Karabük’te İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında afetlerde kullanılan malzemelerin tanıtımı için çadır kuruldu.


Kemal Güneş caddesi üzerinde kurulan çadırda AFAD ekipleri tarafından kullanılan malzemelerin tanıtımı yapıldı.
Karabük AFAD İl Müdürü Gazanfer Erbay deprem gibi afetlerin her zaman olma riskini göz önünde bulundurarak çalıştıklarını belirterek, Karabük'ün de birinci derece deprem bölgesi olduğunu ve vatandaşların bunun bilincinde olmasının önem arz ettiğini söyledi.

Erbay, “Karabük’te 1 Şubat 1944 yılında Gerede üstlü 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem meydana geldikten sonra Karabük’te 5.3 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldi. Onun dışında Karabük sadece Gerede’de meydana gelen depremde değil Körfez depreminde de etkilendi.

Deprem dediğimizde merkez odaklı bir deprem düşünmeyin. Ben Karabük merkezli bir deprem düşünmüyorum. Karabük merkez odaklı bizim Karabük fayımız var ama Karabük fayımız fazla deprem üreten bir fay değil. Karabük’ü etkileyecek olan fay, Gerede’de Kuzey Anadolu fayı.

Kuzey Anadolu fayı bizim ilimiz sınırları içerisinde olan İsmet Paşa’dan geçiyor. Yani İsmet Paşa’da tekrar olabilecek bir deprem veya Çankırı’da olabilecek bir deprem Karabük’ü etkiler.

Bu bakımdan Karabük’te tehlike var. Karabük’te yakın zamanda bir deprem olma olasılığı yüzde 64 ama Çankırı ve Tosya’da olan bir depremden de biz etkileneceğiz. Her zaman diyorum, deprem bir tehlikedir ve her zaman olma olasılığı vardır. Türkiye zaten tektonik olarak çok aktif bir bölge.

Depreme karşı en önemli aşama zarar azaltma çalışmalarıdır. Binalarımızı sağlam yaparsak, deprem afetine karşı tedbirimizi alırsak, neden bir deprem olduğu zaman korkalım?

Sadece deprem değil heyelanda büyük bir afet sorunu ve Karabük en çok heyelandan etkileniyor. Bunlar için her zaman tedbirimizi alacağız, savunmamızı güçlendireceğiz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi