AKBAŞ HOLDİNG BÜNYESİNDEKİ EREN HES’İN OVACIK TARAFINDA YAPTIĞI HES PROJESİNDE ORMAN ALANLARININ VE DERE YATAKLARININ TALAN EDİLEREK, DOĞAYA BÜYÜK ZARAR VERİLDİĞİ TARTIŞILIYOR


 

eren-hes-orman-ana


Akbaş Holding bünyesindeki Eren HES’in Ovacık tarafında yaptığı HES projesi, köylülerin tarım arazilerinin ucuza kapatmaya çalıştığı iddiasıyla geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti.

Yaklaşık 4 yıldır Ovacık’ın Aşağı Güney ve Geren köyü yakınlarında yapımı devam eden HES inşaatı ile ilgili, Akbaş Holding’in kamulaştırma çalışmaları öncesi köylülerin tarım arazilerini ucuz yollu toplamaya çalıştığı iddiaları ile tepkileri çekmeye başlamıştı.

Akbaş Holding’e bağlı Eren HES’in proje çalışmaları çerçevesinde orman alanlarını talan ettiği, dere yataklarına, orman içlerine toprak hafriyatı yaptığı, izinsiz bir şekilde dere kenarından kum, çakıl gibi beton malzemeleri aldığı yönünde iddialar var.

Eren HES’in, Terke köyü yakınlarında kamulaştırma yapılmadan orman alanlarında çok ciddi bir ağaç kesimi yapıldığı yönünde iddialarda bulunan çevre köyü sakinleri “Bu civarlarda adeta ormanı talan ettiler. Yüzlerce ağaç kesildi. Orman içine toprak hafriyatı yaptılar. Hiçbir yetkili de bu çalışmalar karşısında bir şey yapmıyor.” Şeklinde görüş beyan ediyorlar.

Ağırlıklı Kastamonu Orman İşletme sınırları içindeki orman alanlarına ciddi zararlar verildiği iddia edilirken, Ovacık, Karakoyunlu köyü yakınlarındaki Soğanlı Çayında izinsiz bir şekilde kum, çakıl gibi beton malzemelerinin alındığı yönünde bilgi veren yerel halk, Eren HES’in adeta izinsiz kum ve çakıl ocağı oluşturduğu ve DSİ’nin de bundan haberi olduğunu belirtiyorlar.

Eren HES’in, imar, mevzi planı yaptırmadığı ve bu projede yıllardır İnşaat Ruhsatı olmadan çalışmalar yatığını da iddia eden yerel halk, “Bu HES inşaatında Aşağı Güney, Terke, Geren, Karakoyunlu, Yukarı Güney köyleri civarında doğaya büyük zarar veren çalışmalar yapıldı ve halen de yapılıyor.” Diye konuşuyorlar.

eren-hes-orman-ana-1Gerek Kastamonu, gerekse Karabük Valiliği ile ilgili kamu kurumları olan, başta Orman İşletme Müdürlükleri, DSİ, Çevre Müdürlüklerinin bu doğa katliamına adeta göz yumduklarını iddia eden çevre köy halkı, seslerini bir türlü duyuramadıklarını da belirtiyorlar.