20140319AW039478_02Karabük ve Safranbolu İşadamları Derneği’nin (KASİAD) davetlisi Karabük’e gelen Gine Cumhuriyeti Büyükelçisi Daouda Bangoura, Karabüklü işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

KASİAD, üye işadamlarının yatırım faaliyetlerini genişletmek ve Karabük firmalarının ihracatını artırmak amacıyla değişik zamanlarda düzenlediği toplantısının bu ayki konuğu Gine Cumhuriyeti Büyükelçisi Daouda Bangoura oldu.

Safranbolu tarihi Cinci Han’da düzenlenen toplantıya Afrika kıtasının Gine Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Daouda Bangoura, Ticari Ateşe Daouda Konate ve Büyükelçi birinci Sekreteri Binto Diallo da katıldı.

Karabüklü işadamlarının ticari faaliyetlerini artırmak ve dış pazara açılmaları için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ifade eden KASİAD Başkanı Ahmet Ramazanoğlu, "Afrika ülkelerinin yatırım açısından uygun olduğunu ve buna bağlı olarak Gine Cumhuriyeti hakkında bilgi vermesi için Ankara Büyükelçisi'ni Karabük’e davet ettik." dedi.

Batı Afrika’da yer alan Gine’nin tarım ve hayvancılık, enerji, maden ve turizm açısından yatırım yapmaya uygun olduğunu ve yatırımları kolaylaştırmak için Gine Cumhuriyeti hükümeti tarafından 'teşvik ajansı' kurulduğunu söyleyen Büyükelçi Bangoura, "Bu ajans aracılığıyla yatırımcılara vergi muafiyetinin yanı sıra, yatırım kolaylığı ve firmaların güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirler alınmaktadır” dedi.

Gine ile Türkiye arasında karşılıklı büyükelçiliklerinin açılmasıyla birlikte her iki ülkenin de yatırım teşviki için anlaşma yaptığını ve anlaşmayla birlikte ticari faaliyetlerin katlanarak sürdüğünü ifade eden Bangoura, tarım, hayvacılık, enerji ve maden açısından Türk yatırımcıları Gine’ye davet ederek, şunları söyledi; “Gine, su potansiyelinden ötürü Batı Afrika’nın ‘Su Şatosu’ olarak tanımlanmaktadır. Akarsuların çokluğu açısından hidroelektrik enerjisi, 300 kilometre deniz kıyısı ile de rüzgâr enerjisi açısından Gine enerji yatırımı için oldukça uygun konumdadır. Gine tarım açısından elverişli iklim ve toprağa sahiptir. Gine’de bir söz vardır: Toprağa ne atarsan yetişir. Gine, jeolojik yapısından ötürü yeraltı madenleri açısından çok zengindir ve madenleri de kalite bakımından üst seviyededir. Finansal problemleri nedeniyle çıkarılamayan rezerv miktarı yüksek ve ülkedeki madenleri tespit amacıyla gerekli çalışmalar da devam etmektedir. 25 milyon ton boksit rezerviyle Gine, dünyadaki toplam boksit rezervinin üçte ikisine sahiptir. Üretimde de Avustralya’dan sonra ikinci sıradayız, ama kalite olarak Avustralya’dan öndeyiz. Diğer madenlerimiz de 12 milyon ton demir, 160 milyon ton kalker, 25 ton elmas, 100 bin ton titan cevheri, yanı sıra petrol bulgularına da rastlandı ve bu yöndeki araştırmalar devam etmektedir. Gine turizmi de turizm yatırımcıları açısından önemlidir. Kültürel zanaatlar Gine turizminde önemli tutmaktadır. Turizmin gelişmesi için de ulaşım altyapısı hızla gelişmekte ve limanlarda da ciddi gelişmeler kaydedildi." Yabancı yatırımcıların rahatlıkla yatırım yapması için Gine Cumhuriyeti hükümeti tarafından yatırımcıların güvenliği ve teşvikler açısından her türlü önlemin alındığını da belirten Büyükelçi Daouda Bangoura, Türk İşadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti.
Editör: Haber Merkezi