20140211AW004801_01“DÜNYA’DA BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIĞA BAŞVURU YÜZDE 70 SEVİYELERİNDE İKEN TÜRKİYE’DE MAALESEF YÜZDE 40’A BİLE ULAŞAMADIK”


“68 TANE AİLE HEKİMİNE BAŞVURU SAYISI KARABÜK’TE HİZMET VEREN İKİ HASTANENİN ACİL SERVİSİNE BAŞVURUSU SAYISINDAN BİLE ÇOK AZ”


Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tirkayi, acil servisleri müracaat edenlerin sayısından yakınarak, “Karabük’te hizmet veren 68 tane aile hekimine başvuru sayısının Karabük’te hizmet veren iki hastanenin acil servisine yapılan başvuru sayısından bile çok az” dedi.

Dünya’da birinci basamak sağlığa başvurunun yüzde 70 seviyelerinde iken Türkiye’de bu oranın yüzde 40’a bile ulaşamadığını belirten Dr. Sezgin Tiryaki, “Vatandaşlarımız küçük bir şikayette acile gidiyor ve böyle olunca acil servislerdeki hizmet kalitesi düşüyor. Bu sadece bizim değil bir Türkiye sorunu olmaya başladı. Biz Aile hekimleri olarak her zaman vatandaşımızın yanındayız. İlk başvuru ve danışacağınız yer Aile hekimliği olsun. Hastanelere göre katkı payı çok düşük ve ücretsiz danışmanlıkta alabilirsiniz. Bunun için acil servilere başvuruları azaltmamız lazım. Bizimde ihtiyacımız olduğu zaman kaliteli hizmet alabilmemiz açısından. Şuanda Dünya’da birinci basamak sağlığa başvuru yüzde 70 seviyelerinde iken Türkiye’de maalesef yüzde 40’a bile ulaşamadık. Karabük’te 68 tane aile hekimimiz hizmet veriyor. 68 tane aile hekimine başvuru sayısı Karabük’te hizmet veren iki hastanenin acil servisine yapılan başvuru sayısından bile çok az. Bu çok kabul edilebilir bir durum değil. Oradaki yoğunluğu, hengâme, kabalık ve memnuniyetsizliği bildiğimiz halde aile hekimliğine başvurulmuyor. Biz vatandaşımızın yanındayız. Keşke hekim sayılarımız fazla olsa aile hekimliği birimlerinin sayısını arttırabilirsek. Karabük’te 500 yada 700 metre daha uzak aile hekim birimleri yok” dedi.

Tiryaki, kurum olarak laboratuvar hizmeti veremediklerini de söyleyerek, “9 Aralık’ta ihale yaptık ve iki firma katıldı. Bir firma ihaleye itiraz etti. İtiraz eden firmanın teklifi yüksekti. Bizde uygun olanına verdik. Yasal hakları ve İhale Kurumundan gelecek cevabı bekliyoruz. Hastalarımızın laboratuvar hizmetlerini Kamu Hastanelerinden yaptırabilirler. Şuanda bir sıkıntı yaşıyoruz ve aile hekimlerinde hiçbir şekilde laboratuvar hizmeti veremiyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaç duydukları tahlilleri Kamu Hastanelerinde yaptırabilirler. En kısa sürede yeniden laboratuvar hizmetini vermeyi planlıyoruz” dedi.

GEBE OKULU KURUYORUZ

Karabük İl Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışma ile Toplum Sağlığı Merkezlerinin Sağlıklı Yaşam Merkezlerine dönüştürüleceğini de belirterek şunları söyledi: “Bu merkezlerimizde vatandaşlarımıza kanser taramaları ve sigara bırakma konusunda yardımcı olacağız. Toplum Sağlığı Merkezlerin kadroları genişleyecek. Sağlıklı yaşam merkezleri aynı zamanda sağlıklı yaşam için vatandaşa bir anlamda sağlıklı yaşam koçluğu haline getirmeyi istiyoruz. Her ilçede bir tane açacağız. Ayrıca Gebe okulu açılması planlıyoruz. İnternette biz bunu açtık bunu fiiliyata geçirmemiz lazım. Bunla ilgili Safranbolu’da bir çalışmamız var.”

 

Tiyaki ayrıca, Karabük’te sigara tüketiminde azalma olduğunu da söyleyerek, “İlimizde bir başarı elde ettiğimizi görüyoruz. Nüfus oranı artmasına rağmen sigara kullananlar sayısında büyük oranda bir azalma var. Sigara yasağının faydalarını da görmeye başladık. Kapalı alanlarda sigara yasağının yangınlaşması sonrası tüketimde büyük oranda azalma var. Sigaraya bağlı hastalıkların açtığı kanserlerde düşüş yaşanması devlete kazanç sağlayacak. Sigarayı bırakmak isteyende çok fazla. Bunu ilaçla bırakmak söz konusu. Daha önce Bakanlık ücretsiz olarak veriyordu. Sigarayı önce biz kendi kafamızda bırakacağız. Ülke ekonomisine katkı sağladığı gibi kişinin cebinde de parası kalıyor. Sonuçta bizim vergilerimizle bu hastalıklarını giderleri sağlanıyor. Sigara tüketimin giderek azalması bu hastalıkları da azaltacaktır. Onun için amacımız Sağlıklı Yaşam Merkezlerimizde yaşam koçluğu vermek istiyoruz. Sadece bize başvurmalarını istiyoruz” dedi.
Editör: Haber Merkezi