Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanı Yasin Özçelik: "Fiyatı 300 Liradan Bin 500 Liraya çıkan elektrik sayaçlarında kriz yaşanıyor

2022 yılının mart ayında Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanlığına seçilen Yasin Özçelik, esnafların genel durumu hakkında yazılı bilgilendirmede bulundu.

Eşitlik ve adaletin olmadığı yerde bereketin olmayacağını vurgulayan Oda Başkanı Özçelik, başka işletmelerde çalışıp mesaisi sonrası ya da emekli olup hiçbir vergi kaydı olmamasına rağmen ek gelir elde edebilmek için tamir bakım ve benzeri işleri yapanlarla mücadeleyi oda olarak en çok kendilerinin verdiğini belirterek bilgilendirmelerde bulundu.

Başkan Özçelik açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "26 Mayıs 2022 tarihinde 31847 sayılı resmî gazetede yayınlanan kanuna göre basit usul mükellefi olup aynı zamanda başka bir yerde tam zamanlı olarak çalışıyor ise basit usulden gerçek usule geçiş yapması veya yaptığı ikinci işine son vermesi gerekmektedir. Biliyorsunuz bütün esnaflarımız için büyük bir sorun teşkil eden kayıt dışı çalışanları önlemek ve bu şahısları kayıt altına almak adına çalışmalarımız durmaksızın sürüyor. Elbette devletimizin almış olduğu kararlara saygımız sonsuz ancak herhangi bir kurumda, kurumsal firmalarda, işletmelerde veya fabrikalarda çalışıp mesaisi bittikten sonra ya da emekli olup hiçbir vergi kaydı olmamasına rağmen ek gelir elde edebilmek için tamir bakım vs. yapan şahısları tespit ettiğimizde basit usulde de olsa vergi mükellefi olması için en çok uğraşı meslek odaları olarak bizler veriyoruz.

Unutmayalım ki eşitlik ve adaletin olmadığı yerde bereket olmaz. Çıkan bu kanunun kaçak ve kayıtsız çalışanları arttıracağı ve kayıt altında gerçek usulde vergi mükellefi olan esnafımızı da zor duruma sokacağını düşünüyorum. Dolayısı ile kayıtsız çalışıp haksız kazanç elde edenlerin sayısını azaltmaya çalışırken çıkan bu kanun ile kişiler işten çıkmak yerine mükellefiyetlerini kapatıp kaçak çalışmaya devam edecek ve bir sorunu çözelim derken daha büyük bir sorun ile karşılaşabiliriz diye düşünüyorum."

Elektrik Sayaç Kriz Eylül Ayı Ortalarında Son Bulacak

Öte yandan elektrik sayacı fiyatlarının fahiş oranda arttığını ve teminde zorluklar yaşandığını da belirten Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanı Yasin Özçelik, açıklamasını şu şekilde sürdürdü; "Bir başka sorun ise birçok esnafımızın ve vatandaşımızın da son günlerde yaşadığı elektrik sayacı temini ve fahiş fiyat artışlarıdır. Biliyorsunuz şu an inşaat sezonunun en canlı olduğu aylardayız. Doğal olarak inşaatların bir kolu da elektrik tesisatıdır. Bundan 2-3 ay öncesi sayaç fiyatları 300-350 TL iken şuandaki sayaç fiyatları 1500-1600 TL gibi rakamlara ulaşmış ve piyasada bulunması oldukça zorlaşmıştır. Bu sebeple Federasyonumuzun da katkılarıyla ilgili kurum ve kuruluşlar ile yapılan görüşmeler sonucunda yaşanan sayaç krizinin eylül ayı ortalarına doğru kademeli olarak son bulacağı bilgisini aldık. Gerek odamızın gerekse üyelerimiz ve vatandaşımızın yaşadığı sıkıntılar ile ilgili üzerimize düşen görevlerimiz için çalışma ve çabalarımız şahsım ve yönetim kurulu ekibim ile son hız ile devam ediyor, devam edecektir."

Editör: Haber Merkezi