BİN 450 İLA İKİ BİN DERECE SICAKLIK KARŞISINDA SAATLERCE ÇALIŞIYORLAR

20140627AW129595_03KARDEMİR’de işçiler, bin 450 ila iki bin derece arasında sıcaklıkların yaşandığı akan sıvı ham çelik, kok bataryaları ve çelikhane de oruç tutmaya çalışıyorlar. 

Türkiye’nin ilk ağır demir çelik entegre fabrikası KARDEMİR’de her iş ateşle yapıldığından işçiler Ramazan da zor bir sınavdan geçiyor. Hava sıcaklığının 36 derece olduğu Karabük'te işçilerin bir kısmı kok bataryalarında kömürün 2 bin dereceye varan sıcaklıkla yakılmasından başlayıp demirin ham maddesi olan sıvı ham çeliğin üretildiği yüksek fırınlar ile çelikhane de zor şartlar altında oruç tutmaya çalışıyor.

Günde 3 vardiyanın işlediği 4 bin civarında işçinin çalıştığı fabrikada en zor ve sıcak kısımlar kok bataryaları, yüksek fırınlar ve çelikhane de yaşanıyor.

Ramazan ayının başlamasıyla sıcaklığı iki bin dereceye varan kok bataryalarında oruç tutmaya çalıştıklarını söyleyen Ramazan Çötür,”Zor oluyor ama Allah sabrını veriyor. Devamlı sıcakta çalıştığımız için dışarının sıcağı bile normal geliyor” dedi.

Mustafa Bozdağ isimli işçi ise 3 gündür niyetli olduklarını ve sıcağa alıştıklarından bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

Sıcaklığı bin 450 ile bin 500 derece arasında değişen yüksek fırınlarda ise görüntüsü ile yanardağ lavlarını aratmayan ham çeliğin karşısında oruç tutan Mehmet Usta, sözlerini şöyle sürdürdü; 

20140630AW131728_02“Bin 450 derece ham sıvı çeliğin sıcaklığında çalışarak oruç tutmaya çalışıyoruz. Burada çalışanlarda aşırı su kayıpları yaşanıyor ama buna alıştık artık. Yardımlaşma içinde burada çalışıyoruz. Oruç tutan ile tutmayanlar arasında mutlaka Ramazan ayı boyunca işte yardımlaşma oluyor. Bir kişinin yapacağı işi bazen iki üç kişi birden yapıyor”