanalları, internet siteleri, radyolar, haber ve reklam ajanslarına, KARDEMİR A.Ş’nin son 5-10 yıldır verdiği desteğe bakıyoruz, özelleşmeden önce bir gazeteye oldukları yıllık abone bedelinin yarısı kadar ya var, ya yok.

Fakat madalyonun bir de görünmeyen yüzünü çevirdiğimiz de, KARDEMİR A.Ş’nin yanı başımızdaki Zonguldak basınına son 3-5 yıldır çeşitli tanıtımlar adı altında yaptığı ödemeler, Karabük basınına verdiklerinin kat be kat fazlası.

Ulusal basın olarak adlandırdığımız, İstanbul basınının KARDEMİR A.Ş’ye kestiği altı haneli faturalara hiç değinmeyelim…

Zaten o rakamların değil yanına, gölgesine bile yaklaşamaz Karabük basını.

Karabük’ün Yerel TV kanalı olan BRTV bir yıldır uyduda. Yurdun ve Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Karabüklülerin son derece memnuniyetle izlediği, kilometrelerce uzaktaki memleketlerinden haber aldığı BRTV kanalı önümüzdeki günlerde uydudan inmeye hazırlanıyor.

Neden..?

Yüksek uydu kirası maliyetleri yüzünden.

Yıllık 350-400 Bin TL tutan uydu kirasını bir yıl boyunca kendi imkanları ile karşılayan BRTV Yönetimi “artık baş edemiyoruz” diyor.

Çanakkale TV’ye Dardanel Ton, Çay TV’ye Rize Çay-Kur, Ordu TV’ye Fiskobirlik, Kon TV’ye Kombassan, Kompen, Enka Süt, Manisa TV’ye Vestel ve diğer illerde uyduda yayın yapan TV kanallarına o bölgenin firmaları destek vererek uyduda tutarken, Karabük BRTV Kanalı ise yakında uydudan inecek.

KARDEMİR A.Ş dün Karabük basınına bir iftar yemeği verdi.

Tabi tahmin edeceğiniz gibi bu iftar yemeğine biz davet edilmedik.

Ha üzüldük mü, hayır…

Utanan Karabük’ün basını olsun…

Neden mi derseniz; Zonguldak basını bu iftara davet edilirken, Karabük basınından ve Yenice ilçe basınımızdan davet edilmeyenler oldu.

Zonguldak TTK Genel Müdürlüğü, yada Ereğli Demir Çelik A.Ş bu zamana kadar Karabük basınından bir kişiyi davet etmiş mi?

Karabük Basın Dernekleri de bu olaya tamamen duyarsız kaldı.

Fakat Zonguldak basını, KARDEMİR’e kestiği faturaların ancak KDV’sini alan Karabük basını ile de “KDV’ci basın” diye dalga geçer.

Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kapatılma kararı alındığında, tarihe geçen ve şimdi ise unutulmaya başlanan 8 Kasım 1994 eylemlerinde, Karabük yerel basınının verdiği mücadele ile desteği de anlaşılan herkes unutmuş.

Ha, Karabük basını tüm bunları hak ediyor mu..?

Müstahak bile…