KAMYONCU VE TIR ESNAFI, YASALARIN UYGULANMASINI VE KANTARLARIN 24 SAAT ÇALIŞMASINI İSTEDİ


 


KARABÜK ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI DENETİM KURULU BAŞKANI MAHİR ER “DEVLETİMİZİN BİZLERİN VERGİSİYLE YAPTIĞI KARAYOLLARINI AĞIR TONAJLI YÜKLÜ ARABALARIMIZLA MAHVEDİYORUZ”


 

kamyoncu-esnafi



HABERİN VİDEOSU


 


Karabük’te, faaliyet gösteren kamyon ve TIR esnafı, kamyoncular garajında eylem yaparak yıllardır yüksek tonajlı yük taşımaktan bıktıklarını söyledi.


Kamyon ve TIR şoförleri, kamyoncular garajında bir araya gelerek ‘Trafik canavarı olmak istemiyoruz’, ‘Duyun sesimizi sayın valimiz', ‘Yasalar uygulansın', 'Kantar 24 saat açık kalsın', ‘Fazla tonajlı yük istemiyoruz’, ‘Kamyoncu ve TIR’cı esnaf hamal değildir" diyerek tepkilerini ortaya koydu.

Karabük Şoförler ve Otomobilciler Odası Denetim Kurulu Başkanı ve TIR'cı esnafı Mahir Er, gazetecilere yaptığı açıklamada, kamyon ve TIR sahipleri olarak Karabük’te uzun yıllardır yüksek tonajlı yük taşımaktan bıktıklarını ve yasalara göre TIR’ların en fazla 27 ton yükle karayollarına çıkması gerekirken, Karabük’te bazı çevrelerin nakliyeci esnafın içinde bulunduğu durumlardan yararlanmaları sonucu 50-60 ve hatta 70 ton yük almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Yüksek tonajlı yük almazsa iş alamaz ve tekeri döndüremez hale geldiklerini anlatan Er, şöyle konuştu;

20130407AW000268_01"Bizler Karabük’te ekmeğimizi dört teker üzerinden çıkartan şoför esnafıyız.

Kamyon ve TIR sahibi olarak Karabük’ten, Türkiye’nin dört bir noktasına başta demir olmak üzere çeşitli yük taşıyoruz.

Kamyon ve TIR sahipleri olarak ilimizde uzun yıllardır yüksek tonajlı yük taşımaktan bıktık. Yasalara göre TIR’ların en fazla 27 ton yükle karayollarına çıkması gerekirken, Karabük’te bazı çevrelerin biz nakliyeci esnafın içinde bulunduğu durumlardan yararlanmaları sonucu 50-60 ve hatta 70 ton yük almak zorunda kalıyoruz. Yüksek tonajlı yük almazsak iş alamaz ve tekerimizi döndüremez hale geliyoruz. Yüksek tonajlı yük almaya mecbur bırakılıyoruz.
Bizler artık bu gidişata ve bu yasa tanımazlığa dur demek istiyoruz. Biz şoför esnafı olarak araçlarımızda yasaların ön gördüğü ton da yük taşımak istiyoruz. Kullandığımız Kamyon ve TIR’lar her ne kadar bizlerin olsa da, birer milli servettir. Aşırı ağır tonajlı yüklerden araçlarımız mahvoluyor.

Her şeyden önemlisi devletimizin bizlerin vergisi ile yaptığı karayollarını ağır tonajlı yüklü arabalarımızla mahvediyoruz. Karayollarında 1 metrekare asfaltın 15 Bin TL’nin üzerinde mal olurken, bizler yüksek tonajlı yük almak zorunda bırakılarak, milyarlarca liraya mal olan bu yolların bozulmasına neden oluyor ve vicdanen rahatsızlık duyuyoruz. Ağır tonajlı yük taşımaya karşı Türkiye’deki kontrolleri görüyor en serbest ve kontrolsüz yer olarak Karabük var diyoruz.
Biz şoför esnafı olarak, tüm bu olayları saatlerce anlatabiliriz ama asıl sıkıntımız sesimizi duyuramamaktır.

Karabük’ün çıkışındaki Kemal oyman mevkiinde karayollarına ait olan kantarın 24 saat açık olmasını istiyoruz. Ağır tonajlı yüklü araçların, Karabük Emniyetine ve Jandarmasına bağlı trafik ekiplerinin sıkı denetimleri ile kontrol altına alınmasını istiyoruz.

Sayın Başbakanımız 2013 yılını “Trafik Yılı” ilan ederken ve “Trafikte Af Yok” derken, biz şoför esnafı olarak Sayın Valimizi, Vali Yardımcılarımızı ve Sayın Emniyet Müdürümüzü ziyaret ederek tüm bu sorunlarımızı anlattık, kantarın 24 saat açık olmasını istedik. Ağır tonajlı araçların sıkı trafik kontrolleri yapılmasını istedik. Tüm bu taleplerimiz askıda kaldı ve yine hiçbir şey yapılmadı. Hatta Sayın Milletvekilimiz ve Sayın Büyüğümüz Mehmet Ali Şahin Bey’e de bu konuları aktardık.

20130407AW000268_02Sonuç olarak; Biz kamyoncu ve TIR’cı esnafı olarak, Türkiye’nin her tarafında bir ton fazla yük alayım diyen meslektaşlarımızın tam tersine, yasaların belirttiği tonun üzerinde yük taşımak istemiyoruz. Kendi aramızda da bir otokontrol sağlamamız da söz konusu değil. Kantarın 24 saat açık tutularak, trafik denetimlerinin aralıksız yapılmasını istiyoruz.

Kamyoncu ve TIR’cı esnafı hamal değil, araçlarımız hurda değil ve milyarlarca liraya mal olan yollarımız da toprak yol değil. Artık yasalara uyalım, duyun sesimizi diyoruz."

Kamyoncu ve TIR esnafı alkışlarla protestolarını sona erdirerek olaysız dağıldı.

Editör: Haber Merkezi