KARABÜK ÖZEL MEDİKAR HASTANESİ ÇALIŞANLARI ÇOK FAZLA MESAİ YAPMAKTAN ŞİKAYETÇİLER


 

HASTANE ÇALIŞANLARI AYDA 350 SAAT ÇALIŞTIRILDIKLARINI ÖNE SÜRÜYORLAR


 

medikar-fazla-mesai

Karabük Özel MEDİKAR Hastanesi çalışanları son zamanlarda aşırı fazla mesai yapmaktan bir hayli şikayetçiler.

Karabük Net Haber ile irtibata giren bazı hastane çalışanları, adeta köle gibi çalıştırıldıklarını öne sürüyorlar.

Başta Acil olmak üzere, diğer servislerde çalışan hemşire ve diğer sağlık personelleri ile birlikte temizlik personellerinin çoğunluğunun ayda 300 -350 saat çalıştırıldıklarını iddia ediyorlar.

Çalışanların iş güvenliğini tehlikeye atmamak için kimliklerini saklı tuttuğumuz çok sayıda hastane çalışanı, ayda 300 ile 350 saat arası çalıştırıldıklarını, ücret yerine de, bu fazla mesailerinin kendilerine izin olarak verildiğini ifade ediyorlar.

Kendilerine izin olarak yazılan fazla mesailerinin çoğunluğunun da izin olarak kullandırılmadığını iddia eden çalışanların şikayetleri hat safhaya ulaştığını belirtiyorlar.

Hastane çalışanları, yasal olmadığı için söz konusu bu fazla mesailerinin ayrı bir özel çizelgede tutulduğunu da söylüyorlar.

İş Yasasına göre günlük mesai 7.5 saat olarak belirlenmesinin yanı sıra, bir çalışanın günlük en fazla 11 saat çalışabileceği ifade edilmekte.

Yasaya göre hafta tatili dahil bir kişi ayda en fazla 264 saat çalışması gerekirken, Özel MEDİKAR Hastanesi çalışanları 300 ile 350 saat çalıştırıldıklarını iddia ediyorlar.


4857 Sayılı İş Kanunu;


Bir işverene bağlı olarak çalışmakta olan işçilerin, çalışma süreleri, günlük ve haftalık olarak kaç saat çalışacakları, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmesiyle belirlenebilmektedir. Bununla birlikte, çalışma sürelerinin belirlenmesi sırasında, yasayla düzenlenen sınırlamalara bağlı kalınması gerekir.


2013-06-27-saglik-personeli-mesai-disi-cagrilabilirYasal bakımdan haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin işin gereklerine bağlı olarak, günlük en fazla çalışma süresi olan 11 saati geçmemek üzere, haftanın günlerine eşit olarak dağıtılacağı düzenlenmiştir.


İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı aylık çalışma süresi için herhangi bir özel düzenleme getirmemektedir. Bir çalışanın normal aylık çalışma süresinin haftada 45 saat ( 6 x 7,5) çalıştığı varsayılarak hafta tatilleriyle birlikte 225 saat olarak dikkate alınır.  


 

Editör: Haber Merkezi