Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, 2013 yılından umulu olduklarını söyledi.

n.tumen-esnaf-umutlu

Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, esnafın 2012 yılında sıkıntılar çektiğini belirterek, 2013 yılında daha umutlu olduklarını söyledi.

Tümen açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Karabük’te ki esnaflarımız ülkemizdeki esnaflarımızı gibi aynı sıkıntıları çekiyor. Bölge bazında değişen sıkıntılar var. 2012 yılında küçük esnaflar sıkıntılı dönemler geçirdi.

Belediyelerimizin bazı çalışmalarından dolayı olsun, mahalle mahalle, cadde cadde ayrı zamanlarda sıkıntılı dönemler yaşadık. Esnaflarımız inşallah 2013 yılında hükümetinde esnafa vermiş olduğu destek vasıtasıyla aradaki farkı kapatarak, 2013 yılında daha iyi dönem geçireceğini düşünüyoruz.

Esnaflarımız banka kredilerinden, esnaf kefalet kredilerinde müracaatları sırasında daha önce çek ve senetlerini ödeyemediklerinden dolayı kara liste durumuna düştü ve bu durum devam ediyor. Gerek kefalet gerek bankalara direk yönlendirdiğimiz esnaflar, kara liste nedeniyle alacakları kredilerden geri dönüyor. Bu sıkıntılar yaşanıyor.

Değişim dönüşüm yoluyla hükümetimiz kolektif çalışma veya iş ortaklığı kurarak böyle bir işlerde gerek can suyu, KOSGEB kanalıyla destek veriyor. Bunları alırken bazı sıkıntılar oluyor. Şuanda Türk Ticaret Kanunundaki kefil olan kişilerin eşlerinin kefaletlik sürecinde bankaya gitmesindeki gibi olumsuz görünen nedenlerden dolayı kredi çekilmesinde de sıkıntı oluyor. Büyükler her zaman bu sıkıntıları aşıyor ama küçük esnafımızın sıkıntıları aşması zor oluyor.

Vergi sistemindeki adaletsiz ve dağınıklıktan dolayı iyimser hava küçük esnaf ve sanatkara yansımadığı için sıkıntılı günler yaşıyoruz. 2013 yılında esnaf şurası yapılacak esnaf ve sanatkarın sıkıntıları yeniden yapılandırılması gibi sorunlar masaya yatırılarak detaylıca ele alınacak. Gerekirse esnaf yasamızın birçok maddesinde değişikliğe gidilerek yeniliklerin olabileceğini ifade etmek istiyorum. 2013 yılının esnafımız için daha iyi olacağını düşünüyorum”

Editör: Haber Merkezi