KARDEMİR A.Ş ÜZERİNDE “DÜNYA ÇELİK SEKTÖRÜNDE ÇİN TEHLİKESİ BÜYÜYOR” VE İŞÇİLER’E “MAAŞ ALAMAYABİLİRSİNİZ, YA DA ÜCRETSİZ İZİNLER BAŞLAYABİLİR” ŞEKLİNDE SÖYLEMLER TEDİRGİN HAVALAR ESTİRMEYE BAŞLADI



KARDEMİR İŞÇİSİ

Bir süredir Çin Halk Cumhuriyetinin Çelik ithalatını katlayarak sürdürmesi ve buna bağlı Dünya’da demir fiyatlarının yarı yarıya düşmesi, KARDEMİR A.Ş ile çalışanlar üzerinde bir takım felaket tellallığı yapılmasına yol açmaya başladı.

En son 1995-2002’li yıllarda Dünya Demir Çelik sektöründe yaşanan kriz nedeniyle zor günler geçiren KARDEMİR A.Ş’de kütük fiyatları 180 Dolar civarındaydı.

Dönemin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şinasi Altıner “Kütüğü 200 Dolar’a satsak para koyacak yer bulamayız” demişti. 2000 Yılından sonra kütük geçtiğimiz birkaç yıl öncesine kadar 630 Dolar rakamını bulmuştu.

Şimdi ise Çin’de faaliyete geçen milyonlarca ton kapasiteli dev demir çelik fabrikalarının tam kapasite üretimi ile kütük fiyatları 300 Dolar civarlarına indi.

FELAKET TELLALLIĞI İLE KARDEMİR İŞÇİSİ TEDİRGİN EDİLİYOR

Dünya demir çelik sektöründe tüm bu ve buna benzer gelişmelerden sonra fiyatların düşmesinden dolayı, Karabük’te hem sektör üzerine, hem de işçiler üzerine felaket tellallığı yapılmaya başlandı.

Şimdi bir taraftan bazı yerel basın üzerinden “Demir Çelik sektöründe Çin krizi büyüyor” şeklinde haberler piyasaya enjekte edilirken, diğer taraftan da Kardemir işçisi tedirgin ediliyor.

Özellikle fabrika içinde işçiler ile bire bir sohbete giren bazı genel müdür yardımcıları ve kısım müdürleri, çalışanlara “Paranızı artık tasarruflu harcayın, yılbaşından sonra maaş alamayabilirsiniz, ücretsiz izinler başlayabilir” gibi sözler sarf edildiği iddia ediliyor.

Başta banka kredi taksitleri gibi düzenli taksit ödemeleri olan Kardemir işçisi, bu söylemler ve haberler karşısında tedirgin olmaya başladı.

“Maaş alamazsak, ücretsiz izine çıkarılırsak ne yaparız” şeklinde düşüncelere kapılan işçilerin tedirginliği evlerinde ve iş yerlerinde bazı huzursuzlukların yaşanmasına neden olduğu da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

YÖNETİM, ASIL ŞİMDİ BAŞARISINI GÖSTERSİN

2001’li yıllarda KARDEMİR A.Ş Yönetiminin başına gelen Yolbulan, Yücel ve Güleç aileleri konjonktür gereği demir çelik sektöründeki krizin aynı zamanlarda bitmesi ve fiyatların ise yüzyılın en yüksek noktaya ulaşması sayesinde başarılı bir 15 yıl geçirdiler.

“Dünya demir çelik sektöründe ucu gözüken kriz ile fiyatların düşmesinden sonra 15 yıl başarılı görünen yönetim asıl şimdi başarısını ve deneyimlerini göstermelidir” görüşünü taşıyanlar azınlıktan, çoğunluğa geçti.

GELECEK YAZIMIZI BEKLEYİN

  • KARDEMİR A.Ş Yönetimini oluşturan üç aile 15 yılda KARDEMİR üzerinden ne kadar para kazandılar.

  • KARDEMİR A.Ş’nin borsada işlem gören hisselerin değeri 800 Milyon Dolar civarındayken, nasıl 750 Milyon Dolar borç batağına sürüklendi.


Konularını içeren yazılarımızı önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız.

 

Editör: Haber Merkezi