Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kanser haftası nedeniyle ay boyunca etkinlikler düzenleyerek farkındalık oluşturuyor.


 

20150422AW391424_03Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü bu kapsamda Karabük Kültür Merkezinde "Erken Tanı Hayat Kurtarır" konulu bir konferans düzenledi.

Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe; Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı, İlk Kültür Müdürü İbrahim Şahin, Karabük Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İsmail Kara, Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik öncesi kanserde erken teşhisin önemini anlatan kısa bir görsel gösterimin ardından konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, "Günümüzde kanser oldukça önemli bir sorun ve biz bu sorunla tüm gücümüzle savaşıyoruz, ancak bizim savaşmamızla bunu çözmek oldukça zor vatandaşlarımızın da bu konuda bilgili, kendine bakan ve bu hastalıktan kaçınmak için eline geleni yapmak zorunda. Maalesef sigara içiyoruz, kirletici unsurlar ve kimyasal ürünlerden uzak durmuyoruz, biriside kansere yakalandığı zamanda en kısa surede geliyoruz ki bu hastalığa yakalanma korkusu ile, maalesef bazılarımız yakalanacak. Çünkü artık ikinci ölüm sebebi kanser, nasıl korunabiliriz, sigara içmeyerek korunabiliriz, farkındalık yaratarak, bilinçlenerek korunabiliriz ve en önemlisi kanser taramalarını yaptırarak korunabiliriz, en azından erken tanı konulmasını sağlayabiliriz.

En çok sevindiğim noktalardan biriside 22 yıldır burada görev yapan birisi olarak artık bir tıbbi onkoloğumuz var 2 tane gastroentroloğumuz var ve bir Eğitim Araştırma Hastanemiz var ve sayısı 50'yi geçen akademisyen kadromuz var. Ben Karabük'te sağlığın hızlı adımlarla ilerlediğini düşünüyorum. Buraya kadar geldikleri için bütün hekim arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum ve konunun uzmanlarına bizi bilgilendirdikleri için şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Konferansta ilk olarak Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroentroloji Uzmanı Doktor Mehmet Ali Erdoğan kursuye gelerek katılımcılara kolonrektal kanseri, korunma yolları, tedavi şekilleri erken tanının önemi konusunda bilgiler verdi.

20150422AW391424_04Ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doçent Doktor Ömer Faik Ersoy tarafından meme kanseri, korunma yolları, belirtileri tedavi şekilleri kendi kendini muayene teknikleri konularında bilgiler verdi.

Son olarak kürsüye gelen Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Fatih İnci tarafından serviks ve prostat kanseri, korunma yolları, belirtileri, tedavi şekilleri erken tanının önemi anlatıldı.

Konferansın ardından, Karabük Türk Müziği Topluluğu Derneği tarafından hazırlanan konser düzenlendi, konferans Kültür Merkezinde bahçesinde katılımcılar tarafından dilek balonları uçuruldu.