MİMARLAR ODASI KARABÜK TEMSİLCİLİĞİ, KARABÜK BELEDİYESİNİN REVİZYON İMAR PROJESİNE YİNE İTİRAZ ETTİ


 

2014 REVİZYON İMAR PROJESİNİ İPTAL ETTİREN MİMARLAR ODASI, YENİ İMAR PROJESİNİ DE İPTAL ETTİRMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ


 

2015 REVİZYON İMAR PROJESİ DE İPTAL EDİLİRSE, HİÇ BİR YENİ İNŞAAT RUHSATI VERİLEMEYECEK


 

KARABÜK’TE İNŞAAT SEKTÖRÜ TEHLİKE ALTINDA


 

insaat-sektoru

 

Karabük Belediyesinin ilçe merkezinde uygulamaya koyduğu 2014 Yılı Kent İmar Revizyon Planı Mimarlar Odası Karabük Temsilcisi İlyas Çavuşoğlu ve yardımcısı Mehtap Başaran’ın müracaatları sonucu Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi tarafından geçen yıl iptal edilmişti.

Karabük Belediyesi bu iptal sonrası yeniden imar revizyon planı hazırladı ve Belediye Meclisinden geçirerek, bu hafta başı askıya çıkardı.

Mimarlar Odası Karabük Temsilcisi İlyas Çavuşoğlu, yeni kent imar revizyon planının birçok yerine itiraz ederek, iptal edilmesini istedi.

Karabük Belediyesi bu iptal istemine ret cevabı verirse, ki ret cevabı vermesine kesin gözüyle bakılıyor...

Mimarlar Odası, Belediyenin taleplerine ret cevabı vermesi ile yine konuyu yargıya taşıyarak, yeni imar revizyon planını da iptal edilmesini isteyecek.

2015 İMAR REVİZYON PLANI DA YARGI ELİ İLE DURDURULURSA, NE OLUR?

Mimarlar Odasının mahkemeye müracaat etmesi söz konusu olur ve yeni imar revizyon planı yargı kararı ile durdurulur veya iptal edilirse, Karabük Belediyesi yeni yapılacak hiçbir inşaata ruhsat veremeyecek.

2014 İmar Revizyon Planının iptal edilmesinden sonra, kentin ekonomisinde lokomotif görevi üstlenen inşaat sektörünün durmaması için Meclis kararı ile eski imar planına geri dönen Karabük Belediyesi inşaat ruhsatlarını eski imar planından vermişti.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, 2015 İmar Revizyon Planını da iptal edilmesi halinde, yine eski imar planına geri dönüş yapmayacaklarını açıkladı.

Bu ne demek oluyor..?

Karabük Belediyesi, Meclisten geçen Kent İmar Planına sahip olmadığından hiçbir inşaat ruhsatı veremeyecek.

KARABÜK EKONOMİSİ ÇÖKER…

Karabük ekonomisinin son yıllarda ilk sırasını oluşturan inşaat sektörü Belediyenin yeni ruhsatlar verememesinden dolayı duruşa geçerse, bu sektörde çalışan yaklaşık 10 Bin kişi işsiz kalacak.

İnşaat sektörünü direkt içinde olan 40’ın üzerinde ticaret ve iş alanı sektörü duruşa geçecek.

Yani yeni inşaatlar yapılamayınca, inşaat malzemeleri satan ticarethaneler, marangoz ve mobilya sektörü, hazır beton sektörü, demir sektörü, hafriyat sektörü ve daha bunun gibi onlarca sektör %90 oranında duruşa geçecek.

Kısacası, Karabük merkezde inşaat sektörünün yılda yaklaşık 1 Milyar TL kent ekonomisine kazandırdığı para piyasadan çekilecek.

Karabük ekonomisinin neredeyse yarısına hitap eden inşaat sektörünün durması, ilçede büyük bir krize yol açacak. Bu krizin dalgaları hemen hemen tüm iş ve ticaret alanlarını dolaylı yoldan ekonomik krize sokacak.

Muhtemel oluşacak olan bu krizden dolayı yüzlerce şirket ve ticarethane faaliyetlerine son verecek. Bu da 10 Bin kişinin işsiz kalacağı şehirde, işsizlerin sayısını 20 Binlere çıkartacak.

YENİ İMAR REVİZYON PLANI TEKRAR NE ZAMAN BELEDİYE YÜRÜRLÜĞÜNE GİRER..?

2015 Yılı Kent İmar Revizyon Planı da iptal olursa, yeni planının hazırlanarak Belediye Meclisinden geçmesinin en az bir yılı bulacağı Karabük Belediyesi yetkilileri tarafından ifade ediliyor.

