Karabük Üniversitesi’nde Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Işık tarafından Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerini Anma Programı çerçevesinde "Kadirşinaslığı Yaşatan Bir Anadolu Toprağı: Aydınlar/Tillo” konulu konferans gerçekleştirildi.

 

20130316AW000338_01Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa; Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Güzel bir üniversitede bulunmaktan ve özel bir konferans gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Işık, “Ana binanın doğu tarafına, minareye benzer bir kule ve yine aynı istikamette yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Tefekkür Tepesi’ne 6 metre en, 3 metre yüksekliğinde bir duvar yapılır. Harç kullanılmayan duvar, ‘sal’ tabir edilen taşlarla örülür. Peki, nasıl çalışır sistem? Molla İbrahim Hakkı Hazretleri her 21 Mart ile 23 Eylül’de doğan güneşin ilk ışıklarını hocasının sanduka başına yansıtmaya niyetlenmiş. ‘Yeni yılda doğan güneş ilk olarak hocamın başucunu aydınlatmazsa, ben o güneşi istemem’ demiş; Çünkü ona göre İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başını aydınlatmayan güneşin de onun ilk ışınlarının da hiçbir anlamı yoktur. Belirtilen tarihlerde doğan güneşin ilk ışıkları, Tefekkür Tepesi’ndeki ‘Kal’atü’l-Üstad’ isimli duvardan türbe yanındaki kuleye yansır. Buradaki ayna vasıtasıyla da kırılarak İsmail Fakirullah’ın tam sandukasının başına akseder. Işık yansıtma başka vakitlerde başka yerlerde de gerçekleşebilir ama ilk ışıklar yalnızca Tillo’da yansımaktadır. Böylelikle düzenek yıllar boyu kusursuz işler. Fakat 1964’te zamanla yıpranan taşları restore gayesiyle yapılan müdahale sistemi bozar. Restorasyon sonrası güneş bir daha Fakirullah Hazretleri’nin sandukasına düşmez. Yerli ve yabancı birçok bilim adamı uğraşsa da bir türlü çözüm bulunamaz” dedi.

20130316AW000338_02Işık, 2011 yılında ekip oluşturduklarını ve yapılan araştırmalar sonucunda problemi tespit ettiklerini kaydederek, “Sanduka başucu, ayakucu, kule ve taş duvar aynı doğrultudadır. Ancak aynı istikamette bulunması gereken türbe duvarındaki pencerenin yeri restorasyonda yanlış konumlandırılmıştır. Bu da tepeden kuleye yansıyan ışığın pencereden sandukaya aksetmesi yerine duvara düşmesine yol açmaktadır. Bunu çözmek için hatalı pencerenin yerine yenisinin açılması kararlaştırdık ve çalışmaları hızla tamamladık. 23 Eylül 2011 tarihinde sabah yaklaşık 50 yıl sonra güneş tekrar İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucundadır. Bu tarihten beri de bu güzel gün yaşanılmaya devam eder. İbrahim Hakkı Hazretleri hocasına olan saygısının ne kadar derin olduğunu anlayabiliyoruz” diye konuştu.

Üyesi Prof. Dr. Cengiz Işık’ı Karabük Üniversitesi’nde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunun belirten Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, “Kıymetli Hocam bugünkü anlattıklarıyla beni gerçekten çok etkiledi. Bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaştığı için kendilerini teşekkür ederek şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Konferans Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın Prof. Dr. Cengiz Işık’a hediyelerini takdim etmesi ile son buldu. Konferansın ardından üniversite Botanik Bahçesi’ne geçilerek Prof. Dr. Cengiz Işık, kendi adına hazırlanan ağacını dikti. Kendilerine ağaç sertifikasını Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal takdim ederken, Işık böylesi bir sürprizden dolayı da çok mutlu olduğunu ifade etti.