KARABÜK TSO MECLİS BAŞKANI TİMURÇİN SAYLAR “BU İŞ UZUN SOLUKLU BİR İŞ”


 

20130626AW000840_01Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Meclis Başkanı Timurçin Saylar, şehir içinde kalan ve şehir dışına çıkarılması düşünülen haddehaneler ile ilgili çalışmaların bir anda olmayacağını ve uzun soluklu olduğunu söyledi.

TSO Meclis salonunda gazetecilerle bir araya gelen Timurçin Saylar, yaşanan seçimlerde kendilerine her türlü katkı ve desteği verdikleri için basın mensuplarına teşkkür ederek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeni oluşan Karabük TSO Meclisinin çok genç bir meclis olduğunu ve konusuna hakim esnafların yer aldığını anlatan Saylar, “Bu meclis 2023 vizyonunda Karabük’ün hem ekonomik, hem ticari hem de esnaf hayatına destek vereceğine ve sorunlarına çözeceğine inanıyorum. Bu meclis Karabük’ün 2023 vizyonunda önünde bulunan bütün engelleri kaldırmak için, siyaseti, valiliği, Belediye ve ekonomik alanda güçlü firmaları ile bu sorunu aşacaktır” dedi.

KARDEMİR İLE BİRLİKTE HADDEHANELER KENDİNİ YENİLEMELİ
Karabük’te metal üzerine olan ticaret odası üyelerin olduğunu da belirten Timurçin Saylar, “Karabük’te daha doğrusu talaşlı imalat diye geçen bu imalattaki ürünü KARDEMİR 2015 yılına kadar yapacaklarını açıklamıştı. Buda kaliteli ham çeliğin Karabük’te olacağı demektir. Kaliteli ham çelik burada olursa, inşaat demiri ve yan sanayide Karabük’te çalışan haddehaneler kaliteli çeliği alarak nihayi ve ara mal imalat eder hale getirmesi lazım. KARDEMİR’in yanında haddehanelerde kendilerini yenilemeli. Haddehanelerde geliştikten sonra kentte siyensi ve teknolojik tezgahlarla ara mamüllerde üretilmeli. Bir atölyede küçük bir tezgah olsa 5 kişi çalışır, 100 tezgah olsa 500 kişi çalışır. KARDEMİR’in şuanda yapacağı otomat çeliğin hammaddesi Türkiye’de yok. Karabük’te bu manada 3 haddehane kendisini geliştiriyor ve ham çelik Karabük’te olacak. KARDEMİR’in üreteceği hammadde atölyelere indirildiğinde 100 tane atölye çalışır ve burada 10’a kişiden bin kişi yapar. Bizim altyapıyı 2015 -2016 yılına kadar talaşlı imalat yapılan işyerleri bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili TSO Başkanımız iki firma ile görüştü ve Karabük’te talaşlı imalatla ilgili kurslar verilecek. Bunun altyapısı oluşacak. Orta ölçekli KOBİ’lerin bu işler için makineler alması lazım” ifadesinde bulundu.

HADDEHANELERİN ŞEHİR DIŞINA TAŞINMASI
Karabük’te bir demir çelik fabrikasını kurmanın kolay bir şey olmadığını ve yüsek bir maliyete gerektiren iş olduğunu anlatan Saylar açıklamasını şöyle sürdürdü;

“ Kentteki haddehanelerin şehir dışında taşınması iyi olur fakat haddehane sahiplerine gerekli kolaylığın ve gerekli desteğin verilmesi gerekiyor. Hemen çıkın gidin demek burada sektörü öldürür. Bunun yol haritasını belirleyip siyaseti, belediyesi, TSO ve AB fonları ile uzun bir iş. Bunun haritasını iyi çizmek lazım ve kimseyi sıkıntıya sokmamak lazım. Şehrin içinde kalan haddehanelerin dışarı çıkması kente nefes aldırması güzel bir şey ama zamanında buralar şehir dışı iken şimdi şehir içinde kalmış. Milyon dolarlar harcamışlar. O insanlara bırak git demek kolay bir şey değil. Bunla ilgili farklı çalışmalar yapılabilir. Eğer şehir dışına çıkacaksa, Devletin AB fonlarından faydalanıp zararları en aza indirilirse olur.”
Meclis Başkanı Saylar, son olarak KARDEMİR’in Karabükspor’un üzerinden desteğini çekeceği yönde çıkan haberler ile ilgili olarak ta, “Karabükspor bizim dışa açılan yüzümü. Dünyaya bakan yüzümüz. Karabükspor bizim incimizdir. KARDEMİR’in Karabükspor’u bırakmaması gerektiğini ve TSO olarak bize düşen ne varsa da yapmaya da hazır olduğumuzu belirtmek isteriz”