01 Ocak 2014 tarihi itibariyle 6331 sayılı İSG Kanunu tehlikeli ve çok tehlikeli işler yapan işyerleri için çalışan sayısına bakılmaksızın kapsam içerisine girdi


 

30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı Güvenliği Kanunu, iş hayatına köklü değişiklikler getiriyor


 

m-sarioglu


Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında Türkiye’deki iş kazalarını AB’ne üye ülkelerin seviyesine getirmek için başlatılan İş Sağlığı Güvenliği yasa çalışmalarda 2. etap 01.01.2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda “Tehlikeli” ve “Çok Tehlikeli” işler sınıfına giren işyerleri, çalışan sayısına bakılmaksızın 01 Ocak 2014 tarihi itibariyle yasa kapsamına girdi.

İş yerinde 1 (bir) işçi çalıştıran işveren bile yeni yılla birlikte bünyelerinde İş Güvenliği Uzmanı, İş yeri Hekimi ve İş yeri Hemşiresi bulundurmak zorunda, ya da kendi bulundukları kentlerde bulunan Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB)’nden hizmet almak zorunda. Aksi halde her ay 14 bin TL ceza kapıda.

Yaklaşık 15 yıldır profesyonel olarak İş Güvenliği Uzmanlığı yapan, Karabük’ün ilk A sınıfı belgeli Uzmanı ve Beyaz Baret İSG firması yetkilisi Mustafa Sarıoğlu, konuyla ilgili olarak bilgilendirmeler yaparak, uyarılarılarda bulundu.

Bir çok işyerinin yeni yılla beraber yasa kapsamına girdiğini belirten Mustafa Sarıoğlu, “Yasa genel anlamda 1,5 yıl önce yürürlüğe girdi. Geçen yıl, 50 üzeri çalışanı bulunan tüm işyerlerinin, iş sağlığı ve güvenliği anlamında hem doküman-evrak bazlı, hem de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu başlamıştı. 01.01.2014 tarihi itibariyle de çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan haddehaneler, inşaat firmaları, taşeronlar, nakliyeciler, mobilya üreticileri, akaryakıt istasyonları, asansör bakım-onarım firmaları, çelik kapı imalat ve montaj işleri, lastikçiler, kaportacılar, oto tamircileri, tabela işleri yapanlar, marangozlar, v.b. sektörlerde yasa kapsamına girdi. İş Sağlığı Güvenliği (İSG) Kanunu, ülkemizdeki işyerlerinde meydana gelen iş kazalarını en aza indirmek için tüm işyerlerinde alınması gerekli tedbirler için konunun profesyonellerinden destek alınmasını ve iş güvenliği ile ilgili çalışanların bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmeyi amaçlayan bir kanundur.” dedi.

Yasal mevzuatlara uymayan iş yerlerine ciddi cezalar kapıda
Ocak ayından itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmayan işyerlerine aylık 14 bin liranın üzerinde cezalar geliyor. Cezalar konusuna da değinen A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Sarıoğlu, “Bu konuda 6331 sayılı İSG Kanunu ciddi cezaları da beraberinde getirdi. Bugün Uzmanı olmayan, işyeri hekimi olmayan, işyeri hemşiresi olmayan işyerlerine aylık 14 bin lira ceza var. Bu cezaların en riskli tarafı uygulamasının 01 Ocak 2014’ten geçerli olması. Yani 3 ay, uzmanı olmadan, işyeri hekimi olmadan çalışan bir firmaya aylık 14 bin liradan, toplam 42 bin lira ceza kesilebilecek. Süre uzadıkça bu konudaki cezalarda buna paralel olarak artacak. Çünkü Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli. Bu yüzden de işyeri sahipleri ciddi cezalarla karşı karşıya. Cezalar sadece bu boyutla da kalmıyor. Çalışanlarına iş sağlığı güvenliği eğitimi vermemiş olan, işyerinin risk analizini yaptırmamış olan, acil eylem planlarını hazırlamamış olan işyerlerine de kapatma cezası verilebilecek kadar işvereni sıkıntıya sokacak cezai müeyyideler bu kapsamla birlikte yürürlüğe girdi” dedi.

İSG Uzmanı Mustafa Sarıoğlu, son olarak işverenlerin İSG Kanunu kapsamında olup olmadıklarını bağlı oldukları esnaf ve sanayi odalarından öğrenebilecekleri gibi 0 (370) 415 11 12 nolu telefondan ücretsiz olarak bilgi sahibi olabileceklerini belirtti.

Editör: Haber Merkezi