KBÜ REKTÖRÜ PROF. DR. BURHANETTİN UYSAL: “MEVCUT EĞİTİM SİSTEMİNDE ÜLKEMİZİN 2023-2071 VİZYONUNU YAKALAMASI ZOR”


 

“BUGÜNKÜ EĞİTİM SİSTEMİ İÇERİSİNDE ENGELLİ ÖĞRENCİLERİMİZİN ÜNİVERSİTE AŞAMASINA GELMESİ ÇOK ZOR”


 

20150116AW300033_03Ülke genelinde temsili askerlik yapma hakkı bulunan engelliler için Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) temsili üniversite mezuniyet töreni gerçekleştirildi.

KBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Türetken'in koordinatörlüğünde Aylin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Karabük Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü "Engin Yürekler Bir Günlük Üniversiteli” projesi kapsamında 37 engelli öğrenci için temsili mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Engelli vatandaşlar, bir günlük üniversite eğitiminin ardından mezun olarak diplomalarını aldılar. Mezun olacak öğrencilerin girişi ve kayıt işlemi ile başlayan program öğrenciler tarafından gerçekleştirilen müzik ziyafeti ile devam etti. Üniversite tanıtım filminin izlenmesinin ardından Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal “Hayata Tutunma” konulu ilk dersi verdi.

20150116AW300033_01Rektör Uysal, “Sağlıklı çocuklarınız varsa onları eğitime hazırlamak asli görevlerinizdir. Hayatınızın en büyük mücadelesini bu alanda veriyorsunuz. Devletimizde geleceğini emin ellere teslim etmek için en çok bütçeyi eğitime ayırıyor. Fakat mevcut eğitim sisteminde ülkemizin 2023-2071 vizyonunu yakalaması da bence zor gözüküyor. Çünkü çok yetenekli öğrencilerimizi yurtdışına gönderiyoruz ve daha sonra o yurtdışında iş buluyor eş buluyor ve ülkemize dönmüyor. Birde engelli öğrencilerimiz var. Bunların hayata tutunması çok daha zor. Akıllı insan kendi geleceğine yatırım yapan insandır. Bizim de engelli olmamız söz konusu ise o zaman akıllı bireyler kendi geleceklerini sizler aracılığı ile yatırım yapmak zorundadır. Bugünkü eğitim sistemi içerisinde engelli öğrencilerimizin üniversite aşamasına gelmesi çok zor. Daha doğrusu evden çıkması, yolda yürümesi, okula gitmesi, 12 yıllık bir süreci tamamlayarak üniversiteye gelmesi çok zor bir süreç. Bugün Karabük Üniversitesi’nde 43 bin öğrenci var. Bunun içerisinde engelli öğrencimizin sayısı çok az. Burada sağlıklı görünen bu ülkenin yönetiminde olan insanların aslında çokta sağlık düşünmediklerinin bir göstergesidir. Buna şahsım da dahil olmak üzere. Şahsımda dahil olmak üzere bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olan insanlar el birliği ile bu farkındalığı oluşturabilirsek, sizlerin yükünün bir kısmını üzerinden alabiliriz ve sevgili evlatlarımızın da toplumda tutunması için bir başarı elde etmiş oluruz. Bugünkü toplantımızın ve törenimizin amacı budur. Engelli öğrencilerimiz gerçekten sıkıntı içerisinde üniversite aşamasına gelmeleri çok zor bir süreç. Bunun için yetkili ve etkili insanlara buradan hep birlikte haykırarak mevcut sistemin yeniden organize edilmesi ve bu insanlara gerekli yatırımların yapılarak, hayata tutunmaları sağlıklı insanların yapabildikleri eğitim haklarını onlara da tanımamız gerektiğini bir kez daha yüksek sesle haykırmak için burada toplanmış bulunuyoruz” dedi.

Arkadaşları adına konuşma yapan engelli Ayhan Güzel ise, “Bir gün elimde bir kep sırtımda cüppe kepimi havaya fırlatırken kendimi düşünemezdim. Bugün yine fırlatamayacak olsam da cüppemi üzerimde hissediyorum. Buradaki herkesin eminim gerçekleştirmek istediği birçok hayali vardır. Benim hepinizin şuan sahip olduğu çok büyük bir hayalim var. Susadığımda dolaptan bardağı alıp musluğu açıp, suyu doldurup kendi başıma içtikten sonra yine kendi ellerimle bardağı yerine koya bilmek. Şuan buna sahip olduğunuzu aklınızdan çıkarmayarak elde etmek istediklerinizi ve elinizdekileri tekrar düşünmenizi rica ediyorum. Bütün samimiyetim ve içtenliğimle bu anları bizlere yaşatan herkese çok ama çok teşekkür ediyorum” diyerek salondakilere duygusal anlar yaşattı.

Konuşmalarının ardından diplomalarını büyük bir heyecanla bekleyen engelliler, diplomalarını protokol üyelerinin elinden alarak kep attı. Mezuniyet törenine Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Hüseyin Zengin, İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bahattin Türetken, dekanlar, idari personel, Aylin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğretmenleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Editör: Haber Merkezi