Çünkü 2014 Kent İmar Revizyon Planı mahkeme tarafından 2014 Ağustos ayında iptal olmuştu. 2015 Planının da hazırlanıp, meclisten geçirilmesi tam bir yılı buldu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ BİR YIL DURUŞA DAYANABİLİR Mİ?

Birçoğu banka kredileri ile çarkını döndüren inşaat sektöründeki ticarethaneler, değil bir yıl, bir aylık duruşta bile kendini toparlayabilecek bir sürece zor gireceği, sektöre yakın uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Bir yıl gibi uzun bir duruş, sektörün içindeki köklü ve büyük firmaların Karabük’ü terk etmesine de yol açacağını belirten uzmanlar, Karabük’te inşaat sektörünün yeniden canlanmasının ve ekonomideki yerini almasının 5 yılı aşacağını da belirtiyorlar.

Tabi binlerce kişinin işsiz kalması ile Karabük’te büyük göçlerin olacağının da altı kalın çizgiler ile çiziliyor.

KARABÜK’ÜN RESMİ VE SİVİL DİNAMİKLERİ TEHLİKENİN FARKINDA MI?

Karabük’te başta Valilik makamı olmak üzere, ilgili resmi kurumlar ile yine Ticaret Sanayi Odası, Esnaf Odaları Birliği başta olmak üzere, sivil kuruluş ve kurumlar yaşanabilecek bu tehlikenin farkındalar mı?

‘Geliyorum’ diyen böyle bir tehlikeyi ve ekonomik çöküşü sadece izleyerek, daha sonra ‘Eyvah’ mı diyecekler?

MİMARLAR ODASI VE BAŞKANI İLYAS ÇAVUŞOĞLU BU SORUMLULUK ALTINA GİREBİLİR Mİ?

Ankara Mimarlar Odası, Karabük Temsilcisi İlyas Çavuşoğlu ve Yardımcısı Mehtap Başaran, 2014 Karabük Kent İmar Revizyon Planını mahkeme kararı ile iptal ettirdikten sonra, yeni hazırlanan 2015 Planını da iptal ettirirse, şehirde yaşanabilecek tüm bu ekonomik çöküşün sorumluluğu altına acaba nasıl girebilecekler?

Muhtemel oluşabilecek ekonomik çöküşün getireceği kaosu nasıl göğüsleyebilecekler?

İLYAS ÇAVUŞOĞLU’NUN AMACI NE?

Mimarlar Odası Temsilcisi İlyas Çavuşoğlu ile görüştüklerini ifade eden ve konuya yakın çevreler, Çavuşoğlu’nun Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ile bir dizi problemler yaşadıkları belirtilirlerken, Başkan Vergili’yi köşeye sıkıştırma amacı içinde olduklarını iddia ediyorlar.

Yine iddialara göre, İlyas Çavuşoğlu’nun Karabük Belediyesinden gerek kendi projeleri ile ilgili olsun, gerekse başka taleplerinin yerine getirilmediğini de ifade ediyorlar.

Çavuşoğlu’nun da kendi şahsi hırsının peşinde koştuğunu öne sürenler var.

İLYAS ÇAVUŞOĞLU, KENDİNİ DE Mİ SIKINTIYA SÜRÜKLÜYOR?

ilyas-cavusogluMimarlar Odası Başkanı İlyas Çavuşoğlu’nun yeni imar revizyon planını iptal ettirme çabasına girerken, yıllar önce yaptığı 100. Yıl Mahallesindeki Öğretmenler sitesinde geçen yıl kolonları patladığından dolayı boşaltılan apartmana dikkati çekenler, buradaki daire sahiplerinin hala mağdur olduklarını hatırlatıyorlar.

Öğretmenler sitesinin içinde kolonları patlayan apartmandan sonra, site içindeki diğer apartmanlarında risk analizi yapıldığında ve hak sahiplerinin yargı süreci başlattığında milyon liraları bulan mali yük altına girebileceğini de söylüyorlar.

Karabük’te böyle büyük bir ekonomik çöküşe yol açılacak sürece girildiği zaman, İlyas Çavuşoğlu’nun Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesiyken, oda meclis üyelerinin 3-4 sene önce Almanya seyahatinde kendisinin yaşadığı rezalet iddialarının tüm kamuoyu tarafından duyulacağının da kaçınılmaz olduğunu şimdiden fısıldayanlar olmaya başladı.

 

Editör: Haber Merkezi