Özel Medikar Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı DR. Tayfun Güngör  donuk omuz ağrıları ve tedavileri konusunda bilgi verdi.


 

Fizik Tedavi uzmanı Dr. Tayfun Güngör "Omuzunuzda geçmek bilmeyen bir ağrı veya tutulma hissi ile ortaya çıkan bir patolojidir. Bu soruna bazen adeziv kapsül iltihabı (adeziv kapsülit) da denir. Pek iyi bilinmeyen bir sorundur. Ancak tedavi edildiği takdirde genellikle zaman içinde düzelme gösterir.

Bazen, yaşanan bir omuz incinmesinden yıllar sonra, donuk omuz ağrıları ortaya çıkabilir(ideopatik). Omuz-eklem-tendon yırtıkları, omuz-eklem kireçlenmeleri gibi sebepler sonrası oluşan donuk omuz gelişir. Üçüncü sırada ise, travma veya cerrahi sonrası omuz-eklem hareket kısıtlılığı ile giden olgular yer alır.

Donuk omuz vakalarında hastalarda ilk belirtiler genellikle ağrı ile başlar, daha sonra geçen süre içerisinde omuz hareketlerinde kısıtlılık gelişir. Kısıtlılığın nedeni omuz içindeki yapıların büzüşmesidir.

Donuk omuzun teşhisi klinik muayene ile konur. Hiçbir zaman radyoloji raporlarıyla karar vermemek gerekir çünkü omuz görüntülemeleri bu hastalıkta normal olabilir.

Tedavide ilk amaç, hastanın ağrılarının kesilmesi ve omuz hareketlerinin açılmasıdır. Bu amaçla ağrı kesici ve ödem azaltıcı ilaçlar, omuz eklem enjeksiyonları ve fizik tedavi uygulanmalıdır. Ağrının azaltılması açısından fizik tedavi uygulamaları yapılmalı ve  sonrasında omzun hareketlendirilmesi ve fizyoterapist eşliğinde gerilmesi önemlidir.

Yine hastanın verilecek ev egzersizlerini uygulaması kazanılan hareket açıklığının gerilememesi için şarttır. Bu tedavilerle hastaların bir çoğunun şikayetlerinde azalma ve omuz hareketlerinde açılma sağlanmaktadır. Çok küçük bir grup hastada ise hareketlerin yeniden sağlanması için cerrahi gerekebilir" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi