hes-kazisinda-tarih-eserlerKastamonu’nun Araç ilçesi ile Karabük arasına yapılan Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi çalışmasında Yukarıgüney Köyü mevkiinde yapılan kanal açma çalışmaları sırasında bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen eserler ortaya çıktı.

Çankırı, Kastamonu ve Karabük illerini kapsayan Eren Hes Projesi'nin Araç’ın Çaykaşı, Terke, Yukarıgüney, Sofçular köyleri sınırları içinden geçen bazı bölümlerinde geçen yıl tarihi eserlerin ortaya çıkması sonucu 3. Derece Sit alanı ilan edildi. Bu yıl Yukarıgüney köyü kısmında yapılan kanal çalışmaları sırasında bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen kilise ve mezar taşları ile sütun ortaya çıktı. Üzerlerinde figürlerin olduğu ve kanal çalışması sırasında kepçe tarafından gün yüzüne çıkan ve tahrip olan eserler etrafa saçılmış olarak görüldü.

Kastamonu Müze Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda bölgede HES çalışmalarının durdurulduğu öğrenildi.

Yukarıgüney Köyü Muhtarı Yaşar Cambaz, köylerinin alt kısmından geçen alanda yapılan kanal çalışması sonrası tarihi eserlerin ortaya çıktığını söyleyerek, “HES çalışması kapsamında kanalların geçeceği bölgede kanal açma çalışmaları sırasında tarihi eserler ortaya çıktı. Bunun üzerine Kastamonu Müze Müdürlüğü ekipleri bölgeye gelerek inceleme yaptı. Burada çıkan malzemeleri havaların yağışlı olması nedeniyle gelip alamadılar. Tarihi eserler ortaya çıkınca Müze Müdürlüğü Kaymakamlığa yazı yazarak kanal çalışmalarını durdurdu” dedi.

Köylüler ortaya çıkan eserlerin çevreye dağılmış bir vaziyette korumazsızca beklediğini söyleyerek, yetkililerin bölgede gerekli tedbirleri almalarını istedi.

Editör: Haber Merkezi