Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Hijyen Eğitimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi konusunda esnafa uyarıda bulundu. 


 

20140606AW111116_01Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen başta gıda üretim ve perakende satış yerleri olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların hijyen eğitimi alması gerektiğini ifade ederek bu konuda işletme sahiplerinin duyarlı olmasını istedi.

Tümen yaptığı açıklamada “Ülkemizde başta gıda üretim ve perakende satış yerleri başta olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak mecburiyetinde olduğu portör muayeneleri yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun portör muayeneleriyle alakalı 126’ncı ve 127’nci maddeleri değiştirilerek belirli zamanlarda yapılması gereken portör muayeneleri yerine hijyen eğitimleri verilmesine, hükmedilmiştir. Bu kapsamda otel, restaurant, market, kasap, şarküteri, pastane, kantin işletmelerinde çalışanlar, deniz ürünleri satan işletme çalışanları, aşçılar, garsonlar, barmenler, kahvehane çalışanları, sebze, meyve, süt ürünleri tesisleri, su temini yapan işletmelerde çalışanlar, gıda pazarlama ve perakende sektörü, yiyecek içecek hizmetleri, toplum sağlığını koruyucu hizmet üreten işletmeler, güzellik ve saç bakım hizmetleri, kuaförler, kaplıca, hamam, sauna, dövme ve percing, makyaj, vücut bakımı yapan işletmelerde çalışanların her biri kendi alanında belirlenmiş eğitimlere tabi tutulması gerekmektedir. Söz konusu işletme sahiplerinin ve yanlarında çalışanların 5 Temmuz’a kadar hijyen eğitimlerini almaları gerekmektedir. Temmuz ayından itibaren denetimler başlayacak ve idari para cezası uygulanacaktır.Bu bağlamda Esnaf Odaları Birliğimiz ile Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında protokol yapılmıştır. Yapılan protokol gereği çalışanların portör muayeneleri yerine geçecek hijyen eğitimleri müracaatları birliğimizde alınmaya başlanmış olup, kısa sürede gelen taleplere göre eğitimler verilecekti” dedi.

Başkan Tümen, esnafların herhangi bir yaptırımla karşılaşmaması için , kendilerinin ve yanında çalışanlarının diploma fotokopisi ve nüfus cüzdan fotokopisi ile Esnaf Odaları Birliğine müracaat etmeleri gerektiğini de belirterek, “ Daha önce de Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilen Hijyen Eğitim sertifikalarıda aynı şekilde geçerliliğini korumaktadır. Yine Tarım İl Müdürlüğü yetkililerince verilen ancak bu sertifikayı almayanların da hijyen eğitimi için müracaatları alınmaya devam etmektedir. Diğer yandan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerimiz çalışanlarının eğitimlerinin verilmesi içinde Mesleki Eğitim Merkezi ile protol yapılması çalışmalarına başlanılmıştır. Bunun içinde kapsama giren işletmelerimizin de birliğimize müracaat etmeleri gerekmektedir” ifadesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi